Léglova Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie přináší další stovky receptů

Léglova Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie přináší další stovky receptů 

Tato kniha je volným pokračováním autorovy úspěšné knihy Vaříme bez soli. Tady je další várka 650 receptů, ve kterých autor mistrně kombinuje základní potraviny, rafinovaně dochucuje a tím se vyhýbá jakékoliv sodíkové zátěži, která má pro lidský organismus neblahé důsledky.

Vždyť máme sníst maximálně jednu čajovou lžičku soli denně a většinou ji do sebe dostaneme mnohonásobně více. V drtivé většině ve skryté formě v různých již upravených potravinách, samozřejmě v uzeninách, konzervách, pochutinách.

Ostatně hlavně o chuti je celý tento přechod na stravu bez soli a bez chemických přísad.

Tato kuchařka vyniká tím, že představuje jídla, která si autor přivezl z Velké Británie, Austrálie, Středomoří, Karibiku a mnoha dalších zemí a oblastí. Najdete tu jídla asijská, tradiční africká nebo novinky Dálného Východu, a to všechno za použití pro nás snadno dostupných surovin.

Sám doporučuje svou knihu každému, kdo musí sůl ze zdravotních důvodů omezit nebo se pro to rozhodl z vlastní vůle. Výborná je tato kniha také pro maminky dětí, u kterých není zvýšený příjem soli a chemických látek vůbec žádoucí. A to vše je podáno ještě navíc ve formě, která je srozumitelná i pro začínající kuchaře.

Škoda jen, že tu nejsou obrázky, to je věru často ku škodě věci, protože mnohé recepty jsou famózní. Dušení, vaření, pečení, rožnění, to jsou všechno činnosti, které mění chuť základních potravin a líbí se mi, že autor vnímá chuťově buňky už od počátku přípravy pokrmu. Sůl nahrazuje aromatickými přísadami a samozřejmě dobré jídlo bez nadbytku sodíku připravíte pouze z kvalitních a samo o sobě velmi chutných potravin. Často používá k dochucování víno, hořčici, aromatické bylinky nebo kmín.

Kmín je výborné dochucovadlo, které si s pokrmy bez soli báječně rozumí. Také jsou dobré různé kombinace masa a ovoce, v knize je třeba i recept na masovou úpravu v kombinaci meruňky a česnek, což je záležitost, kterou bych třeba zrovna ráda viděla na fotografii a pak bych ji možná i zkusila. Velmi zajímavé spojení.

A vůbec, inspirace světovými kuchyněmi dala autorovi naprosto neomezené množství receptů. Nad touto kuchařkou se dá strávit moře času. A pořád si budete mít co představovat.

O autorovi

Ing. MIROSLAV LÉGL je vysokoškolsky vzdělaný ekonom.  Za svého života podnikl řadu cest po světě, při nichž se díky své zálibě v kulinářském umění seznamoval nejen se širokou škálou způsobů stravování jiných národů, ale i s důsledky, které rozdílnost v kuchařském umění a ve stravování přináší. Důvodem pro napsání této knihy byly autorovy zdravotní potíže, jež vyvrcholily lékařským doporučením a osobním rozhodnutím začít se stravovat bez použití kuchyňské soli. Publikace vychází z jeho vlastní dlouhodobé praxe a z pozitivních zkušeností, které mu životní styl bez slaných jídel přinesl.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!