Druhý báječný hotel Marigold: svěží komedie o humorném čekání na smrt

Druhý báječný hotel Marigold: svěží komedie o humorném čekání na smrt70%

Víte, jak vidí život „dotěrní“ důchodci? Toto netradiční téma dokázal oscarový režisér John Madden skvěle zpracovat v nové romantické komedii. Se suchým britským humorem, hvězdami první velikosti a nezměrným optimismem vypráví břitce-rozjásaný příběh o stárnutí a nehynoucí naději.

Těm, kdo neviděli první díl úspěšné komedie od britského režiséra Johna Maddena, patří toto stručné shrnutí. Do indického hotelu Marigold přicestovalo několik nespokojených britských staříků, aby zde uprchli před problémy, zapomněli na svůj věk nebo poznali svět i z jiné stránky než z té evropské.

Hotelový personál, který vede zmatkářský majitel Sonny (hraje ho Dev Patel), se postupně začal na tuto satrší klientelu specializovat. O zmatky, vtipně-romantické situace i nedorozumění mezi Brity a Indy nebyla v prvím dílu nouze.

Jak dopadla druhá část?

Pokračování americko-britské komedie nás zavádí do již ustálenější situace v indickém hotelovém zařízení. Staříci řeší především své vztahové problémy, zatímco Sonny se společně s postarší manažerkou hotelu Muriel snaží o rozšíření svého hotelového impéria. Jak dopadlo zpracování snímku?

Jízlivé dialogy Muriel v podání „potterovské“ hvězdy Maggie Smith s Patelem i dalšími postavami jsou doslova lahůdkou. Přes vysoký věk této charismatické herečky ji zmíněná role dokonale sedla. Ve stínu však nezůstává ani další herecký ansábl, který je složen z toho nejlepšího z britské kinematografie. Doplňuje ho jak úžasný Bill Nighy, který si svou roli plachého a šarmantního staříka, dvořícího se výborné Judi Dench, zahrál s velkou chutí.

Průměrný scénář, výborní herci

Ale ani další herečky a herci se nemají za co stydět. Ať už jde o Davida Strathaima, Ronalda Pickupa, Dianu Hardcastle nebo i tentokrát přirozeně hrajícího Patela, všichni předvádějí nadprůměrné výkony. Tentokrát je doplnila i americká hvězdná posila: Richard Gere v roli inspektora velké hotelové korporace. Nutno říci, že v druhém Marigoldu jde doslova o herecký koncert. Tento fakt neuvěřitelně pozvedává jinak průměrný scénář díla od Ola Parkera.

Děj snímku však zcela jistě vyniká v mnoha ohledech – od suchých britských hlášek s prvky černého humoru, přes optimistické vykreslení jinak neradostného stáří, skvělé dialogy, až po jásavě zobrazenou Indii a její krásy.

Indicky rozjásaný svět v brtiském podání

K tomu filmu pomáhá oku lahodící kamera, zaměřující se na barevné budovy, křiklavě duhové oblečení a předměty, občasné přelety nad uličkami, stejně jako jistá bollywoodskost dějového vyznění. V ději nalezneme i snahu o romantiku, optimismus a rozjuchanost za každou cenu, stejně jako poněkud bollywoodské finále s hromadným tancem během svatby hlavních postav.

Děj tak balancuje na hraně britsko-indické filmové školy, přestože snímek pochází z americko-britské produkce. Druhý Marigold tak poněkud připomíná Bouřlivou svatbu z roku 2001. Bohužel nejde o výjimečné Maddenovo dílo jako v případě jeho staršího Dluhu, Mandolíny kapitána Corelliho, nebo dokonce oscarového Zamilovaného Shakespeara.

Oslava radosti ze života

Ale v tomto případě o to snad ani nejde! Druhý Marigold je především oslavou radosti ze života, která nemá zmizet ani v pokročilém lidském věku, ironického britského humoru, stejně jako optimisticky-romantického pohledu na svět.  

Jedná se tedy o poněkud jiný snímek než jeho předchůdce – obsahuje méně dramatičnosti a rozjímání o stáří, ale zato více vtipu i asijské bezstarostnosti. Jde částečně o nenápadnou poctu Indii a jejím filmovým tvůrcům.

K celkově pozitivnímu vyznění snímku přispívá i doprovodný soundtrack od Thomase Newmana, stejně jako méně uslzeně dojemných scén oproti prvnímu dílu. Navzdory tomu - jisté sladkobolnosti s dávkou kýče zde zůstalo tolik, aby snímek nedosáhl na uplný vrchol hodnocení.  

Nadprůměrná komedie, inspirovaná Bollywoodem

Přestože v případě nového Marigoldu nejde o přelomový počin světové kinematografie, jedná se o příjemné a svěží dílko, které zanechá ve většině diváků radostný a skvělý pocit, stejně jako myšlenku, že ani ve stáří není nic ztraceno.

Náš hotel si rozhodně zaslouží silnějších sedmdesát procent.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Druhý báječný hotel Marigold

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!