Botanická zahrada: těšte se na velikonoční kaktusy, expozici včelařství i vzácné sukulenty

Botanická zahrada: těšte se na velikonoční kaktusy, expozici včelařství i vzácné sukulenty 

S paní ředitelkou Věrou Bidlovou jsme si povídaly o aktuálních programových lákadlech trojské Botanické zahrady. Kromě zajímavých tipů jsem dostala také šanci vidět rostliny ještě před aranží na příslušné expozice. Spolu s hlavním zahradníkem Eduardem Chvostou jsem se podívala do tropického skleníku na velikonoční kaktusy a ochutnala jejich jemné plody. Již brzy kaktusy rozevřou své úchvatné pestrobarevné květy…

První jarní den se blíží, co plánujete?

VB: Tento víkend budeme otevírat venkovní expozice, obvykle se tak sice dělá až 1. dubna, ale to je takové ošemetné datum – návštěvníci mohou pochybovat, zda to na apríla myslíme vážně. Také proto letos začínáme dříve. Již tento týden také dorazí kukly vzácných motýlů ze Stratfordu nad Avonou a začne oblíbená výstava Motýli ve skleníku Fata Morgana. Pevně doufám, že se podaří přivézt i můj oblíbený druh monarchu stěhovavého, který patří mezi pár tzv. tažných motýlů.

V létě se také chystáte otevřít novou Expozici medonosných rostlin a včelařství, můžete přiblížit její náplň?

VB: Tato expozice už je téměř hotova. Na návštěvníky již brzy čekají ukázky různých medonosných rostlin, medová zahrada – inspirace pro rodinné zahrady, vřesoviště nebo sad. Také se dozvědí něco více o opylování samotném - jednom z největších témat botaniky. Expozice bude mít tvar pravidelného šestiúhelníku, charakteristické buňky včelích pláství. Nebudou chybět tematické houpačky pro děti, speciální pítko pro včely i neznáme druhy včel – například včely samotářské (kutilky).

Jaké další expozice byste návštěvníkům v této sezoně doporučila?

VB: V červnu otevíráme výstavu zajímavých sukulentů a kaktusů Pozor, kaktus ve sklenících v severní části zahrady. Jedná se o vzácné druhy z jižní Afriky, Mexika či Peru. A ještě před květnovou výstavou Bonsaje spojenou s bohatým doprovodným programem v japonském stylu (sushi, origami, cvičení Taiji, čajové obřady...) budou k vidění i překrásné Královny noci - velikonoční kaktusy z Nikaraguy, Guatemaly či Brazílie.

O velikonočních kaktusech slyším poprvé, znám pouze ty tzv. vánoční. Čím jsou zvláštní?

Eduard Chvosta: Odborným jménem kaktusy Epiphyllum vykvetou vždy na jednu jedinou noc v období jarních svátků. Aby se tak podařilo, musíme je udržovat ve snížené teplotě, v teplejším klimatu by měly sklon vegetovat. Kaktusy pocházejí z Latinské Ameriky a mají ty nejpestřejší barvy – od úplně bílých přes krémové, v barvě slonové kosti, tmavě zlaté, růžové, rudé, až po cihlové či karmínové nebo vínové. Je to báječná podívaná, ale trvá jen pár hodin. Vykvetou v druhé půlce noci, ještě brzy dopoledne je možné obdivovat jejich doznívající krásu. Je tedy třeba si kvůli návštěvě expozice trochu přivstat. 

Jaké technické úpravy souvisí s nedávnou změnou loga Botanické zahrady?

VB: Čeká nás kompletní rebrandizace celého areálu, vytváříme nový systém navigace a mimo to se celou zimu pracovalo na různých stavebních úpravách. Z důvodu vysokého počtu návštěvníků v letních měsících je nutné zamyslet se také nad logistikou a zvýšit počet toalet. Rozhodli jsme se pro šetrné kompostovací toalety, které by měly být hotové do začátku prázdnin.

Ve Vašem programu lze najít i výstavu, která se zaměřuje na jiné smysly mimo zraku – Hmatovou výstavu.

VB: A letos je tématem této výstavy pecka – věc, kterou při pojídání peckovic ani nevnímáme a zahodíme. Naše výstava chce naopak ukázat, že pecka je skvělá věc! Návštěvníci si mohou na hmatovou výstavu nasadit pásku přes oči, aby ostatní smysly lépe soustředili, často přicházejí nevidomí. Průvodkyně Johana Fajtová má sama vrozenou oční vadu. Tématy minulých ročníků byly třeba textilní rostliny, brambor nebo kakao a měly skvělý ohlas.

Tento víkend se mimo venkovních expozic otevře i řemeslný workshop s jarmarkem Jaro v zahradě. Na co se sama chystáte?

VB: Mým snem je naučit se plést pomlázku z osmi proutků, snad se mi to povede pod vedením lektora Petra Hájínka.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Botanická zahrada: těšte se na velikonoční kaktusy, expozici včelařství i vzácné sukulentyBotanická zahrada: těšte se na velikonoční kaktusy, expozici včelařství i vzácné sukulentyBotanická zahrada: těšte se na velikonoční kaktusy, expozici včelařství i vzácné sukulenty
 

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!