Jeden svět Olomouc přilákal na projekce stovky návštěvníků

Jeden svět Olomouc přilákal na projekce stovky návštěvníků80%

V sobotu 28. března proběhlo slavnostní ukončení festivalu Jeden svět Olomouc. Ten po dobu šesti dní lákal na projekce dokumentárních snímků mnoho návštěvníků. Nebylo to však vše, co zájemcům nabídl. Součástí programu byly také debaty se zajímavými hosty a pestrý doprovodný program.

Když festival Jeden svět dostatečně potěšil pražské diváky, přesunul se do dalších českých i moravských měst. Jedním z nich byla také Olomouc, kam však dorazila poněkud chudší verze, ve které chybělo hned několik výborných dokumentů. Nejvíce zarážela absence velmi očekávaného snímku Podoba ticha, jenž v Praze získal cenu za nejlepší film festivalu. Chyběly i další oceněné počiny Demokraté a Mě neumlčí. I tak však nabídl festival mnoho zajímavého. Nutné je vyzdvihnout výbornou organizaci, o kterou se starali studenti a studentky Univerzity Palackého v Olomouci.

První festivalový den byl slavnostně zahájen působivým snímkem Toto a jeho sestry. Počin režiséra Alexandra Nanaua se zabývá životem malého Totonela a jeho sester, jejichž matka je ve vězení. Strýcové, kteří se o ně mají starat, udělali z domu v centru Bukureště feťácké doupě. Dokument ukazuje zblízka, jak se sourozenci s nepříznivým údělem vypořádávají. Po projekci následovala první diskuze a také slavnostní raut, na kterém se mohli návštěvníci potěšit dortíky či vínem. Program tímto představením v pondělí skončil.

V úterý si mohli Olomoučané zajít hned na tři projekce. V sále Divadla hudby zahájil druhý den festivalu studentský snímek Lovu zdar!. Režisér Jaroslav Kratochvíl v něm představuje svéráznou trojici mužů, jejichž největší vášní je lov. Po snímku následovala debata, na které nechyběl ani režisér. Kino Metropol pak promítalo dokument Cukr-blog a jeden z nejočekávanějších snímků Bojovníci ze severu. Středeční den patřil pouhým dvěma dokumentům – českému filmu Stále spolu a ukrajinskému snímku Ukrajinské hlasy, který dle mého názoru vůbec nevyužil svůj potenciál.

Nejvýraznějším čtvrtečním filmem se stal snímek Tichá inkvizice pojednávající o zákazech potratů v Nikaragui. Tamější doktoři nemohou usmrtit plod ani v případě znásilnění, incestu či vážného ohrožení života ženy, což často vede i ke zbytečným úmrtím. Na následné debatě se objevily také vzácné diskutující – Nela Římanová a Isabel Torres z Amnesty International a především Darling Molina, aktivistka z Nikaraguy. O tom, že daná problematika zaujala, svědčila velmi živá a dlouhá debata, kterou nepřekonal žádný z dalších promítaných snímků daného dne – Škola disentu, Made by BY či Dron.

Nejzajímavějším dnem Jednoho světa Olomouc byl ale bezesporu čtvrtek. Právě během něj festival uvedl dokument Danielův svět pojednávající o mladém pedofilovi. Snímek se snaží prostřednictvím studenta Daniela vyvrátit stereotypy o pedofilii. Následné diskuze se zúčastnila i samotná režisérka Veronika Lišková. Za zmínku stojí určitě i film Úkryt, působivý počin zobrazující zoufalost bezdomovců získat své místo v jednom ze švýcarských bunkrů. Dokument Válka lží, který předposlední den festivalu ukončil, přináší rozhovor s uprchlíkem z Iráku, který vehnal lží svojí zem do války s USA.

Poslední den festivalu pak nabídl dvě speciální projekce pro seniory, německo-belgický dokument Poslední opona a český snímek Opři žebřík o nebe, který přináší příběhy bezdomovců, alkoholiků a feťáků, o které se stará farář Marián Kuffa v malé slovenské vesnici. Slavnostně pak zakončil celý olomoucký Jeden svět film ThuleTuvalu, představující divákům nejseverněji obývané místo na Zemi – grónské město Thule. Dokument ukazuje velký problém městečka – tání ledu a zvedání vod.

O snímky byl letos velký zájem. Projekce navštěvovali zájemci všech věkových kategorií. Sál Divadla hudby býval často úplně zaplněn a i Kino Metropol nezelo během festivalu vůbec prázdnotou. Organizátoři se postarali také o zajímavé debaty, které se leckdy i nečekaně protáhly. Třeba i tyto okolnosti donutí v příštích letech přivést do Olomouce více zajímavých snímků a nejen okleštěnou verzi pražské verze. Univerzitní město, jakým Olomouc je, by si plnou verzi určitě zasloužilo.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!