Ceny Czech Grand Design odměnily nejlepší designéry a umělce. Místo sošek si odnášeli kimona

Ceny Czech Grand Design odměnily nejlepší designéry a umělce. Místo sošek si odnášeli kimona 

Stavovské divadlo se stalo 14. března dějištěm předávání Cen Czech Grand Desing 2014. Již podeváté byly oceněny nejlepší počiny v oblasti designu a módy. Výherci si tentokrát neodnášeli tradiční sošky, ale vítězná kimona od návrhářky Moniky Drápalové. Nejprestižnější ocenění za Grand designéra roku získalo DECHEM studio.

Cenu Czech Grand Design navrhuje vždy loňský vítěz nejprestižnější kategorie Grand designér roku. Minulý rok tuto kategorii ovládla módní návrhářka Monika Drápalová. Jako trofej pro letošní rok vytvořila kimona, která si vítězové odnesou místo tradičních sošek. Kimony a Japonskem celkově byl inspirován také celý slavnostní galavečer. V převleku gejši přivítal návštěvníky i moderátor Roman Zach. "Leitmotivem letošních Cen Czech Grand Design je Japonsko. Inspirující nás v mnoha směrech, ale především v jeho obdivu pro krásu a minimalismus,“ vysvětlil divadelní režisér Thomas Zielinski, jenž se opět ujal režie slavnostního večera.

Ceny byly předány v jedenácti kategoriích. O jejich nominacích rozhodla nově zvolená Akademie Designu ČR, která je složena z českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu. O vítězích pak rozhodovaly odborně složené poroty. Kimono za fotografa roku si odnesl Adam Holý, módním designérem roku se stala se svojí kolekcí LaFormela a jako nejlepší grafický designér byla vyhlášena hned trojice autorů -  Tomáš Celizna, Adam Macháček a Radim Peško za koncepci a vizuál Bienále Brno. Designérkou nejlepších šperků pro rok 2014 se stala Janja Prokic.

Do síně slávy byl uveden profesor Jan Solpera, významný český grafický designér, typograf a pedagog. Připojil se tak k osobnostem, jako jsou František Vízner, Jan Kaplický, René Roubíček či Libuše Niklová. Cenu veřejnosti získal Milan Pekař. Nejprestižnější ocenění ale převzalo studio DECHEM, které se zaměřuje především na práci se sklem. Získalo také ocenění za Designéra roku, které uděluje Ministerstvo kultury České republiky. Cenu Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky za nejlepšího výrobce roku získal Kavalierglass.

Zároveň probíhá od 28. ledna v Národním technickém muzeu výstava Ceny Czech Grand Design: Finále 2014. Od jiných ročníků se liší tím, že nenabízí díla širších nominací, ale pouze tři nejlepší počiny v každé kategorii. Výstava, která je otevřena do 29. března, představí naprostou špičku z nominovaných projektů napříč všemi kategoriemi.

Vítězové a vítězky jednotlivých kategorií:

  • Fotograf roku: Adam Holý
  • Grafický designér roku: Tomáš Celizna, Adam Macháček, Radim Peško – Brněnské Bienále
  • Módní designér roku: LaFormela
  • Designér šperku roku: Janja Prokic
  • Designer roku – Cena Ministerstva kultury ČR: DECHEM
  • Obchod roku: Kurator
  • Výrobce roku – Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR: Kavalierglass
  • Objev roku: Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová
  • Cena veřejnosti: Milan Pekař
  • Síň slávy: Jan Solpera
  • Grand Designér roku – Cena Erste Premier: DECHEM 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Stavovské divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Stavovské divadlo

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!