Dárek: Lahůdka pro příznivce atmosférických thrillerů

Dárek: Lahůdka pro příznivce atmosférických thrillerů80%

Máte rádi snímky, které obsahují tísnivou atmosféru, překvapivý děj a psychologicky propracované charaktery hlavních postav? Pak jděte do kina na Dárek, který je těmito superlativy obdařen a patří mezi filmová překvapení letošního léta!

Bohatý manažer Simon, kterého hraje výborný Jason Bateman, a jeho manželka Robyn se rozhodnou přestěhovat z města do velkého a klidného domu. Jejich vilka leží poblíž místa, kde Simon prožil dětství. Kvůli manželově pracovnímu vytížení, však zůstává citlivá a starostlivá Robyn (v podání sympatické Rebeccy Hall) často sama doma.

Co skrývá spolužák?

Rodinná idylka se začíná pomalu hroutit, když manželé potkají v obchodním domě bývalého Simonova spolužáka Gorda, kterému dá na sebe Robyn kontakt. Zvláštní muž začne zahrnovat manžele dárky s podivnými vzkazy a každou chvíli se nečekaně objeví v jejich zahradě. Zároveň se k nim chce vnutit na návštěvu. Zanedlouho Simon vypění a vlezlému vetřelci řekne, že si nepřeje, aby obtěžoval jeho rodinu. To si však slizoun, v podání Joela Edgertona, nenechá líbit. Proto chystá drsnou odplatu. Ta má své pozadí v Simonově temné minulosti, která skrývá zlověstné tajemství.

Výborný a napínavý debut

Jak se režisérovi, scénáristovi a současně hereckému představiteli Gorda povedlo zpracování thrilleru s výraznou dramatickou, psychologickou a mysteriózní linií? Přestože jde o Edgertonův režijní debut, před všestranně talentovaným Australanem mi nezbývá než smeknout.

Dárek je komorním filmem, kde většinu času vidíte pouhé tři postavy, pohybující se ve dvou lokacích (rodinná vila a Simonova práce), ale jeho zpracování dopadlo vysloveně skvěle. Edgerton zde totiž dokázal, že je snad ještě lepším scénáristou a režisérem než hercem!

Buduje totiž příběh takovým způsobem, že ještě v 80 minutě nebude většině diváků zřejmé, jak vše dopadne. Pomocí obratného scénáře, sledujícího děj především z pozice nejsympatičtější postavy filmu – Robyn - i skvělé kamery Eduarda Graua, budete téměř v neustálém napětí, jak vše dopadne a občas nebudete téměř dýchat.

Excelentní kamera a atmosféra!

Stísněná a paranoidní atmosféra snímku občas připomíná mistrovská díla žánru, jako je Sedm nebo Okno do dvora, aniž by se však jednalo o čistý thriller. Tvůrci Dárku k tomu mistrovsky využili jak dobře padnoucí soundtrack, tak i průjezdy kamer úzkými chodbami domu nebo rychlé a překvapivé střihy a záběry. V ději je pouze minimum násilných scén, přesto dokáže vystrašit a šokovat.

I k hereckým výkonům hlavních postav nelze nic  namítnout. Hall se do role starostlivé a hodné, ale i nekompromisní ženy, vysloveně hodí a zřejmě jí budete držet celý film palce. Také Bateman jako uhlazený, ale chameleónský „kravaťák“ je doslova k sežrání. Zdatně jim sekundují také herci ve vedlejších rolích, jako je Beau Knapp, Busy Philipps nebo Katie Aselton. Kupodivu trochu slabším hereckým článkem je tentokrát Everton, kterému nebudete jeho nejednoznačnou postavu asi vždy věřit. Ale i tak si tento filmař zaslouží velkou pochvalu.

Rozvleklost snímku škodí

Tento fakt je společně s několika rozvleklejšími momenty snímku jeho jediným větším nedostatkem. Biják vás zřejmě dostane i svým poměrně originálním koncem. Také dialogy a psychologický profil postav není nic, co by bylo postavené na vodě. Naopak – situace ukázaná ve filmu se s jistou obměnou může stát každému. Dárek je zároveň nenápadnou metaforou o lidských pohnutkách, zlu a pokryteckých maskách, stejně jako slepé spravedlnosti a mstě. Přes nepatrnou reklamu jde jistě o černého koně současných kinosálů.

Nenápadné eso letošního léta

I když Dárek není přelomovým dílem, na které by se vzpomínalo dlouhé roky, o velmi povedený thriller s výbornou atmosférou jde rozhodně! V záplavě mnoha drahých, ale povrchních velkofilmů z poslední doby, vyniká svou hloubkou, skvělou atmosférou i poselstvím. Pro milovníky psychologických thrillerů jde o jednoznačnou volbu, pro ostatní dobrou možnost.  Snímek sice kvalitou nedosahuje k ikonám, jako je Zmizelá (chybí zde Fincherova nadlidská preciznost a genialita), ale přesto si ode mě odnáší silnějších 80 procent.

Doufejme, že nejde o poslední Edgertonovu režii!

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Dárek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!