Divadlo Na zábradlí oživilo mrazivý příběh Doktora Živaga

Divadlo Na zábradlí oživilo mrazivý příběh Doktora Živaga  

Přestože divadelní sezóna 2014/2015 se pomalu blíží ke konci, Divadlo Na zábradlí myšlenkami na prázdninách ještě rozhodně není. V pátek 22. května se zde uskutečnila očekávaná premiéra hry Doktor Živago, která vznikla na motivy stejnojmenné prózy od ruského autora Borise L. Pasternaka. V hlavních rolích excelují Stanislav Majer a Jana Plodková.

Dvě hodiny dlouhé drama přibližuje divákům osudy dvou hlavních hrdinů – doktora a básníka Jurije Andrejeviče Živaga a Larisy Fjodorovny, které však říkají všichni jen Laro. Příběh to není příliš veselý, jelikož jim životy velmi komplikují zásadní historické události – Ruská revoluce v roce 1905, 1. světová válka, Říjnová revoluce i Ruská občanská válka. I přesto se návštěvníci nemusí bát přílišné depky. Hra obsahuje také mnoho zábavných momentů, u kterých se určitě zasmějí. Na druhou stranu je plná silných a dojemných scén. Pražská dramatizace ruského románu je totiž velmi netradiční a citlivá.

Vedle silného příběhu jsou velkým pozitivem hry vynikající herecké výkony. Kromě dvojice hlavních protagonistů Stanislava Majera a Jany Plodkové září na minimalistické scéně plné zrcadel také Jiří Vyorálek v roli prolhaného doktora Komarovskijho, Anežka Kubátová v roli Živagovy manželky Toni a Miloslav König, který ztvárnil Lařina manžela Antipova. Sestavu pak doplňují Ladislav Hampl, Leoš Noha, Dita Kaplanová, Petr Jeništa a Ivan Lupták. Režisér Jan Mikulášek vybral hereckou sestavu skutečně bravurně, protože jsou všichni výborní a role jim bez problémů uvěříte.

Slavnostní premiéra nejnovějšího počinu Divadla Na zábradlí se uskutečnila 22. května před zaplněným hledištěm. Pozvánku odmítl jen málokdo. A jelikož představení začalo s malým zpožděním, očekávání se dalo krájet. Konečně začaly první minuty představení a hned bylo jasné, že hra chytí a nepustí. Diváci se nedočkají žádného pomalého rozjezdu, ale jsou rovnou vhozeni do kolotoče událostí, které jsou pro zbytek děje důležité a zásadní. Dvě hodiny utečou jako nic. Premiéra dopadla výborně a skvělé herce odměnili návštěvníci hlasitým a dlouhým potleskem.

Již po prvních představeních je jasné, že si Divadlo Na zábradlí připravilo pro své návštěvníky další výjimečný počin. V souvislosti se současnými mezinárodními událostmi se dá říci, že je téma také velmi aktuální. Takže pokud si nechcete nechat ujít tuto nejnovější hru ještě v této sezóně, neváhejte si koupit lístky co nejdříve. Některá představení jsou totiž již vyprodaná.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na zábradlí nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!