Nejistá sezona 2015/2016 v Divadle Komedie / Centru východní dramatiky

Nejistá sezona 2015/2016 v Divadle Komedie / Centru východní dramatiky 

Září bývá pro divadelní fanoušky opojné - divadla se předhánějí v představování premiér a novinek, které po letních prázdninách na diváky čekají. Těšili jste se na to, co chystá pražské Divadlo Komedie? Minulý rok přišlo se zbrusu novým konceptem zaměřeným na východní dramatiku, a během sezony se ukázalo, že to byl krok správným směrem. Po premiérách diskutovali s diváky samotní autoři, herecký ansámbl získával zasloužené ovace, produkce se nebála uvádět i hry v českém prostředí nevyzkoušené.

Jak je to tedy v nové sezoně? Zcela jinak. Divadlo Komedie je totiž v dosti neobvyklé situaci, kdy pravděpodobně až do listopadu tohoto roku nebude vědět, jestli obdrží dotaci na svůj další provoz v roce 2016. Z toho důvodu je další existence divadla velmi vážně ohrožena, a s ním samozřejmě i plány nadcházející sezony.

Přesto se ale divadlo chystá na českou premiéru komorní vztahové hry Korunovace, která proběhne 4. října. Autorem hry je oceňovaný Marek Modzelewski, režie se ujal známý polský režisér Norbert Rakowski.

Na další premiéry se ale už nedostane. „Bohužel, museli jsme odložit dlouho plánované zkoušení inscenace světové premiéry hry Smíření autora Tomáše Vůjtka v režii uměleckého šéfa Komorní scény Aréna Ostrava, Ivana Krejčího. V podobné nejistotě se vznáší i titul dalšího hostujícího režiséra Davida Czesanyho a na něj navazující česká premiéra hry Smrt člověka Veverky v režii našeho kmenového režiséra Ondřeje Mataje," říká ředitel divadla Vojtěch Štěpánek.

Zatím má ale Divadlo Komedie stále co nabídnout.

Současný repertoár sestává z dvanácti titulů, většinou českých i světových premiér děl autorů z východních zemí. Minulou sezonu zakončila úspěšná premiéra ruské dramatičky Varvary Fajer s názvem ZLOČINY.ŽENY.DOC v režii Ondřeje Mataje, ve které excelují Kristýna Leichtová, Eva Vrbková, Pavlína Skružná a Jan Hofman. Představení s živou hudbou houslistky Veroniky Linhartové a experimentálního hudebníka KITTCHENa má omezenou diváckou kapacitu, rezervace se tudíž plní už na začátku sezony velmi rychle.

Během podzimu bude nadále pokračovat velmi úspěšný doprovodný program KOMEDIE+, který se zaměřuje především na jednorázová scénická čtení zcela nových her autorů východních proveniencí. V plánu jsou tak trochu „mystické“ texty ženských autorek. Půjde o hru Prapodivuhodná ženská od ruské dramatičky Niny Sadur, Identita od slovenské autorky Evy Maliti a Miss Julia Pastrana od mladé polské režisérky a autorky Joanny Gerigk. Trojlístek dam doplní černá komedie mladého českého dramatika Adama Morkuse s titulem Nebožtík.

Nezbývá než popřát Divadlu Komedie mnoho štěstí. Dovolím si citovat ředitele divadla Vojtěcha Štěpánka z jeho prohlášení k situaci: „Děkuji vám, vážení diváci, za hojně projevenou přízeň v uplynulé sezoně a věřím, že nám zůstanete věrní i v nadcházejícím, velmi těžkém období. Doufám, že se budete i nadále zajímat o dění kolem Divadla Komedie a přeji si, aby toto divadlo přestalo být (alespoň na nějaký čas) skloňováno jen v souvislosti s financemi, a že se budeme moci soustředit výlučně na to, proč jsme zde především.

Přeji Vám mnoho silných zážitků v hledišti Divadla Komedie. A držte nám palce.“

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!