Skupovu Plzeň 2015 odstartuje pouliční představení obřích loutek

Skupovu Plzeň 2015 odstartuje pouliční představení obřích loutek   

Již v pátek 28. srpna odstartuje festival profesionálního loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2015. Ten bude letos díky výjimečný, protože představí mimo jiné i soubory a umělce z Izraele, Japonska, Velké Británie či Francie. Mimořádné bude také zahájení festivalu. Do plzeňských ulic totiž vyjdou obří loutky španělské skupiny Carros de Foc.

Návštěvníci západočeské metropole budou moci v plzeňských ulicích narazit od 28. do 30. srpna na osm obřích loutek, které budou vystaveny každý den odpoledne na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Odtud se pak v podvečer vydají do centra města. Večer se diváci mohou těšit na jedinečnou show, při níž se loutky stanou hlavními hvězdami speciálního site-specific představení La Niña. Během něj promění oživlé loutky spolu s desítkami akrobatů, tanečníků a muzikantů centrum Plzně v jedno velké jeviště.  

Představení obřích loutek patří mezi největší akce projektu Plzeň 2015, zároveň jde o vyjádření pocty tradici plzeňského loutkářství, do které spadají velikáni jako Josef Skupa nebo Jiří Trnka. Loutky, které diváci budou po tři dny potkávat v ulicích města, budou mluvit česky a poprvé v historii souboru se předvede všech osm najednou. Je to také jejich premiéra v České republice vůbec,“ upřesňuje Jiří Suchánek, ředitel společnosti Plzeň 2015.

Ale obří loutky nejsou jediným lákadlem, díky kterému bude letošní ročník festivalu opravdu výjimečný. Dramaturgicky se totiž letos zaměřil spíše na zahraniční a přesahové inscenace. V Plzni se tak představí nejnovější hra francouzských mistrů La Pendue a mistra v oboru Nevilla Trantera. Velkým lákadlem je bezesporu také přítomnost Petera Saunderse, dvorního tvůrce loutek pro filmy Tima Burtona Mrtvá nevěsta a Frankenweenie. „Skupova Plzeň 2015 bude v rámci projektu Evropského hlavního města kultury inspirační a nesoutěžní přehlídkou. Přejeme si, aby i v roce 2015 byl festivalový výběr pestrý, svým způsobem unikátní a objevný a připravil návštěvníkům, autorům a tvůrcům příjemná a jedinečná setkání osobní i umělecká,“ říká ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Skupova Plzeň, která se uskuteční od 28. srpna do 6. září, proběhne se dvou cyklech. První část festivalu bude věnována open-air produkcím, během druhé části si budou moci návštěvníci užít přehlídku současných špičkových inscenací ze čtyř kontinentů. Loutkové divadlo ovládne centrum města od rána do večera. Každou hodinu začne na jedné z open-air scén jedno představení. Kromě toho se připravují také dílny, kde si budou moci děti i dospělé vyrobit svoji vlastní loutku.

Festival proběhne v centru města Plzně, v Divadle Alfa, Divadle J. K. Tyla, Novém divadle, kreativní zóně DEPO2015, Muzeu loutek a KD Peklo. Na open-air představení bude vstupné zdarma, na ostatní představení seženete vstupenky v internetovém předprodeji

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!