22. Dny evropského filmu - prijďte Evropě na chuť. Doslova

22. Dny evropského filmu - prijďte Evropě na chuť. Doslova 

Velikonoční svátky jsou již za námi, stále se ale máme na co těšit – tentokrát je řeč o nadílce filmové. Jako každý rok již po dobu více jak 20 let se duben ponese ve znamení evropské kinematografie, kterou zastřeší oblíbený festival – Dny evropského filmu.

Letos se na Dnech představí 41 filmů – pořadatelé oproti předchozím ročníkům sice snížili jejich počet, zato s ohledem na požadavky diváků, kteří se loni potýkali s vyprodanými projekcemi, zvýšili číslo repríz. Festival ve čtvrtek 9. dubna zahájí německý snímek Jsme mladí, jsme silní, který přijede osobně uvést jeho režisér Burhan Qurbani. Tento film je svým způsobem symbolický – v rámci oslav události založení Goethe institutu v Praze před 25 lety také připomene výročí znovusjednocení Německa.

Evropská jednota a evropská pospolitost jsou v současné době na pořádku dne nejenom ve zprávách, ale i v našem rutinním životě. Jak se ale k této pospolitosti dopracovala německá společnost, je vzhledem k minulosti této země otázkou dost palčivou. Snímek Jsme mladí, jsme silní přiotevře stinné okamžiky radosti ze vzniku „nového“ Německa, a sice momenty obyčejné lidské hlouposti vyhrocené do úrovně rasismu. Film vypráví o osudech několika mladých lidí nejenom z pohledu toho, co se stalo v jejich životech a s jejich životy, ale i toho, co se stát muselo, aby společnost pochopila, jak velké nebezpečí v sobě nese jev xenofobie.

Oblíbená sekce festivalu Best of byla letos mírně pozměněna – dramaturg DEF Zdeněk Bláha do ní sesbíral nejenom oblíbené divácké hity, ale i oceněné snímky, a to jak kritiky, tak i soškami na filmových festivalech. Jedním z našich tipů je film Zraněná – depresivní snímek o nalezení vlastního „já“ a o boji mladé dívky se zdánlivou nepřízní osudu. Další lahůdkou sekce bude bezpochyby švédský film Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě – snímek, který se může pochlubit nejenom nebanálním názvem, ale i originálním příběhem dvou sběračů „lidských tuh“ z pera skandinávského mistra komediální absurdity Roye Andersona. Nesmíme opomenout ani vítěze čtyř cen (včetně ceny za nejlepší debut) z loňského Cannes – francouzský film Láska na první boj.

V sekci €Docs se jako obvykle představí výjimečné dokumenty, kterým sluší velké plátno. Například snímek Toto a jeho sestry vypráví příběh malého rumunského chlapce, jenž prožívá dětství v prostředí maloměstského ghetta plného drog, přesto sní o lepším životě, který by Totovi měly zaručit taneční kurzy pořádané místním komunitním centrem. Obzvláště zajímavým zážitkem pro našince by mohl být dokument Concrete stories. Tento film natočený v česko-francouzské koprodukci vás zasvětí do pro mnohé z nás dost dobře známého fenoménu bydlení v panelákových domech - odkud pochází a co znamená pro lidi v nich žijících. Po jediné projekci, která se odehraje v pondělí 13. 4., se můžete těšit na debatu o fenoménu urbanismu a české periferie.

Po několika letech se na Dny evropského filmu vrací sekce Lux film Prize. Tato kategorie je věnována filmové ceně Evropského parlamentu Lux a letos promítne 3 snímky z 10 oceněných, včetně polského Oscarem ověnčeného minimalistického dramatu Ida. Dalšími projekcemi v rámci této sekce budou slovinský Nepřítel třídy a francouzský film Holčíčí parta.

DEF pokračuje v žánry vymezených kategoriích, a tak po úspěchu loňské na thriller zaměřené sekce letos sází na oblíbený žánr komedie. Humor je na jednu stranu jazykem spojujícím Evropu, ale na stranu druhou prostředkem ukazujícím odlišný pohled na legraci v různých zemích evropského kontinentu, nejinak tomu bude v rámci sekce komedie.eu. Doporučujeme zhlédnout chorvatský snímek Kovbojové, který vás odrovná svým černým humorem, podobnou ambici má i maďarský film Další život mého otce. Příznivci jemnějších vtipů by si neměli nechat ujít norskou romantickou komedii Tak už mě sakra polib, pitomče!

Novinkou letošního ročníku bude speciální sekce Film Flavour inspirovaná posledním trendem festivalů, a sice propojením filmových zážitků se zážitky kulinářskými. Někdo z vás tento trend určitě stihl okusit na vlastní pěst v rámci nedávného Febiofestu. Pořadatelé Dnů evropského filmu se ale zaměřili hlavně na domácí restaurace a kuchaře, kteří jsou zároveň i rodilými mluvčími. Můžete se těšit na projekci oblíbeného italského snímku Velká nádhera doprovázeného kreacemi šéfkuchaře Alexa Facchina z pizzerie FIAT nebo na Pěnu dní s božskou Audrey Tautou v hlavní roli a menu sladké Francie – to vše v novém promítacím prostoru, kině Royal na Vinohradech. Poslední položkou na „menu“ bude španělský Hasta la vista! a pop-up restaurace UKOKO, ve které známá foodblogerka a moderátorka Expres rádia Veronika KOKO Kokešova připraví pokrmy vášnivého Španělska.

Cena lahodné sekce zahrnující tříchodové menu, víno, vodu a báječný filmový zážitek se zakotvila na 500 Kč. Na standardní filmové projekce se dostanete za 100kč, pro seniory je připraveno vstupné za 50 Kč.

Jak vidíte, i letos Dny evropského filmu přichystaly bohatou a rozmanitou nadílku všemožných chutí, vůní a barev, která nás zavede do všech koutů Evropy a zprostředkuje nebanální (nejen) filmový zážitek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!