Plzeňský Majáles oslavil 25 let. Obrovský amfiteátr nahradilo výstaviště v centru města

Plzeňský Majáles oslavil 25 let. Obrovský amfiteátr nahradilo výstaviště v centru města 

Tradiční studentský festival v Plzni oslavil své 25. narozeniny ve velkém stylu. Kvůli rekonstrukci amfiteátru na Lochotíně se letošní ročník uskutečnil na staronovém místě. Plzeňský Majáles se po několika letech vrátil do areálu bývalého výstaviště u obchodního centra Plzeň Plaza. Právě zde se před 25 lety uskutečnily vůbec první ročníky této studentské jarní slavnosti.

Oslavy tradičně začaly již týden před „velkou sobotou“. Během týdne mohli zájemci navštívit třetí ročník multižánrového festivalu Prkna Neprkna, kde se představily kapely a divadelní spolky. Návštěvníci si zde mohli i zatančit s lektorem tance, prohlédnout si výstavu nebo se projet na koloběžkách. Pátek pak patřil volbě krále Majálesu. Den začal královským průvodem od Náměstí Republiky k hlavnímu místu dění akce - plzeňskému výstavišti. Zde si mohli fanoušci vychutnat zdarma koncerty interpretů United Flavour, Eddie Stoilow, Donnie Darko a dalších. Králem Majálesu se stal letos již podruhé Marek Cihla, který tak poprvé v historii Majálesu obhájil trůn.

Ta pravá studentská oslava čekala na studenty ale až v sobotu. Na třech pódiích zde vystoupilo přes dvacet hudebních formací. Kromě toho byly pro návštěvníky připraveny nejrůznější doprovodné akce. Ačkoliv první koncert začínal až v pravé poledne, výstaviště u obchodního domu Plaza zaplňovali první návštěvníci již od jedenácté hodiny. Majáles zahájila popová kapela Slza následována hiphopovou formací ATMO music. Obrovské množství návštěvníků přilákal také společný dvojkoncert skupin Jelen a Nebe. Společné vystoupení předvedli také Xindl X a UDG i slovenští Horkýže Slíže a Pipes&Pints.

Tento ročník byl na slavná jména vystupujících skutečně bohatý. Kromě již zmíněných interpretů vystoupily kapely Vypsaná Fixa, No Name, Imodium, Wohnout či Mandrage. Na Majálesu zahrál také čerstvý držitel Anděla za zpěváka roku Michal Hrůza a z Velké Británie dorazila partička The Feud. Nechybělo ani skáčko v podání Sto Zvířat či poprock v režii Prague Conspiracy. Studentskou noc pak ukončili rockeři Škwor. I přestože k večeru začalo mírně poprchávat, lidé neodcházeli a vychutnávali si koncerty svých oblíbenců.

Ale nejen kapely byly tahákem Majálesu. Příchozí se zde mohli vzít na 24 hodin nebo si zasoutěžit a stát se majálesovým borcem. Všudy přítomné stánky nabízely různé pohoštění a pití za přijatelné ceny. Festival se řadí mezi ekologické festivaly, a proto se zde návštěvníci nemuseli brodit v závějích odpadků.

Přestože pořadatelé vyhradili pro Majáles obrovský prostor za obchodním centrem Plaza, amfiteátru se nevyrovnal. I tak byla akce více jak povedená. Přírodní a unikátní prostředí velkého plzeňského amfiteátru se snažili pořadatelé vynahradit velmi služným výběrem vystupujících interpretů. Letošní ročník byl jeden z hudebně nejzajímavějších, kdy člověk nevěděl, u které stage se má zrovna zastavit.  

Foto: Katrin Bittnerová 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!