S Penisem pravdy na cestě k (ne)smrtelnosti

S Penisem pravdy na cestě k (ne)smrtelnosti80%

Největší masový vrah všech dob se vytratil ze světa. Absurdní černá komedie o nesmrtelnosti je variací na pohádku Dařbuján a Pandrhola. Autor knižní předlohy Pavel Göbl byl za dílo nominován na cenu Josefa Škvoreckého. Román slibuje „nejpokleslejší verzi apokalypsy od časů Bible“ a toto prohlášení jistě platí i pro zdramatizovanou verzi, nově uvedenou v Divadle Komedie za režie Vojtěcha Štěpánka.

 „Ani na smrt se už nedá spolehnout. To by se za komunistů nestalo.“

Smrt je jedna ze dvou životních jistot, říká se. Co když si ale smrt dá nedobrovolnou pauzu? Pak se člověk stává svědkem tragikomických situací, kdy sebevrah vstává po pátém pokusu skoku z desátého patra a odchází po svých, děti se pro zábavu bodají nůžkami a podříznutým slepicím samovolně naskakují hlavy zpět na krky za doprovodu ovací vegetariánů.

„Sme stvořeni robit piču druhym… a to sa da vydržet akorat tak jeden život… ale – robit ju nekomu navěky?! Ni!“

Emil (Jiří Racek) a Dušan (Michal Slaný) – dva kamarádi, oba z dělnické profese – netouží strávit na tomto světě více času než jen a pouze tolik, kolik je nezbytně nutné. Společně s prostitutkou Andělou (Natálie Řehořová) se rozhodnou započít pátrání po nezvěstném smrťákovi. Na své cestě se dostávají skrze drogový rauš do pohádkové krajiny, která jim dá indicie k nalezení hledané nadpřirozené bytosti.

Posléze nalézají pouze to, co měli celou dobu před nosem. Otec Anděly – Josef Pařbuján (Vilém Udatný) - se spřátelil se smrtí (Rudolf Stärz) a uzavřeli spolu dohodu. Vše funguje jen do chvíle, než si smrt opováží pomyslet na odvedení dědečka, díky kterému rodina pobírá sociální dávky a splácí z ní plazmovou televizi. Josef smrťáka obelstí, opije ho a uvězní ve starém boileru. Uzamčenou smrt si tak přehazují lokální policisté a politici až k mezinárodním organizacím jako horký brambor. Jak naložit se zavařenou smrtí? Jediným východiskem je vyhlášení celosvětového referenda o jejím budoucím osudu a s tím spojeného osudu celého lidstva.

Děj se odehrává na Ostravsku, herci mluví ostravským dialektem a ve snové části plynule přecházejí do slovenštiny, coby „rozprávkového jazyka“. Základním kamenem je model původní pohádky, která je parodicky rozvíjena s aplikací na současnost. Příběh je směsicí mnoha motivů, které místy působí překombinovaně. Samotná dějová linie je sice vedena povrchně, přesto zanechává nevyřčené filosofické a morální otázky. Je libo sobeckou a neperspektivní nesmrtelnost či společensky užitečnou smrt v souladu s přírodním řádem? Co udělá vědomí nesmrtelnosti s jedinci a vůbec celou populací? Obavy z převedení dějově a popisně celkem obsáhle beletristické předlohy na divadelní prkna jsou zbytečné. Toto bizarní dílo na jevišti pracuje skvěle, vydařilo se jak scénářem a režií, tak hereckým obsazením.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!