Slonková a Bradáč na festivalu Všemi směry mladým novinářům: „Buď máte kotvy, nebo se upijete…“

Slonková a Bradáč na festivalu Všemi směry mladým novinářům: „Buď máte kotvy, nebo se upijete…“ 

Festival nezávislé publicistiky Všemi směry má za sebou 11. ročník ve stylu „Až na kost“. Vrcholem programu situovaného letos do Experimentálního prostoru NoD byl diskusní večer na téma „Války hodnot“ s investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou a bývalým kandidátem na post ředitele ČT Romanem Bradáčem, současným pedagogem na VOŠP.

Právě studenti Vyšší odborné školy publicistiky festival již od roku 2004 organizují a umožňují tak veřejnosti nahlédnout denní chléb profesionálních novinářů a dalších lidí činných v médiích. Mimo přednášek se lze zúčastnit i praktických workshopů a práci si sám vyzkoušet.

Letos si mohli návštěvníci mimo jiné poslechnout osobní svědectví Alžběty Jungrové, fotoreportérky válečných událostí, zhlédnout oceněný dokument Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka o zavádění elektřiny v Zambii, zúčastnit se workshopu o současných možnostech manipulace fotografií s Tomášem Nečasem, dozvědět se něco více o marketingových technikách od Kateřiny Borovanské nebo si vylít své básnické střevo v rámci programu „Literárně na dřeň“ spolu se studentkou Marii Němcovou.

Hlavním bodem programu však bylo večerní setkání se Sabinou Slonkovou a Romanem Bradáčem, kde se diskutovalo o svobodě slova v médiích, o tom, zda se v žurnalistické branži vyplatí riskovat a jak válčit s morálními hodnotami.

Roman Bradáč se nevyhnul otázce po svých někdejších ambicích stát se ředitelem České televize. „Nebyla by sexy. A nebyly by tam žádné parodie na krimiseriály,“ smál se při představě, že by se ředitelem stal. Dále vyjádřil své znepokojení nad komercionalizací obsahu televize, která by měla být spíše alternativou ke komerčním kanálům. „Zkusil jsem to, ačkoliv na to nemám vůbec povahu, spíš mě vedla idea. Odešel jsem, protože jsem odhadl, kam bude spět veřejná služba pod vedením Petra Dvořáka. Nebylo v tom nic osobního,“ uvedl Bradáč. Oba účastníci překvapivě sdělili, že Českou televizi nesledují, protože to jednak nepotřebují a jednak na to nemají čas.

V debatě zazněla jména Stanislav Gross, Marián Čalfa, Adriana Krnáčová či Radmila Kleslová. A samozřejmě Andrej Babiš spolu s častou otázkou, zda není v českých médiích obsahově poněkud „přebabišováno“. „Je to přece nejmocnější muž této země, nikdy nelze říct, že ho už bylo dost a ignorovat jej,“ vyjádřila se rezolutně Slonková.

Jakou radu by zkušení novináři dali mladé generaci? „Nevzdávejte to,“ apelovala Slonková. „Žurnalistika má jedno úskalí – když děláte svou práci dobře, připadá vám pak všechno ostatní nuda.“ Její kolega si zase myslí, že v médiích hrozně rychle utíká život, když každý den začínáte prakticky zase od začátku, s čistým stolem. „Můj dědeček mi kdysi dal radu: Hlavně se z těch lidí neposer. To vás může zničit.“ A pak je tu podle nich ještě jedna věc – stabilní rodinné zázemí. „Bud máte rodinné kotvy, nebo se upijete,“ říká Slonková.

Téma debaty předznamenaly lednové teroristické útoky na redakci časopisu Charlie Hebdo, ale hosté se o nich krátce zmínili až na samý závěr. „Když se za svobodu slova řežou hlavy, jsem zděšen,“ řekl Bradáč, ale zároveň upozornil na nutnost vidět události ve všech souvislostech. Slonková na souvislosti takový důraz neklade, útoky pokládá za snahu o zastrašení Západu. Na otázku z pléna, zda karikaturisté projevili svobodu slova či svévoli odpověděla: „Ať to bylo cokoliv, nevraždí se za to!“

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!