Na Fidlovačce se vdala i Dohazovačka Eliška Balzerová

Na Fidlovačce se vdala i Dohazovačka Eliška Balzerová90%

Premiéra frašky Thorntona Wildera byla v Divadle Na Fidlovačce přerušena hned několikerým potleskem – diváci se skvěle bavili a náležitě ocenili výkony herců. V titulní roli dohazovačky Dolly Leviové, která ovšem při práci také hledá svou pravou lásku, zazářila ředitelka divadla Eliška Balzerová. Bezmála tříhodinová brilantní komedie o dobrodružství v New Yorku, které za to jistojistě stojí, byla včera uvedena v režii Zdeňka Duška.

Působivé prospekty jako z commedie dell´arte, ležérní newyorská nálada, zakázané lásky, vyhazovy z práce, ale i upřímnost, která má ve světě přetvářky svou cenu. Všechny tyto motivy nachází divák v příběhu úspěšné dohazovačky Dolly, který se proslavil zejména oblíbenou muzikálovou adaptací Hello, Dolly!

Nyní jsou v činoherním provedení všechny postavy mnohem bohatěji strukturovány, přestože Dolly zůstává paradoxně výraznou část večera „v pozadí“, zatímco rozběhnuté události se bez kontroly dějí. Dolly si až v druhé části přijde pro svou odměnu – sňatek s neurotickým panem Vandergelderem.

Mimo Balzerové předvádějí skvělé výkony představitelé temperamentní Ireny Molloyové (Sandra Pogodová si své role obdivované ženy užívá plnými doušky), nabubřelého Horáce Vandergeldera (Zdeňku Maryškovi vyloženě pasuje role muže, který si myslí, že řídí celý svět) nebo úchvatně éterické tetičky Flory (Iva Pazderková). Při jejím jemném gestikulování a zkušeném mudrování ženy, která už něco zažila („To víte, takový je život!“), bolí bránice – je prostě výborná!

Zcela autentický je mladičký Barnabáš (Michal Papáček), bezhlavě zamilovaný Kornel (Lukáš Rous) i drsná kuchařka (Martina Šťastná). Nešťastné vzlykaní hloupoučké a zamilované Ermengardy (Marie Doležalová) bez velkého úspěchu tiší plachý Ambrož (Jan Hušek).

Dohazovačka je milá a zábavná hra se skvělým obsazením, správným komediálním drivem a hlavně důležitým poselstvím: „Dobrodružství poznáte podle toho, že když v něm lítáte, tak si řeknete: 'No to jsem si pěkně zavařil, že já jsem radši neseděl doma v klidu.' A že s vámi není všechno v pořádku, to poznáte podle toho, že když sedíte doma, pěkně v klidu, chtěli byste bejt venku a prožívat spoustu dobrodružství.“

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Fidlovačce nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!