Očekávaný blockbuster roku konečně v kinech! Co všechno přinesli noví Avengers?

Očekávaný blockbuster roku konečně v kinech! Co všechno přinesli noví Avengers?70%

Nikoho asi neudiví, že právě nejnovější marvelovský snímek Avengers: Age of Ultron se řadí mezi nejžhavější filmy tohoto roku, a proto s ním přicházejí i velká očekávání. Diváci si od filmu slibují skvělou podívanou, kina vysoké tržby. Oprávněně? Co všechno s sebou přináší staří noví Avengers?

Popravdě řečeno, není toho možná tolik, kolik bychom očekávali. Vezměme to ale pěkně popořádku! Partě známých superhrdinů se hned v začátcích podaří zločincům ukrást vysoce pokrokovou umělou inteligenci a zachránit tak svět. Nic neočekávaného. Jeden z jejich členů, miliardář Tony Stark (Robert Downey Jr.), se však rozhodne spasit svět jednou provždy a s heslem „Mír už za nás“ se pouští do experimentu, který se mu nakonec vymkne z rukou. Jeho výtvor Ultron si totiž nepřeje lidstvo zachránit, ale zničit. A to jednou provždy.

Klapka, kamera a… akce!
Noví Avenegers, potažmo jejich režisér Joss Wheldon, tuto hlášku určitě zná, v novém filmu totiž vsadil právě na akční scény, které se střídají jako na běžícím páse, a divákovu pozornost si dokáže celkem zdatně udržet po celou dobu filmu. A že některé scény vypadají (i na superhrdiny) až příliš neuvěřitelně? Mnozí fanoušci mu to jistě rádi odpustí!

Co už se úplně odpustit a přehlédnout nedá, je fakt, že zatímco v jedničce měl každý Avenger své místo, ve dvojce ustupuje osobní příběh a psychologie postav do pozadí. Máme sice příležitost poprvé spatřit Hawkeyovu (Jeremy Renner) rodinu, tím to však končí (nehledě na to, že i tento „detail“ vznikl na hercovu žádost, neboť si mezi ostatními hrdiny připadal poněkud nadbytečný). Jinak jsou vztahy pevně dány a větší změny se nedočkáme. Captain America (Chriss Evans) stále hledá své místo v „nové“ společnosti, Bruce Banner (Hulk v podání Marka Ruffala) zase řeší svůj vztah s Black Widow (Scarlett Johansson), její city však opětovat nemůže. „Hlavní“ úlohu tak nakonec znovu přebírá Stark, který ještě jednou pokusí štěstí a nakonec vytvoří jakýsi protiklad Utrona, Visiona, aby tak napravil, co na začátku zpackal. Konečný zásah pak zákonitě musí přijít z nebes v podobě severského boha blesků Thora (Chriss Hemsworth).

Postavám se sice nedá upřít několik povedených dialogů a hlášek, na film takového rázu to však nestačí. V druhé polovině filmu nápaditosti a závěrečné scény jsou spíš sestřihem toho nejakčnějšího z bitky mezi Avengery a Ultronovými roboty (kteří nejsou o moc sympatičtější než hlavní záporák). Nechybí akce, suprové efekty ani špičkoví herci. Chybí určitá originalita. A to je trochu problém i vzhledem k délce filmu (140 minut), kdy se nebudete nudit, ale spíše mít pocit, že "tomu něco chybí.“

Náhled do budoucnosti?
Během filmu nám tvůrci naznačují, kam se bude celý děj ubírat. Nastiňují několik zápletek, s nimiž se bude nepochybně pracovat v příštích Avengerech. Příběh tak směřuje k něčemu „daleko většímu“ a Ultronovu epizodu můžeme s trochou nadsázky chápat i jako jeho nutnou součást. Kam však děj naše superhrdiny zavede, to se dozvíme nejspíše až v roce 2018 (za předpokladu, že nedáme přednost komiksové předloze).

Zhodnocení na závěr
Tvůrcům se rozhodně nedá upřít, že by neuměli diváka zaujmout, po technické stránce je snímek na velmi vysoké úrovni (střih, kamera, efekty), nechybí špičkové herecké obsazení. Potud nepochybně můžeme říci: “Dobrá práce!“

To však samo o sobě nestačí. Skvělé filmy se od ostatních odlišují tím, že přicházejí s něčím novým, něčím, co tu ještě nebylo. Právě tenhle moment překvapení ale novým Avengerům chybí. Nudit se tak u nich určitě nebudete. Taky ale nenajdete nic, co tu ještě nebylo.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Avengers: Age of Ultron

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!