Nová francouzská komedie? Dejte mi pokoj!

Nová francouzská komedie? Dejte mi pokoj!60%

Zná to snad každý. Objevíte naprosto dokonalé album nebo film a jediné, co vás v tu chvíli dělí od pocitu naprostého štěstí, je si ho pustit. Francouzská komedie Dejte mi pokoj! postavená na zákonech schválnosti ukazuje, že i to je někdy nemožné.

Zubní lékař Michael Leprouxe (Christian Clavier) náhodou najde na bleším trhu první desku svého oblíbeného klarinetisty Neila Youarta a nemůže se dočkat, až si svůj objev v klidu poslechne. Okolnosti ale Michaelovi nepřejí a najednou jako naschvál od něj každý něco chce. Michaelův vzácný čas tak kromě jeho manželky (Carole Bouquet), která si s ním chce vážně promluvit, uzurpují i jeho milenka (Valérie Bonneton) děsící se vyzrazení jejich vztahu, nebo příliš družný soused (Stéphane De Groodt), který pořádá Sousedský den. Aby toho nebylo málo, ničí jeho pokusy poslechnout si alespoň pár tónů alba s trefným názvem 'Me, Myself and I' vysávající uklízečka, hlasití dělníci nebo jeho syn.

Michael je tedy nejen připraven o možnost v klidu si Youartovu desku pustit, ale zároveň se mu během jednoho odpoledne převrátí celý život naruby.

Dejte mi pokoj! staví na lehce absudních vtipných situacích a komickém talentu Christiana Claviera (Co jsme komu udělali?, Návštěvníci) a dalších herců. Jde o komedii poměrně přímočarou, která pobaví a neurazí, od níž ale zároveň není třeba očekávat příliš hluboké myšlenky nebo závěry. Některé vtipy se sice opírají o závažnější témata přistěhovalectví nebo psychických problémů, vcelku ale o nic náročného nejde.

V originále Une heure de tranquillité je původně divadelní hra francouzského dramatika Floriana Zellera, kterou se režisér Patrice Leconte rozhodl převést do filmové podoby. Dějištěm celého filmu je tak zejména Michaelův byt, respektive jeho okolí. Vizuálně tedy nejde o nijak inovativní dílo. I tak ale Dejte mi pokoj! nepůsobí staticky. Příjemná je i hudba, která nenechá nikoho na pochybách, že sleduje francouzský film. Celkově snímku bohužel místy chybí šťáva nebo alespoň dojem, že příběh není úplně o ničem.

Nejste-li ale po celodenním shonu naladěni na nic víc než na oddechový film, pak by vám tato bláznivá francouzská komedie mohla padnout do noty.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Dejte mi pokoj!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!