Chybíš mi: nový psychothriller z pera Harlana Cobena

Chybíš mi: nový psychothriller z pera Harlana Cobena80%

Harlan Coben se do povědomí čtenářů zapsal bestsellerem Šest let. Nyní se na pulty knihkupců dostala další jeho kniha, jež vyšla u nakladatelství Knižní klub pod názvem Chybíš mi. Ale dosáhne tato kniha stejných ne-li dokonce lepších kvalit, nebo budou namlsaní čtenáři zklamáni?

Kat Donovanová je čtyřicetiletá osamělá policistka, která si svůj život rozhodně neužívá. Právě naopak, každý další den jen přežívá. Ale nebylo tomu tak vždy. Před osmnácti lety měla vše, co si mladá dívka může přát. Měla milující rodinu, snoubence a čekala ji zářivá budoucnost. Ale to vše se zhroutilo jak domeček z karet. Otec, taktéž policista, byl zabit a snoubenec Jeff ji opustil a nikdy více se neozval.

Tedy až doteď. Kat totiž díky náhodě našla jeho profil na jedné seznamce a zkusila ho kontaktovat. Ovšem Jeff jakoby se na ni nepamatoval. A pochybnosti v ní hlodají o to více, když se u ní objeví chlapec, jenž tvrdí, že jeho matka zmizela a údajně měla odjet na dovolenou právě s Jeffem. Kat ví, že by případ měla nechat ležet, koneckonců matka se několikrát synovi ozvala. Jenže Jeff se jí opět dostal pod kůži a myšlenky na něj jí nedají spát. Kdyby jen dopředu věděla, co vše díky tomu vypluje na povrch.

Policajti s oblibou věří v osobně vytvořený mýtus, že mají jakousi vrozenou schopnost „číst“ v lidech. Jsou přesvědčení, že všichni jsou lidské detektory lži a oni dovedou oddělit pravdu od lži podle řeči těla nebo tónu hlasu. Kat věděla, že takové přehnané sebevědomí je naprostá pitomost. Ba co hůř, až příliš často to vedlo k nenapravitelné katastrofě.

Autor již dávno není žádným nováčkem

Harlan Coben, absolvent politologických studií, je uznávaným a oblíbeným autorem kriminálně laděných knih, za něž byl několikrát nominován či vyhlášen vítězem vícera amerických, britských, francouzských či německých žánrových cen (mj. Edgar Award, Shamus Award, Anthony Award či Dilys Award). Posledních osm titulů, které vydal, se okamžitě po zveřejnění vyšvihlo na první místo žebříčku bestsellerů The New York Times a filmový přepis jeho románu Tell No One získal čtyři Césary (francouzskou obdobu amerických Oscarů).

Některé scény jsou vážně děsivé

Chybíš mi je knihou, jež se velmi těžko hodnotí. Na jednu stranu jde o velmi promyšlený příběh s originální a nepředvídatelnou zápletkou, v němž autor jen pomalinku poodhaluje střípky informací a vše do sebe logicky zapadne až na samotném konci. Ale na druhou stranu je spousta věcí založena jen na náhodě a díky tomu příběh nepůsobí dost uvěřitelně. Ovšem i tak jde o skvělý čtenářský zážitek, jelikož Harlan Coben psát thrillery opravdu umí a nebojí se zajít ani do nejděsivějších a nejnechutnějších detailů, při nichž vás bude mrazit.

Zprvu můžete být trochu zmateni

Postavy jsou bravurně psychologicky vykresleny a celá kniha je tvořena hned několika pohledy. Spolu s Kat se snažíte dát dohromady střípky informací. Ovšem jelikož je příběh vyprávěn ve třetí osobě, dostává se vám jich mnohem více než jí, protože některé kapitoly jsou i z pohledu pachatele a jeho obětí. A to může být kámen úrazu, jelikož zpočátku nevíte, kam si koho zařadit a díky tomu vám příběh může připadat zmatený. Ale naštěstí si brzy vše pomalu začnete spojovat a kniha začne dávat smysl. Chybíš mi totiž rozhodně není žádnou oddechovou četbou, právě naopak, mozkové závity se vám nezastaví. Nenajde se ani jedna strana, nad níž byste nemuseli přemýšlet a dedukovat, co se to tedy tenkrát stalo a jakou to má spojitost s přítomností.

Harlan Coben opět nezklamal

Chybíš mi z pera Harlana Cobena za přečtení rozhodně stojí a já ho doporučuji všem milovníkům detektivních příběhů, kteří mají rádi náročnější četbu. I když se totiž pár much najde, i přesto jde o velmi čtivý příběh, v němž se střídá akce s mrazivými scénami a napětím. A již teď se můžete těšit na další jeho knihu, jež by měla vyjít u Knižního klubu během příštího roku. Doufejme, že bude minimálně stejně povedená.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Harlan Coben
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!