Samba v rytmu francouzské imigrace. Novinka od režisérů Nedotknutelných přichází do kin

Samba v rytmu francouzské imigrace. Novinka od režisérů Nedotknutelných přichází do kin80%

Režisérská dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache, z jejichž dílny vyšla veleúspěšná komedie Nedotknutelní, přichází s o něco vážnějším snímkem Samba. Nenechte se ovšem mýlit názvem, tančit se bude jen sporadicky.

Samba je totiž jméno senegalského přistěhovalce (Omar Sy), jehož prostřednictvím se divák seznamuje s odvrácenou stránkou francouzské imigrační politiky. Sambovým snem je dostat povolení k trvalému pobytu, jeho život v Paříži však zatím sestává především z práce načerno a neustálých obav, že bude vyhoštěn. Potkává Alice (Charlotte Gainsbourg), oběť dalšího fenoménu současného světa - syndromu vyhoření, která se mimo jiné dobrovolnickou prací pro uprchlíky snaží dát svou psychiku zase dohromady. Na pozadí závažných sociálních témat se tak rozjíždí poměrně nevinná romance.

Stejně jako Nedotknutelní i Samba zpracovává příběh s humorem Francouzům vlastním – řada dramatických situací je tak odlehčována narážkami na jazykovou bariéru, krizi identity a zejména všudypřítomnou ironií. Podobně funguje i tanec, kterého ve filmu není mnoho, ale s ohledem na jméno hlavního hrdiny nemůže být zcela opomenut.

Omar Sy tentokrát ukazuje svou vážnější polohu a energickým elementem příběhu je tedy spíš Tahar Rahim v roli Wilsona, jehož postava filmu dodává dávku latinskoamerického temperamentu. Tvůrci si pohráli s kontrasty i pokud jde o ženské postavy a nesmělé Alice tak sekunduje živelná Manu (Izïa Higelin), která ji také povětšinu času varuje, aby si od Samby držela profesionální odstup. Rovněž kontrast sociální je ve filmu nastíněn už v úvodní scéně a prostupuje plynule celým snímkem. 

Neoddělitelnou součástí Samby je podmanivá hudba Ludovica Einaudiho, který s dvojicí režisérů spolupracoval i na Nedotknutelných, a vnáší do sociálního dramatu prvky melancholie.

Film přináší obraz poměrně závažných problémů současného světa, rozhodně však z kina nebudete odcházet zdeptaní. Francouzi umí tato témata zpracovávat, aniž by pomíjeli každodenní radosti života, a prezentují syrovou realitu v duhových barvách. I přes rozvíjející se lovestory nicméně středobodem příběhu zůstává v podstatě neřešitelná situace nelegálních přistěhovalců.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Samba

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!