Co je podle Dalajlámy nejdůležitější? Odpověď najdete v knize intimních rozhovorů

Co je podle Dalajlámy nejdůležitější? Odpověď najdete v knize intimních rozhovorů70%

Snad nikdy nebyl náboženský vůdce Tibetu tak otevřený, co se týče témat lásky, štěstí, hněvu, soucitu i současného buddhismu. Pokud jste někdy přemýšleli o současné společnosti nebo vás zajímalo, co si o ní myslí třeba dalajláma, je tahle kniha jako stvořena pro vás.

Kniha Jeho svatost Dalajláma – Co je nejdůležitější je sbírkou a přepisem rozhovorů, které se uskutečnily mezi ním a Noriyukim Uedou v Dharamsale během dvou dní. Významného kulturního antropologa původem z Japonska Uedu nejvíc zajímal Dalajlámův názor na stav buddhismu v Japonsku, tomuto tématu je ale naštěstí věnována pouze poslední část knihy. Většina díla se věnuje motivům mnohem bližším a zajímavějším pro českého čtenáře.

Ve společnosti, která dobře zachází pouze s užitečnými lidmi, se můžeme jen modlit, abychom nežili příliš dlouho. Až zestárneme, užiteční nebudeme.“ Hlavní dalajlámovou starostí je dnešní přematerializovaná svět, který zapomíná na to, co nás podle něj definuje jako lidi – na lásku a touhu po společnosti. „Ve srovnání s jinými zvířecími společenstvími měli lidé silnější povědomí pospolitosti. Život každého z nich závisel na komunitě.“ Zde leží podle Jeho svatosti pramen mnoha našich smutků a depresí. Lidská láska je mnohem silnější a užitečnější, než peníze.“

Jeho svatost Dalajláma v knize propaguje vznik takzvané „soucitné společnosti“. Jen taková je podle něj totiž skutečně šťastná, zdravá a prosperující. Jak jí docílit? Dalajláma přesný návod nenabízí, ale přečtení jeho názorů by vás mohlo inspirovat.

Kniha rozhovorů s Jeho Svatostí Dalajlámou bude přínosná a poutavá, i když vás třeba náboženství či buddhismus vůbec nezajímají. Tenhle usměvavý Tibeťan je skutečně výjimečným a moudrým mužem, nejen náboženským vůdcem. Dílo si můžete číst systémem kratších pasáží a delších zamyšlení, i naopak. Je tenká a pohodlně se vejde do kabelky či tašky. Pokud se cestou do práce chcete uklidnit a trocha rozjímat o dnešním světě, jsou pro vás tyto lidské a osobní rozhovory tou správnou volbou. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!