Nejbohatší program v historii Colours of Ostrava. Na jaké hvězdy se můžeme těšit?

Nejbohatší program v historii Colours of Ostrava. Na jaké hvězdy se můžeme těšit? 

Colours of Ostrava otevře své brány již tento čtvrtek. Přípravy jsou v plném proudu a návštěvníci se mohou kochat zveřejněným programem. Letos si pořadatelé dali opravdu záležet a připravili programovou náplň, jakou Colours of Ostrava zatím nezažila.

Industriální areál Dolních Vítkovic letos přivítá hudebníky z 31 zemí, celkově 75 zahraničních kapel a 57 domácích, což je největší počet interpretů v historii festivalu. Mimoto návštěvníky čeká program divadel, diskuzí (letos dokonce na dvou scénách), workshopů, filmů, několik výstav a výtvarných aktivit, nový Family park a další doprovodné aktivity. Sečteno podtrženo, program čítá sebevědomých 299 položek a uskuteční se na 16 vnitřních i venkovních scénách.

I letos je plán žánrově bohatý, pohybuje se od elektra přes world music, jazz, rock, alternativu, soul a reggae. Ovšem letošnímu ročníku přeci jen dominuje hlavně duch elektroniky, a to ve všech jeho podobách. Tomu je věnována také speciální elektro stage v zrekonstruovaném Dole Hlubina.

Jaká jména dominují letošním Colours?

Jedna z nejočekávanějších hvězd Colours vystoupí již první den v podvečer. Zpěvačku Björk fanoušci očekávali na festivalu již v roce 2012, tehdy ovšem musela ze zdravotních důvodů své turné zrušit. Tato Islanďanka s nadpozemským hlasem představí své nové album Vulnicura, navíc přijede ve vší parádě – s bezmála dvacetičlenným smyčcovým orchestrem a výjimečnou světelnou show.

Po koncertě Björk se předvede kapela Zrní ve spojení s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Tento speciální projekt vznikl pro Colours of Ostrava na popud ředitelky festivalu Zlaty Holuškové.

Další výbornou volbou jsou Kasabian. Jedna z největších britských rockových kapel současnosti, pohybující se na poli indie rocku a elektroniky s přihlédnutím ke kytarovým rockovým velikánům nejen 60. let. Jejich hit „Fire“ bude jistě znám fanouškům fotbalu – píseň byla několik let oficiální skladbou Premier League. Zajímavostí pro české publikum může být také skladba „Club Foot“, věnovaná památce Jana Palacha.

Jimi Hendrix 21. století – takové přirovnání dostala extravagantní St. Vincent. Její skladby jsou směsicí rocku, electropopu, indie, jazzu a cabaretu a zazněly také ve filmech série The Twilight Saga. Mimoto spolupracovala na albu To Be Kind kapely Swans, která letos také potvrdila svou účast. Toto album je v jejich třicetileté kariéře bráno jako nejlepší vůbec. Jedná se ovšem o rockový extrém „na hranici hluku“, ostatně sami se pyšní tím, že jsou jednou z nejhlasitějších kapel současnosti.

Zjemňujícím elementem je José González, švédský písničkář s kořeny v Argentině. Vousatý folklorista svým ztišeným a hloubajícím hlasem doprovázeným kytarou navozuje melancholické rozjímání.

The Cinematic Orchestra umí vytvořit harmonickou souhru jazzových instrumentů a elektroniky. Pověstní jsou především svými koncertními improvizacemi. Jejich leader Jay Swinscoe je milovníkem starého jazzu, soundtracků a uznávaný DJ.

Elektropopová skupina Rudimental ve své taneční hudbě míchají drum´n´bass, soul, funky, pop a R&B. Tento kvartet se na Colours představí s trumpetistou Markem Crownem a se zpěváky Bridgette Amofah, Anne-Marie a Thomasem Julesem. V minulosti spolupracovali mimo jiné například s Johnem Newmanem, který se objevil na loňských Coloursech.

Clean Bandit dokáží zahrát i nejnáročnější pasáže z klasiky, ovšem rádi si hudbu okoření hip hopem, funky, synthpopem a house. Neobvyklá kombinace vytváří chytlavý taneční mix. S přizvanou zpěvačkou Jess Glynne vytvořili hit „Rather Be“, se kterým sklidili úspěch na světových hitparádách a došli si i pro cenu Grammy.

Mexická kytarová dvojice Rodrigo y Gabriela do střední Evropy zatím nezavítala. V případě Colours ovšem udělají výjimku a přijedou do Ostravy předvést své instrumentální mistrovství, které můžeme zachytit nejen na soundtracku Pirátů z Karibiku. Temperamentní duo předvede energicky nabitou kombinaci latinskoamerických rytmů a heavy metalu.

V nedělním finále nás čeká zpěvák a skladatel libanonského původu – Mika. Jeho popové hity jako „Grace Kelly“, „Love Today“ nebo „Take It Easy“ rychle dobyly světové hitparády. Mika rozezní svých pět oktáv v Ostravě v rytmu diska i pomalých milostných balad, a to posledním koncertem, kterým hvězdný festival uzavře.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!