Terminátor Genisys: nesmrtelný Arnold je zpět v nostalgickém pokračování sci-fi kultu

Terminátor Genisys: nesmrtelný Arnold je zpět v nostalgickém pokračování sci-fi kultu70%

Máte rádi Arnolda Schwarzeneggera a jeho slavnou éru „akčňáren“ z 80. let? Pak se vám možná bude líbit nový Terminátor, který se prvním dvěma snímkům Cameronovy série snaží přiblížit. Nepostrádá výborné akční scény i kapku nostalgie a je tak trochu mixem mezi pokračováním a remakem. Jak jeho zpracování dopadlo?

Z ponuré budoucnosti roku 2029 ovládané Skynetem je vůdcem povstalců Johnem Connorem vyslán do roku 1984 voják Kyle Reese. Tento muž má zabránit Terminátorovi, aby zavraždil Connorovu matku Sáru (tentokrát si její roli střihla Emilia Clarke). Že jste stejný příběh již někde viděli? Ano, pátý díl terminátoří ságy se v mnoha ohledech vrací k ději prvních dvou kultovních dílů od Jamese Camerona!

Balancování mezi pokračováním a remakem

To je zároveň jeho silná stránka i slabina. Proč? Přestože se nejedná o remake, v ději nového bijáku naleznete přehršel narážek a obměněných scén z prvních dvou dílů Terminátora. Dostane se nám i „nášupu“ pořádné retro nostalgie, a to během krátkého návratu děje do roku 1984. Tam Kyle, kterého tentokrát hraje-nehraje Jai Courtney, zjistí, že Sára není bezbranná a vyděšená servírka, ale po zuby ozbrojená drsňačka.

Tři časové roviny a obstojný děj

Vlivem alternativní minulosti a paradoxů cestování časem byla totiž Sára již dávno vycvičena „ochranářskou“ verzí zabijáckého T-800 v podání starého známého Arnolda Schwarzeneggera. Nechci spoilerovat, ale od druhé třetiny filmu se podíváme pro změnu do roku 2017, kdy se Skynet chystá zatočit s lidstvem. Celý děj se tak odehrává ve třech časových rovinách.

Přes jistou zmatenost a nedodržování návaznosti na některé detaily z prvních dvou částí série patří děj snímku k tomu lepšímu. Scénáristé Laeta Kalogridis a Patrick Lussier odvedli dobrou práci, přestože budou mnoha skalními fanoušky proklínáni. Proč?

Jde jak o návaznost některých částí "pětky" na průměrný seriál Terminátor: Příběh Sáry Connorové, tak o vědeckofantasticky pojatý děj v Genisys, který se odchyluje od poměrně přímočarého prvního Terminátora i geniálního Dne zúčtování. Zde však půjdu proti proudu – podle mého názoru není nový film vůbec špatný, přestože se v něm dočkáme až přílišného patosu a složité příběhové linky.

Božský Arnie (i ve své mladší verzi) je zpátky

K velkým kladům snímku režiséra Alana Taylora patří výkon Arnolda Schwarzenegera, na kterém jsou znát větší herecké zkušenosti, stejně jako fakt, že si svou roli v novém blockbusteru vysloveně užívá. Božský Arnie poměrně často hláškuje a patří k tomu nejlepšímu z celého filmu, přestože už rozhodně nejde o nelítostného zabijáka z prvních dílů. Špatně nepůsobí ani jeho počítačové omlazení. Díky astronomickému rozpočtu snímku, který činil celých 150 milionů dolarů, by ale mohly být počítačové triky i lepší. 

Horší než trojka, lepší než Salvation

Samotný děj poměrně uteče, přestože se v něm hodně mluví. Může za to jak vhodné střídání „kecacích“ scén s povedenými bitkami, tak neotřelost celého scénáře. Na snímku je sice vidět, že Taylor není Jonathan Mostow, který natočil Vzpouru strojů (a už vůbec ne Cameron), ale dělá, co může. 

Bohužel ve snímku občas vázne atmosféra. Nový biják tedy kvalitou stojí výše nad poněkud béčkovým předchůdcem z 2009 Terminátor Salvation, ale na Cameronovu klasiku se kvalitou dostat rozhodně nedokáže.

Herci jsou slabinou

Bohužel k tomu přispěl i podivný casting, kde kromě skvělého Arnieho hraje dobře ještě J. K. Simmons ztvárňující policistu. Za svůj výkon se nemusí stydět ani Jason Clarke hrající Johna Connora. Též charismatická Emilia Clarke v roli Sáry Connor má světlé momenty, ale na kultovní a životem „fackovanou“ drsňačku Lindu Hamilton z prvních dvou dílů prostě nemá.

Vysloveným tragédem je pak Jai Courtney v roli Kyleho, který asi musel někoho podplatit, nebo vyhrožovat producentovi. Courtney mnohdy vůbec nedokáže zahrát ani jednoduché emoce, což se však naštěstí v záři výbuchů většinou ztratí. Většina ostatních herců se na plátně mihne, aniž si toho všimnete, což je trochu škoda.

Lehce nadprůměrné scífko

Co říci na závěr? Nové akční sci-fi na hraně pokračování a remaku patří mezi poměrně zdařilé snímky z letošního ranku, od kterých však nečekejte žádný zázrak ani přílišné oživení terminátořího univerza. Pro většinu skalních geeků bude film zklamáním, zatímco méně „zažraným“ divákům se bude líbit jeho spád, návrat skvělého Arnieho, zabrnkání na nostalgickou notu a možná i poněkud nezvyklý a poměrně originální děj. Přesto se film vyplatí vidět. Dosáhl u mě na silnějších sedmdesát procent zejména kvůli odkazům na první díly a božskému Arniemu.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Terminator Genisys

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!