Kurýr: Restart kdysi dobré značky od Bessona zůstal na půlce cesty

Kurýr: Restart kdysi dobré značky od Bessona zůstal na půlce cesty60%

Rychlá auta, podařené automobilové honičky, krásné ženy a drsné bitky. To vše najdete v pokračování série Kurýr od kultovního francouzského režiséra a scénáristy Luca Bessona. Jakoby však novému Kurýrovi něco chybělo.

Děj již čtvrtého akčňáku ze známé filmové série nás opět zavádí do francouzské části světa, konkrétně na nádherné Azurové pobřeží. Do akce opět vyjíždí starý známý kurýr Frank Martin, který vozí „velmi horké“ zboží. Tentokrát si ho zahrál Ed Skrein, kterého si možná pamatujete ze seriálu Hra o trůny. Drsňák a excelentní šofér je vtažen do msty bývalých prostitutek jejich nedobrovolnému „zaměstnavateli“ - ruské mafii. Do ní se zaplete i Frankův otec a bývalý špión, kterého si zahrál charismatický Ray Stevenson.

Výborná kamera, rychlé automobily a pozlátko

A opět – jako v minulých dílech - se dočkáme mnoha pěstních a „tyčových“ soubojů, přestřelek a dynamického pronásledování v rychlých vozech. Výborné kamerové záběry nás přenesou do nádherného prostředí Monaka, které je pouze pro vyvolené.

Záběry na nablýslané „audiny“ a další luxusní vozy i jachty, stejně jako krásné ženy v podání nepříliš známých hereček nebo většinou spíše modelek (Loan Chabanol,  Tatiany Pajkovic, Wenxia Yu i dalších) dotvářejí nádhernou vizuální stránku snímku. Ta nadchne mnohé diváky, především tedy muže. V tomto ohledu je vidět, že režisérem filmu je Camille Delamarre, který dlouhou dobu natáčel reklamní spoty a hudební klipy.

Dozvuk Bessonovy geniality

Také během automobilových honičkek se dočkáme mnoha nápaditých scén, jako je například skok autem do letištní haly, akrobatické uražení hydrantů zadní částí vozu atd. V tomto ohledu je poznat, že autory scénáře je osvědčená dvojice specialistů na automobilové akčňáky: Luc Besson a Robert Mark Kamen, kteří vytvořili i předchozí tři části série, kde však Franka Martina hrál skvělý Jason Statham. A byl to právě Besson, který v devadesátých letech vytvořil velmi syrový subžánr akčních thrillerů, jako byl kultovní Leon nebo jen o něco horší Brutální Nikita.

Náznaky zašlé slávy bývalých Kurýrů nebo celkem povedené Taxi-tetralogie najdeme i v novém akčním snímku s nenápadnými prvky thrilleru, který je vysloveně oddychovým počinem bez hlubších ambicí. Bohužel však mnohé situace v Restartu postrádají logiku a jsou pouze spojnicí mezi akčními scénami. Co je však nutno ocenit, je Bessonova hravost a záměrně kýčovitý nadhled, čišící z mnoha situací na plátně.

Průměrné obsazení a jednoduchý scénář

Také samotná pomsta tří nevycvičených kurtizán, které však střílejí mnohdy lépe než slavný ruský sniper Zajcev, je nepříliš věrohodná. Scénář je proto jeho slabším místem, které nepřináší příliš nového. V mnoha případech jde pouze o odvar ze starších dílů této série a jiných dřívějších Bessonových bijáků. Nedočkáme se ani dalších známých hereckých tváří a okolností ze třetího dílu, ale o doslovný restart jde – z důvodu vykradení vlastních nápadů - jen zpola.

Bohužel i obsazení Restartu je poměrně průměrné. Na všechny postavy se dobře dívá – to ano, ale u mnohých z herců je vidět jejich nezkušenost. Výjimkou je Ray Stevenson, který si svou roli nonšalantního a stárnoucího špióna velmi vychutnal. Obstála i Chabadol a představitel hlavní postavy Skrein, který ale nedosahuje kvalit svého předchůdce Jasona Stathama. Další postavy jsou až příliš povrchně naznačené, takže příliš není co hrát. Zejména u ženských rolí jde také spíše o modelky než kované a talentované herečky.

Párty jednohubka na mejdan

Co tedy říci závěrem? Škoda, že geniální Luc Besson, který natočil spoustu skvělých, leckdy až kultovních bijáků, vytváří poslední dobou mnoho komerčné-sériových“ akčňáků, které se podobají jeden druhému jako vejce vejci. Doufejme, že se od Bessona dočkáme dalších skvělých snímků jako byl Leon, 96 hodin nebo novější Lucy.

Přestože nejde o vysloveně špatný film, za který ho mnozí označili, nejde ani o nic skvělého. Nalezenete v něm klasickou „párty jednohubku“ s množstvím honiček, bitek, luxusními kárami, hezkými "šťabajznami", primitivnějším scénářem a hezkým vizuálem, na kterou se dobře dívá po několika sklenicích piva a během tlachání s kamarády. Nic víc ani míň od posledního Kurýra nečekejte.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Kurýr: Restart

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!