Marťan: vesmírný Robinson Crusoe přináší humor i napětí

Marťan: vesmírný Robinson Crusoe přináší humor i napětí90%

Pokud se v dohledné době chystáte publikovat svou literární prvotinu, tak by zřejmě nebylo od věci zdržovat se v blízkosti holohlavých osob. Právě mezi nimi se totiž dost možná setkáte s vydavateli, kterým po fenomenálním úspěchu Andyho Weira nezbylo než si vytrhat i poslední pramínky dříve bujných kšticí.

Ačkoliv se cesta za slávou v podání vystudovaného informatika dá směle označit za splnění amerického snu, tak její začátek připomínal spíše snahu o probuzení z něj. Ani neustálé odmítání ze strany nakladatelů v případě pokusů o publikování dřívějších knih však Andyho Weira neodradilo. Poučen předchozími nezdary ale na to šel americký autor s aktuálně recenzovaným Marťanem zcela jinak.

Nejprve jej v seriálové formě zveřejnil na svých internetových stránkách. Po nesmělém prvotním úspěchu se dočkali čtenáři také verze pro Kindle, která se objevila na Amazonu za lidovou cenu 99 centů. A právě tam se Marťan rychle vyšvihl mezi nejprodávanější sci-fi tituly. Poté už si jej kromě vydavatelů všiml i hollywoodský režisér Ridley Scott, který chystá jeho filmovou adaptaci. Není tak divu, že Marťan letos díky nakladatelství Knižní klub vtrhl v překladu Michala Prokopa i na český literární trh.

Samotný příběh představuje vesmírnou variaci na Defoeova Robinsona Crusoa, v níž je tropický ostrov nahrazen bezútěšností rudé planety. Právě její povrch se stává kolbištěm téměř ztraceného boje o život v podání Marka Watneyho, který je na Marsu ponechán ostatními členy týmu v domnění, že je mrtvý. Do příletu další posádky sice zbývá několik předlouhých let a proti astronautovi hraje takřka nekonečný seznam faktorů v čele s nedostatkem vody a potravy, ale i fotbalisté dobře vědí, že Mars je kulatý a každý zápas začíná za nerozhodnutého stavu.

I tváří v tváří prakticky bezvýchodné situaci však Mark dokazuje, že rozhodně není nudným patronem. Deníkové záznamy, prostřednictvím nichž je příběh neustále posouván kupředu, doslova překypují odzbrojujícím a přesně mířeným humorem. Ten se díky autorově dovednosti mění v účinnou zbraň velkého kalibru, která knize dodává ohromnou porci osvěžujícího nadhledu a díky které nehrozí klopýtnutí a potenciální pád do houštin patosu.

Samotný smysl pro humor je ale pro přežití na Marsu rozhodující asi stejně jako mrkev při seskoku s padákem. Watney je tak nejen setsakramentsky zábavný, ale i chytrý jako šachový velmistr. Který? Přeci všichni dohromady. Sympatický kosmonaut díky obrovské zásobě vědomostí, v porovnání s níž i wikipedia působí jako ošizený derivát, třeba vyrábí vodu za pomocí spalování hydrazinu. I MacGyver rázem bledne v koutě závistí.

Na knize lze každopádně vidět, že Andy Weir před samotným psaním podnikl rozsáhlý výzkum v oblasti chemie, fyziky i dalších vědeckých oborů. A ač některé pasáže působí vskutku neuvěřitelně, tak se jim v textu vždy dostává logicky znějícího vysvětlení. Jako člověk, který si pod pojmem volný radikál představí maskovaného svalovce s Molotovým koktejlem v ruce, nejsem úplně kompetentní k tomu, abych určil, kde končí realita a začíná autorská licence. V konečném důsledku to ale není až tolik důležité. Hlavní je, že autorův vesmír si po celou dobu udržuje kompaktní tvar, který není narušován existencí černých děr, v nichž by se ztrácela logika.

K výše vyřčenému je taktéž třeba připočíst fakt, že Andy Weir je zručným vypravěčem, který udržuje napětí na konstantně vysoké hodnotě a zároveň ví, kdy přidat tempu na obrátkách a kdy naopak lehce sešlápnout brzdu a malinko zvolnit. Marťan je po všech stránkách dobře zvládnutou knihou, kterou by si (nejen) fanoušci sci-fi rozhodně neměli nechat ujít.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Marťan: vesmírný Robinson Crusoe přináší humor i napětí
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!