Jak se vám líbí se líbí. Ale s výhradami

Jak se vám líbí se líbí. Ale s výhradami70%

Ostravská část tradičně vysokým diváckým zájmem opatřených Letních shakespearovských slavností je opět za námi. Než se však vydáme vstříc nadcházející divadelní sezóně, vraťme se ještě na chvíli do amfiteátru Slezskoostravského hradu a zavzpomínejme na inscenaci Jak se vám líbí, která ani letos nechyběla v naditém repertoáru.

V rámci loňské premiéry byla inscenaci vyčítána především přemrštěná a těžko stravitelná délka ústící do řady hluchých míst. Autoři si zmíněné očividně vzali k srdci a pro letošní léto připravili řadu škrtů a drobného krácení, které – zdá se – výslednému tvaru značně prospívá a ač se (i s přestávkou) hraje bez dvaceti minut rovné tři hodiny, o nějaké vlekoucí se těžkopádnosti nemůže být ani řeč.

Inscenaci neschází přijatelné tempo ani zdárně budovaná rytmická stránka. Oporou pro režiséra Michala Langa se v tomto případě stává existence dostatečně širokého spektra různorodých a svébytných postav. Taktéž i prostor, kterém se jim na jevišti dostává, je dávkován rozumně a více než citlivě. Když už se schyluje k nějakému okoukání a na obzoru se objevuje hrozba vytvoření potenciálně hluchého místa, tak tvůrci - podobně jako zkušení vlakoví signalisté - přehazují výhybku a právě i díky střídání postav zručně mění náladu a atmosféru vládnoucí na scéně.

Výše popsaného se daří dosáhnout v koexistenci s hereckými výkony, které jde bez jakýchkoliv rozpaků opatřit razítkem „nadstandardní". Za všechny lze jmenovat skeptického bohéma Žaka v grandiózním podání Michala Čapky, jehož legendární monolog začínající slovy „celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci" skutečně bere dech, nebo rozverného Vladimíra Poláka, který v kůži divácky vděčné postavičky šaška Prubíře nabízí celou šíři svého nezpochybnitelného komediálního talentu.

Skutečným trumfem se pak stává způsob, jakým si herci rozumí s několik století zpátky napsanými, přesto neuvěřitelně svěže působícími texty, a který připomíná výborně sehranou rytmickou sekci vyzrálé kapely. Pochválit musím také zdařilou estetickou stylizaci, s jakou tvůrci dost možná nejdějovější komedii z pera „nesmrtelného" veršotepce uchopili. Na jedné straně stojí svíravá chladnost vévodova dvora, na té druhé pak cíleně přehnaná a výstřední barevnost Ardenského lesa. Výsledkem, s nímž souzní i zpracování kostýmů, je vítaně extrémní kontrapunkt, v němž proti sobě oba světy stojí, a který vykresluje až pohádkovou a tematice hry dobře padnoucí atmosféru.

I v tom nejšťavnatějším jablku se ale občas objeví červ a ani inscenace Jak se vám líbí není v tomto ohledu výjimkou. A nutno podotknout, že se jedná o stinné stránky, které jsou vlastní poměrně výraznému množství her představených v rámci produkce Letních shakespearovských slavností, jež jsou možná až přílišně zaměřeny na spíše sporadické návštěvníky divadel, což občas ústí až do nepříjemné podbízivosti. Ta se projevuje třeba poměrně zbytečným začleňováním z televizních obrazovek známých hvězdiček, což v případě recenzovaného kusu dokonale ztělesňuje Aleš Juchelka, který nenabízí žádnou přidanou hodnotu, ale naopak se mění v rušivý element.

Podobnou výtku lze mít k občasnému posouvání bardova lehkého a dvojsmysly přeplněného jazyka do hájemství prvoplánových a zoufale předvidatelných sexismů. Z příjemného tření se chvílemi stává vyloženě ostré tlačení na pilu odnášející s sebou prakticky veškerou poetiku.

Kdo však dokáže odhlédnout od uvedené rezignace na dosažení silnějšího zážitku, ten se dočká poměrně příjemně stráveného času pod letní oblohou, tedy jakéhosi standardu, který Letní shakespearovské slavnosti v posledních letech nabízejí. Ale ani o ťuk více.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Petr Kiška (Letní shakespearovské slavnosti)Foto: Petr Kiška (Letní shakespearovské slavnosti)Foto: Petr Kiška (Letní shakespearovské slavnosti)
 

Mohlo by se ti líbit...

Slezskoostravský hrad nabízí i další akce

Místo konání: Slezskoostravský hrad

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!