Rychle a zběsile 7: Walkerova poslední krasojízda

Rychle a zběsile 7: Walkerova poslední krasojízda80%

Režisér James Wan natočil sedmý díl kultovní série F&F, ve kterém se brilantně zhostil zábavné, nadsazené akce i očekávané nostalgie.

Příznivci rychlých kol mají na začátku dubna důvod k radosti. Do našich kin se konečně dostává pokračování automobilové série Fast & Furious. Natáčení snímku, který měl původně dobývat filmová plátna už minulý rok, zkomplikovala smrt jednoho z hlavních představitelů Paula Walkera. Tvůrci se rozhodli nahradit nedotočené scény hercovými bratry s trochou digitální magie a uctít jeho památku nejlepším možným způsobem - přímočarou akční podívanou bez prázdných myšlenek a pokusů o hloubku.

Fanoušci Rychle a zběsile byli po posledním dílu série ve velkém očekávání. Šestá část uzavřela jednu příběhovou linii a herec Vin Diesel sliboval velkolepý restart - ovšem se starými známými na palubě. Režisérskou stoličku opustil Justin Lin a nahradil ho James Wan, který se zatím mohl pyšnit několika hororovými filmy počínaje prvním dílem Saw a konče úspěšným V zájetí démonů. Jako nováček ale vsadil na správnou kartu. Film kromě osvědčených charakterů přeci jen na minulou akční podívanou trochu odkazuje. Nemesis hlavních hrdinů tvoří starší bratr Owena Shawa, vycvičený zabiják Deckard (Jason Statham), který se rozhodl pomstít jeho smrt. Rodina Dominica Toretta musí čelit nemilosrdné vendetě ve svém typicky zběsilém a přestřeleném tempu na čtyřech kolech.

Záměrně nadsazené tvrzení o tom, že auta mohou létat, potvrzuje Wanův tým hned od začátku. Klidných pár minut se změní v mozaiku akčních sekvencí, která nenechá diváka vydechnout. Film neztrácí čas zbytečnými dialogy a jde přímo k věci - rychlá auta, krásné ženy, násilí a napětí spolu s dávkou naprosto šílených - a v mnoha případech i silně nereálných - scén. To je ale přesně ono. Slovo realita musí pro každého diváka od první vteřiny ztratit význam. Pokud to dokáže, čeká ho královská zábava v lokacích, jako jsou ulice Los Angeles, Tokio nebo mrakodrapy v Abú Dhabí.

Statham se pro zápornou roli skvěle hodí - koneckonců ho vídáme v akční úloze velmi často a do příběhu nám tak zapadne zcela přirozeně. Bonusem k původní partě je poté kromě sympatické hackerky Ramsey (Nathalie Emmanuel) také nejmenovaný žoldácký šéf v podání ikonického Kurta Russella. V neposlední řadě je třeba zmínit dobrý soundtrack, který možná nebude lahodit uchu milovníkům Zimmerových kolosálních harmonií, ale pro ilustrování světa spálených pneumatik a řvoucích motorů je ideální.

Pokud se budeme pídit po nedostatcích, najdeme jich kvůli povaze filmu velmi málo. Je škoda, že filmaři více nevyužili postavu policisty Hobbse (Dwayne Johnson), který svým příchodem v pátém díle sérii velmi oživil. Režie Jamese Wana nemusí být z říše snů, aby vše šlapalo na výbornou. Kdo by chtěl pochybovat nad slabým scénářem, ať připustí uzdu širšímu úhlu pohledu. Na závěr napsal nezapomenutelnou část sám život - filmové rozloučení s Paulem Walkerem ilustruje nejen jeho tragický, předčasný odchod do hollywoodského nebe, ale především vztah mezi Dominicem Torettem a Brianem O'Connerem. Bratrské pouto si herci Diesel a Walker přenesli i mimo stříbrné plátno a šťastná sedmička proto vytvořila žijící odkaz, kterým tvůrci ctí Walkerův život tak, jak si zaslouží - rychle a zběsile.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Rychle a zběsile 7

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!