Plzeň rozzáří festival Pilsen Busking Fest. Nabídne šest dní pouličního umění

Plzeň rozzáří festival Pilsen Busking Fest. Nabídne šest dní pouličního umění  

Druhý ročník akce Pilsen Busking Fest oživí i letos plzeňské ulice. Na rozdíl od minulého roku se ale výrazně rozroste. Nabídne daleko větší množství umělců, festivalových míst i bohatší doprovodný program. Těšit se můžeme na 6 dní umění, 35 buskingových lokalit, 120 účinkujících z Česka i ze zahraničí a klubové afterparty.

A co je to vlastně ten busking, o kterém celá akce je? Termín busking označuje nejrůznější typy umělecké produkce, které předvádějí umělci přímo na veřejných místech a jsou odměňovány od kolemjdoucích tzv. do klobouku. Určitě všichni známe pouliční hudebníky, ale to ani zdaleka není vše. O busking se jedná i v případě divadelních vystoupení, akrobatických představení, živých soch, malování a podobně. Snahou buskerů je oživit veřejný prostor a vytvářet tak neopakovatelnou atmosféru pulzujícího města. A právě to je také cílem Pilsen Busking Festu.

Pilsen Busking Fest odstartuje v pondělí 21. září a poslední pouliční představení v rámci této akce se uskuteční o šest dní později – tedy v sobotu 26. září. Do Plzně dorazí třeba známý italský street-techno bubeník Dario Rossi, indie-folkový Izraelec Suna Tailor, slovinský rapper N’toko či zpěvák Justin Lavashe. Nebudou chybět ale ani one man show, vystoupení s ohněm, akrobaté, tanečníci, divadelníci a mnoho dalších. Konkrétnější seznam naleznete na oficiálních stránkách festivalu, ale program ještě není konečný! Organizátoři totiž stále oslovují další možné účastníky.

Naší motivací není finanční zisk, ale především kulturní význam přímého kontaktu často profesionálních umělců s lidmi přímo na ulici v Plzni. Jsme festival, kde se bourají všechny zábrany a předsudky vůči umění, zejména pouličnímu. Jde nám o kultivaci mezilidských vztahů a veřejného prostoru v Plzni,“ představují koncept festivalu jeho organizátoři a dodávají, „naším dalším důležitým cílem je díky Pilsen Busking Festu ukázat, že je třeba prosadit změnu v městské vyhlášce a povolit buskerům vystupovat v plzeňských ulicích po celý rok. Plzeň je čím dál významnější turistická lokalita blízko Prahy i německých hranic, a proto by se měla otevřít pouličním umělcům, kteří každému městu dodávají na atraktivitě.“

V rámci doprovodného programu se chystá například veřejný „open mic“, místo pro hudební jam, kde si budou moci návštěvníci ale vyzkoušet i třeba street dance či graffitti tvorbu. Chybět nebudou ani workshopy, které se zaměří především na práci s hlínou, dřevem a papírem. Festival dá také prostor pro prezentaci zajímavých řemeslníků a originálních podnikavců. Všechny akce v rámci Pilsen Busking Festu jsou navíc pro návštěvníky zcela zdarma. Pokud však chcete tuto unikátní snahu finančně podpořit, můžete přispět jakoukoli částkou na crowdfundingovém portálu Hithit. Jako poděkování si můžete vybrat i nějakou z originálních cen od plzeňských umělců.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!