Zažít město podesáté a stále jinak

Zažít město podesáté a stále jinak 

Jíst, pít, hrát divadlo, tancovat a diskutovat – to vše a mnohem více se bude dít v sobotu 19. září v ulicích celkem jedenácti měst. Sousedská slavnost Zažít město jinak letos slaví jubilejní desáté výročí, přičemž se na něm tento rok podílí více než tisícovka jednotlivců, umělců, restauratérů, spolků či podniků.

Počet měst, kterých se do akce zapojují, každým rokem narůstá. Jen v Praze se urodilo 59 míst (přibylo 32 zcela nových zón), ostravské slavnosti se budou konat už ve třech lokacích, přidává se také Ústí nad Labem, Ostrava, Roudnice nad Labem, Český Krumlov, Mnichovo Hradiště, Frýdek-Místek, Havířov, Olomouc, Hradec Králové a Krnov.

Většina slavností se uskuteční v sobotu 19. září, v Hradci Králové a na některých místech Prahy budou oslavy pokračovat také v neděli.

Na co se těšit?

Automobilový provoz na místech akce utichne, slavnosti přejí chodcům a cyklistům. Nepřeberné množství nápadů vzešlo z iniciativy obyvatel Prahy, kteří se už v květnu rozhodli oživit svou čtvrť alespoň na jeden víkend v roce.

Sousedské snídaně, novinářský trojboj (návrh novinového titulku, hod kachnou, výroba novinových čepic), cyklozávod po kočičích hlavách Krymskou, úřednický víceboj na Letné (hod šanonem, razítkování na čas, jízda na kolečkové židli, běh v plynové masce), taneční workshop v Podolské ulici, na Černém Mostě se uskuteční tetování hennou, ve Veletržním paláci budou expozice zdarma.

Dále se uskuteční také různá vystoupení, například v Michlích srbská folklorní taneční skupina, kubánský kvartet v Opatovické ulici, koncert romské kapely na Žižkově, na Řezáčově náměstí se DJského pultu ujmou i obyvatelé domu pro seniory.

Na své si přijdou také děti, je pro ně připraveno velké množství aktivit ve všech městských částech, divadlo, loutky, nejrůznější hry, taneční kurzy pro nejmenší i opičí dráhy.

Výčet aktivit lze počítat do stovek a je skutečně nepřeberný.

„Tento projekt příjemným způsobem rozvíjí aktivní občanskou společnost. Líbí se nám, že se sousedé mohou vzájemně poznat, rozvíjet vztahy mezi sebou a zvyšují i zájem o své okolí,” říká Tomáš Řemínek, ředitel Nadace Karla Janečka, která je podruhé generálním partnerem akce.

Víkendem to nekončí

Na oslavu desátého výročí spustí Auto*Mat nový komunitní web, Zažít město normálně, který usnadní pořádání sousedských akcí po celý rok. Jeho název naznačuje, že se pořádání komunitních akcí ve veřejném prostoru stalo běžnou praxí. Mezi příklady známé z Prahy patří Korso Krymská, Františkovy lásky nebo Rozehrané Janáčkovo nábřeží. Web představí úspěšné komunitní akce a kalendář nadcházejících událostí, usnadní orientaci v úřednických výrazech a v budoucnu nabídne také manuál, jak uspořádat akci od začátku až do konce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!