Dědeček Oge putuje ke světlu v Divadle Kampa

Dědeček Oge putuje ke světlu v Divadle Kampa90%

Najít v sibiřské tajze nového šamana není žádná legrace. Přesvědčili se o tom nejen dětští diváci nového představení Divadla Kampa Dědeček Oge. Vzniklo podle stejnojmenné knihy etnoložky Pavlíny Brzákové v dramatizaci Ivety Duškové, která v něm zároveň hraje. Jak by se však mohlo z popisu neprávem vyvodit, hra určitě není určená jen dětským divákům – rozesměje i dojme také jejich rodiče.

„Až potkáš svůj strach, nepouštěj ho do sebe!“ radí starý šaman Kutuj mladému chlapci Ogemu, kterému se chystá předat své řemeslo. Musí však předtím projít nesnadným iniciačním rituálem, který zahrnuje absolvování cesty útrobami hada. Jeho počínání na premiéře dokresloval i nepřetržitý komentář jednoho z udivených dětských diváků: „To je blázen!“.

Dědeček Oge je scénicky velmi hravé představení, pomocí minimalistických principů se dětské fantazii naskýtají podněty pro přemýšlení a rozvíjení tajemného příběhu za hranicemi tohoto světa, v podsvětí zvaném Chergu Buga. Herečky Petra Bílková (Oge) a Agáta (matka Ogeho, zvířata) a Iveta Duškovy (šaman Kutuj) krásně zvládají simulovat řeku, proměnit se v hada, husu, rybu, vydru, orlici nebo kunu a zároveň vytvářet autentické zvukové pozadí pomocí hudebních nástrojů a svého krásného zpěvu.

Ogeho strastiplná cesta po „mostě smrti“, kdy mu za nejasných okolností postupně vymře celá rodina, končí u dobrého ducha tajgy – Chevekiho, stvořitele světa. Pak jeho duše dochází proměnění, cesta ke světlu a k vzácnému poslání končí – Oge se stává novým šamanem. Zbývá už jen vyrobit si buben ze sobí kůže.

Představení dokáže složité abstraktní věci podat dětským, srozumitelným jazykem. To například, když přijde řeč na duše bývalých šamanů hnízdící v korunách posvátného stromu nebo na princip sestoupení duší budoucích dětí do lůna matek.

Na představení Dědeček Oge výtvarně spolupracovali Dana a Petr Heroldovi. Jsou autory zvířecích masek, kostýmů a dalších ručně vyráběných rekvizit a kulis. Jejich práce má na výsledném díle velký podíl.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!