Divadelní Flora se blíží! Přinášíme 7 tipů na kvalitní divadelní podívanou

Divadelní Flora se blíží! Přinášíme 7 tipů na kvalitní divadelní podívanou  

Olomoucký festival Divadelní Flora už pomalu klepe na dveře. Již 8. května odstartuje festival prvním představením. Během 19. ročníku budete moci po dobu deseti dnů navštívit desítky (nejen) divadelních inscenací. Pořadatelé připravili i bohatý doprovodný program. My jsme pro vás vybrali sedm tipů, které vám prozradí, co byste si rozhodně neměli nechat ujít!

1. EMMA (Moravské divadlo Olomouc)

Moravské divadlo v Olomouci si na slavnostní zahájení celého festivalu připravilo premiérové uvedení představení EMMA. Komedie na motivy románu od slavné anglické autorky Jane Austenové představí hezkou, bohatou a svobodnou Emmu, jejímž cílem je spárovat všechny nezadané osoby. Příběh o zmoudření neomylné dohazovačky zrežíroval Šimon Dominik. V hlavních rolích vystoupí Lenka Kočišová, Stanislav Šárský, Petr Kubes či Vladimíra Včelná.

Premiéra tohoto představení se uskuteční 8. května od 19:00 v Moravském divadle Olomouc.

2. PEKLO – Dantovské variace (Nebeský, Trmíková, Prachař & 420PEOPLE)

Olomoucká Divadelní Flora uvede také projekt tvůrčího tria Nebeský-Trmíková-Prachař, který ve spolupráci s tanečním souborem 420PEOPLE přichází s neobvyklým propojením vysoké literární klasiky se zdánlivě nesouvisejícím tématem. Režisér Jan Nebeský konfrontuje ve výjimečném počinu Božskou komedii Dante Alighieriho s tématem krize středního věku. Představení přináší špičkové propojení výborného herectví a perfektních tanečních výkonů.

Během Divadelní Flory bude uvedela inscenace PEKLO – Dantovské variace hned dvakrát. Obě představení se uskuteční v Divadle Konvikt, a to 8. května od 20:00 a o den později od 16:30.

3. POTKANI (Divadlo Andreja Bagara Nitra)

Svůj kousek přiveze na festival i Divadlo Andreja Bagara ze slovenské Nitry. Inscenace s názvem Potkani vznikla na základě sto let starého dramatu Gerharta Hauptmanna, který zachycuje život ženy marně toužící po dítěti. Krutý příběh se silným sociálním apelem se soustředí na obyvatele nájemního domu, kteří žijí v bídě na periférii společnosti. O režii díla se postaral Roman Polák. V hlavních rolích vystoupí Kristína Turjanová, Martin Nahálka, Juraj Ďuriš, Ivan Vojtek a Eva Pavlíková.

Inscenaci uvede Moravské divadlo Olomouc 9. května od 19:00. Lístky seženete v rozmezí 140 až 290 korun.

4. CIZINEC (Divadlo Na zábradlí)

Své zastoupení bude mít na Divadelní Floře také Divadlo Na zábradlí. To zde představí hned čtyři inscenace – Báby, Šílenství, Požitkáře a Cizince, divadelní adaptaci jednoho z nejproslulejších děl 20. století. K vyjádření existenciálního literárního díla zvolil režisér Jan Mikulášek mnoho výstižných divadelních prostředků. Hlavní postavu úředníka Meursaulta v představení ztvárňuje hned pětice herců – Honza Hájek, Jiří Vyorálek, Stanislav Majer, Miloslav König a Ivan Lupták.

Divadelní hru Cizinec uvede festival dvakrát. Obě představení proběhnou 13. května, první od 17:00, druhé od 20:30. Pódium zaberou v olomouckém S-cube.

5. ORFEUS (Ensemble Damian)  

Divadelní Flora není však pouze o činohře. Svého zástupce zde má také operní představení. V atriu Uměleckého centra UP Konvikt se odehraje jedna z prvních a nejslavnějších oper Orfeus v nejnovějším přebásnění od Tomáše Halíka. Návštěvníci se ale nemusí bát obtížného a dlouhého děje. „Původní partitura je krácena v recitativech, aby měla přístupnější stopáž i pro nespecializované a dětské publikum,“ lákají pořadatelé na představení i operou nepolíbené návštěvníky.

Inscenace, jež je provozována jako cestovní divadlo, zastaví v Olomouci 16. května. Představení začne v půl osmé večer.

6. ROSMERSHOLM (Divadlo Aréna Bratislava)

Brilantní psychologické drama Rosmersholm od Henrika Ibsena se představí v Olomouci v podání Divadla Aréna z Bratislavy. Inovativní pojetí režiséra Rastislava Kalleka předkládá divákovi pohled na současného moderního člověka a na společnost, ve které tradiční hodnoty selhávají a nové ještě nejsou nastolené. Působivý příběh doplňuje surrealistická scénografie a nápadité kostýmy. V hlavních rolích vystoupí Robert Roth, Petra Vajdová, L’ubomír Bukový a Martin Hronský.

Představení Rosmersholm se uskuteční 12. května v Moravském divadle Olomouc. Začíná v půl sedmé večer.

7. ANIMAL EXITUS (Spitfire Company)

O výjimečná taneční představení se tento rok postará především soubor Spitfire Company. Jedna z inscenací nese název Animal Exitus a je druhou částí jevištní trilogie, která zkoumá nelehká témata, se kterými se někteří lidé potýkají každý den. V první části režisér Petr Boháč ukazoval vyčerpávající boj s projevy Parkinsonovy nemoci. Nyní přichází s další náročnou tématikou, a sice s překonáváním traumat spojených s vědomím smrti. Při tom vychází z teorií americké psycholožky Elisabeth Kübler.

Rovněž představení Animal Exitus uvede Divadelní Flora hned dvakrát. První představení proběhne 15. května od 21:15 na parkánu v Konviktu. Druhé uvedení se uskuteční na tom samém místě a ve stejný čas následující den. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Moravské divadlo Olomouc

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!