Haruki Murakami vydal další výjimečný kousek. Přichází Bezbarvý Cukuru a jeho léta putování

Haruki Murakami vydal další výjimečný kousek. Přichází Bezbarvý Cukuru a jeho léta putování 90%

Po úspěšných bestsellerech 1Q84 či Kafka na pobřeží přichází japonský spisovatel Haruki Murakami s dalším neobyčejným příběhem. Poměrně útlá knížka s názvem Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování přináší spousty otázek, odpovídá však jen na minimum z nich. To může čtenáře nejprve trochu překvapit, nakonec ale zjistí, že je právě toto největší výhoda knihy. Typický autorův styl dává totiž hodně prostoru právě čtenářově fantazii.

Cukuru Tazaki je nevýrazný tokijský inženýr, který dělá práci, jakou si vždy přál – vytváří vlaková nádraží. Muž, kterého od mládí nejvíce fascinují vlaky a železnice, se dostal na prestižní univerzitu v Tokiu. Kvůli studiu opustil svoji rodnou Nagoyi. Ze studia či z práce se však nebyl schopen nikdy pořádně radovat. Již dlouhá léta si s sebou nese frustraci, na níž se snaží nemyslet, ale stále se v něm rozrůstá. V tom mu nepomáhá ani jeho velmi nízké sebevědomí a velký nedostatek odvahy.

Na střední škole měl Cukuru skvělou partu. Skupina pěti přátel mezi sebou měla neobyčejný vztah. Vztah naprostého souznění. Po jeho odchodu na vysokou školu do Tokia mu jednoho dne přestanou všichni kamarádi odpovídat na telefony a vzkazy. Když se mu konečně ozve jeden z nich, pouze mu oznámí, že se rozhodli vyloučit ho ze své party. Cukurovi se zhroutí svět a ani se nezeptá, kvůli čemu ho už ve své skupině nechtějí. S pocitem nejistoty pak žije ještě dalších 17 let. Několik měsíců si dokonce pohrává i s myšlenkami na sebevraždu. Pak se ale přece jen něco změní. Potká sympatickou přítelkyni Sáru, která ho donutí k tomu, aby vyhledal své bývalé přátele a zjistil odpověď na otázku: Proč? Právě tomu se totiž dlouho vyhýbal.

Kniha vypráví neobyčejný příběh, ve kterém je patrný typický literární styl Haruki Murakamiho. Zažíváme s nesmělým Cukuru jeho léta putování, kdy zjišťuje příčiny události, která změnila celý jeho život. Velký prostor je věnován také zážitkům a životním příběhům vedlejších postav, které se v Cukurově životě objevují a zase mizí, jako by je odpuzoval. Každý v něm však něco zanechá, co se pak promítá v prapodivných snech. Velký důraz je dáván v knize také hudbě. Celým příběhem Cukura provádí především melodie Lizstova Le mal du pays, Léta putování.

Kniha obsahuje mnoho filozofických myšlenek a nutí čtenáře k zamyšlení nad svým vlastním životem. Ukazuje, jak se lidé během pár let dokážou změnit, jak ztrácí své sny a stávají se někým úplně jiným. Přestože může být zpočátku „bezbarvý“ Cukuru čtenářovi nesympatický, po několika dalších stránkách ho začne chápat, poznávat jeho osobnost a jeho problémy. Kniha obsahuje mnoho otázek, ale velmi málo odpovědí. Čtenář tak musí zapojit svoji fantazii a nad textem se zamyslet, aby pochopil, co se mohlo vlastně stát.   

Foto: book-lords.blogspot.cz

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!