Festival bollywoodského filmu startuje už ve středu. Představí to nejlepší z indické kinematografie

Festival bollywoodského filmu startuje už ve středu. Představí to nejlepší z indické kinematografie  

Patříte mezi fanoušky indického filmu? Tak v tom případě byste si neměli nechat ujít již 13. ročník Festivalu bollywoodského filmu. Ten se letos skuteční nejen v Praze, ale také v Brně a Plzni. Akce během několika dní nabídne snímky nejrůznějších žánrů. Chybět nebudou romantické komedie, filmy plné akce a napětí ani dokumenty.

Letošní ročník Festivalu bollywoodského filmu odstartuje již tuto středu 7. října v pražském kině Světozor. Mám velkou radost z letošního zahajovacího filmu PK. Komedie o mimozemšťanovi, který ztroskotá v Indii a snaží se porozumět, jak funguje lidská společnost, je nejen třeskutě zábavná, ale ukazuje také všechny naše špatné vlastnosti - včetně podléhání svodům nejrůznějších náboženství,“ představuje slavnostní zahájení umělecký ředitel festivalu Radim Špaček.

Festival během pěti dní představí v Praze ale také další zajímavé snímky. Diváci se mohou těšit například na vysoko rozpočtový remake hollywoodské akční komedie „Knight and Day“ Bang Bang!, který se natáčel v Praze. Film nabízí kromě známého prostředí také nejvelkolepější akční scény v dosavadních dějinách indické kinematografie. Chybět nebude ani indický trhák roku 2015 Bajrangi Bhaijaan vyprávějící o složitých vztazích Indie a Pákistánu.

Program nabízí také originální snímky jako Jigarthanda, Kaaka Muttai či The Silence. „Hodně jsem zvědavý na bengálský film Teenkahon, jsou to vlastně tři povídky o obsesích, které se odehrávají v průběhu sta let. Bengálská kinematografie je známá intelektuálním přesahem svých děl, vzpomeňme např. Satyajit Raye, fanoušci artových filmů si jistě přijdou na své, radí Radim Špaček. Své místo má na festivalu také dokumentární sekce. Ta letos nabídne snímek o životě významného hudebního skladatele A. R. Rahmana Jai Ho či nízkorozpočtový dokument Bhaijaan, který se snaží pochopit indickou mužnost skrze postavu herce Salmana Khana.

Ale festival nenabízí pouze zajímavé snímky, ale také soutěže, party a indickou restauraci. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i indický kulečník či nakoupit si indické potraviny a suroviny. Samozřejmě že nebude chybět ani tradiční Bollywood Party, jenž se uskuteční v sobotu 10. října v pražském Klubu DCS na Vinohradské.

Po Praze se pak Festival Bollywoodského filmu přesune do Brna (23. – 24. října) a následně i do plzeňské Měšťanské besedy (5. – 7. listopadu). Kompletní program naleznete na oficiálních stránkách festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!