Fingers Up 2015 představil nový typ českého hudebního festivalu. Mnoho návštěvníků však nenalákal

Fingers Up 2015 představil nový typ českého hudebního festivalu. Mnoho návštěvníků však nenalákal80%

Pátý ročník festivalu Fingers Up sliboval mnohé – originální lineup plný známých zahraničních jmen, příjemný areál s bazénem, uvolněnou atmosféru i bohatý doprovodný program. A to vše skutečně víkendová akce, která se uskutečnila v Mohelnici 7. a 8. srpna, nabídla! Bohužel ani jména jako The Wombats, MØ či Kensington nenalákala dostatečný počet návštěvníků, proto festival probíhal v daleko komornějším duchu, než by si býval zasloužil.

Když se v pátek s odbitím třetí hodiny odpolední otevřel festivalový areál, do Morava campu se začali sunout první nedočkaví nadšenci. Prostředí, na kterém se Fingers Up odehrával, bylo skutečně velmi příjemné a na české festivaly svým komfortem hodně neobvyklé. Návštěvníci v něm měli k dispozici nejen dostatek místa na sezení, stravovací zařízení či mnoho sportovního vyžití, ale především velký bazén, který byl otevřený do pozdních nočních hodin. Hned u něj se navíc o dostatečnou hudební nálož starali Djs.

Páteční den zaplnily dvě hlavní festivalové stage především elektropopové formace v čele s mladými zpěvačkami. Jeden z nejpřesvědčivějších výkonů předvedli němečtí Claire a příjemným překvapením byla také britská pětice hudebníků Fickle Friends. Samozřejmě je nutné zmínit také vystoupení jedné z největších hvězd festivalu – dánské zpěvačky . Ta předvedla před poměrně malým publikem plnohodnotné vystoupení, které však nijak výrazně nepřevyšovalo výše zmíněné kapely.

Ta pořádná show propukla ale až poté, co se na pódiu představilo liverpoolské trio The Wombats. Jejich vystoupení mělo šťávu a dokázalo do té doby poměrně klidné návštěvníky pořádně rozpařit. Tento neuvěřitelný příval energie stál málem život malému stromku, který rostl nesmyslně u pódia a bránil několika desítkám návštěvníků ve výhledu. Nakonec strom přežil, tudíž i ochránci přírody mohou být spokojení. První festivalový den pak zakončilo DJské duo Matamar, na které však došlo jen několik málo nadšenců.

V sobotu se o zábavu staral od dopoledne Kabinet múz. Program zahájil přednáškou Michal Vičára o tom, jak objel s embéčkem kolem světa. Následovalo několik workshopů i promítání dokumentárních filmů. Hudební složku programu odstartovalo jedno z nejlepších vystoupení dne od české kapely Holden Caulfield, jež však přilákala jen velmi málo fanoušků. Přestože i v sobotním programu nechyběli zahraniční interpreti, jako jsou nizozemští Kensington, němečtí Pool či rakouští Bilderbuch, nejvíce návštěvníků dokázala přitáhnout česká festivalová stálice Vypsaná Fixa, kterou odmítali fanoušci pustit na konci setu z pódia.

Razantní proměna festivalu Fingers Up se letos skutečně povedla a ti, kteří si nenechali tento osvěžující ročník ujít, určitě nelitovali. Bohužel se ukázalo, že lidi podobné „experimenty“ zatím příliš netáhnou. Vytvořit v České republice podobný typ festivalu bude zřejmě běh na dlouhou trať. I přesto patří pořadatelům prst nahoru za snahu o originalitu a vymanění se z festivalové šedi. Snad je to nepřejde ani po letošním prodělečném ročníku, protože Fingers Up ukázal, že má velký potenciál.  

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!