Ceny Thálie 2014 znají své vítěze. Nejvíce bodovala pražská divadla

Ceny Thálie 2014 znají své vítěze. Nejvíce bodovala pražská divadla 

V sobotu 28. března se pražské Národní divadlo proměnilo v dějiště svátku všech divadelníků. Právě zde se totiž uskutečnil 22. ročník předávání Cen Thálie, kterými každoročně Herecká asociace odměňuje nejlepší výkony ve čtyřech kategoriích. Nechyběly ani ocenění za celoživotní mistrovství či Zvláštní ceny kolegia.

Národní divadlo se v sobotu poněkud proměnilo. Chodby „zdobily“ dlouhé kabely, všude běhali fotografové, kteří sháněli svůj úlovek, a v některých lóžích se usadily velké kamery, které nechyběly ani přímo mezi diváky v hledišti. I u diváků došlo k určité změně. Většinu obecenstva totiž tvořili ti, kteří obvykle divadelní návštěvníky těší z jeviště. Herci a herečky, tanečníci a tanečnice, zpěváci a zpěvačky a také jejich rodiny, přátelé a podporovatelé. Na pódiu se většina z nich sobotní večer neobjevila, a pokud ano, tak jen na chvilku. Jeviště totiž patřilo především nominovaným umělcům a samozřejmě hlavně vítězům.

Ceny Thálie zahájil herec Antonín Procházka, který se stal moderátorem slavnostního večera. Během svých výstupů se mu dařilo bavit návštěvníky i divadelní nadšence u televizních obrazovek. Diváci České televize mohli totiž sledovat slavnostní galavečer v přímém přenosu. Velmi vtipné byly především předtočené vsuvky, které oddělovaly jednotlivé kategorie. Moderátor často i neúmyslně vytvořil úsměvnou situaci. To když si třeba pletl jména účinkujících. Těžko říci, co bylo nedopatření a co úmysl. Předávání cen zpestřilo také pěvecké, herecké i taneční číslo.

A teď již k tomu, kvůli čemu se v národním divadle všichni sešli. Kdo si odnesl prestižní ocenění Thálie pro rok 2014? Hned tři ceny zůstaly v divadlech v Praze, dvě putovaly do Ostravy, dvě do Plzně a jedna do Brna. V činoherní kategorii zvítězila Vilma Cibulková za roli ve hře Leni v pražském Divadle v Řeznické a Michal Isteník, který tak zajistil jediné brněnské ocenění. Cenu za celoživotní dílo v činohře si odnesla Blanka Bohdanová. V kategorii Opera nejvíce zaujala porotu Ivana Veberová z Divadla J. K. Tyla v Plzni a Aleš Briscein za roli v opeře Pád Arkuna, kterou uvádí Národní divadlo. Cenu za celoživotní operní mistrovství získala Zdenka Kareninová.

Další Thálie zůstane v Národním divadle díky Tereze Podařilové, která získala ocenění v baletní kategorii. Mužskou cenu za balet si do Plzně odvezl Richard Ševčík, který zaujal porotu v titulní roli v baletu Spartakus. Cena za celoživotní dílo v baletu byla určena pro Dagmar Ledeckou Šebkovou. Kategorii Muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry ovládlo Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Thálie si odnesli Hana Fialová, která přesvědčila porotu svým výkonem v roli Edith Piaf, a Tomáš Savka za roli Che v muzikálu Evita. O třetí ostravské ocenění se postaral Lukáš Melnik, jenž vyniká v Divadle Petra Bezruče. Odnesl si Thálii pro činoherce do 33 let. Cenu za celoživotní operetně-muzikálové mistrovství patří tento rok Josefu Zímovi.

Nutno podotknout, že během večera byly rozdány ještě další dvě ceny. První si odnesla Blanka Josephová Luňáková, která získala Thálii za mimořádný přínos v oboru loutkového divadla. Zvláštní cenu kolegia získala tanečnice, pedagožka, choreografka a teoretička Eva Kröschlová. Pro kompletní výsledky je nutné doplnit také držitelku Rozhlasové ceny Thálie Pavlu Tomicovou. Ta své ocenění převzala ale již před slavnostním galavečerem. 

Foto: Marián Juskanin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Národní divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!