Alice zapomněla na originalitu. Světový bestseller v Česku žádnou hysterii nevyvolá

Alice zapomněla na originalitu. Světový bestseller v Česku žádnou hysterii nevyvolá60%

Liane Moriarty je australská spisovatelka, žijící v Sydney. Již od mládí se věnuje literární činnosti, její první kniha Three Wishes vyšla v roce 2005. Je také autorkou několika knih pro děti, výrazného úspěchu se jí dostalo spíše v zahraničí než doma v Austrálii.

Přelom v její kariéře nastal po vydání titulu Manželovo tajemství, který se vyhoupl na 1. místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Liane Moriarty tedy vydává další novinku, zvanou „Na co Alice zapomněla“, která se opět prezentuje jako bestseller. Je tomu ale opravdu tak? Je ta kniha opravdu tak dobrá, že bychom si ji měli pořídit do domácí knihovničky?

Příběh vypráví o ženě ve středním věku, která si při pádu v posilovně přihodí ztrátu paměti. Vymaže se jí celých deset let života, myslí si, že je jí dvacet devět a čeká své první dítě s manželem Nickem. O to větší šok pak pro ni je zjištění, že jí je téměř o deset let více, dětí má hned tři a s úžasným Nickem jsou právě v rozvodovém řízení. Alice si začíná uvědomovat, že její život se neubíral správným směrem a kvůli ztrátě paměti by mohla vše vrátit do starých dobrých kolejí. 

Myšlenka knihy je opravdu dobrá. Zamyšlením nad tím, co jsme v životě udělali špatně nebo jinak, než bychom chtěli, je celkem aktuální téma. Liane nepoužívá složitých souvětí, píše stručně a jednoduše. Kniha je tedy vhodná pro čtenáře, kteří nejsou nijak nároční. Lehce se čte, což může mít své výhody.

Bohužel se však v knize objevuje příliš málo zápletek, scén, dění. Jedna věc je popisována na několik stran, Liane si opravdu hoví v detailním popisu některých scén. Zajímavé je však propojení minulosti a přítomnosti, kdy se Alice vrátí do určitých životních situací, aby si tak mohla lépe uvědomit kontrast svých životů. I tady ale občas dominuje přílišná popisnost. 

Podle mě je škoda, že se Liane nezaměřila více na psychologický rozbor postav. Chválím ale lehkost čtení, dynamičnost a samozřejmě vývoj, jakým Alice za těch pár let procházela. Tato kniha je opravdu dokonalá pro volné jarní večery, kdy se člověk snaží oprostit od chaotického života.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!