Jeden svět je tady. Přijďte si prasknout své bubliny!

Jeden svět je tady. Přijďte si prasknout své bubliny! 

Sedmnáctý ročník festivalu o lidských právech nabízí i tento rok mnoho skvělých filmů, které byste si neměli nechat ujít. Těšit se můžete například na dokument Citizenfour o Edwardu Snowdenovi, oceněný Oscarem, film Bojovníci ze severu, který sleduje cestu somálských muslimů na Blízký východ, kde se přidávají k ISIS nebo Podobu ticha, brilantní dílo Joshui Oppenheimera o indonéské krvavé historii.

Dnes festival odstartuje Slavnostním zahájením a projekcí Bojovníků ze severu v kině Lucerna. Od zítřejšího dne začínají regulérní projekce ve všech sedmi festivalových kinech, kterými letos jsou kino Lucerna, Atlas, Světozor, Městská knihovna, Francouzský institut, Ponrepo a Evald.

Letošní ročník prestižního festivalu přichází hned s několika novinkami. K sedmi festivalovým místům se přidává jedno nové – Cross kino Neustadt v prostorách novoměstské radnice. V nové scéně, která se zaměřuje na cross–mediální projekty, tedy interaktivní webové dokumenty, které používají prvky počítačových her a nové způsoby vyprávění. Součástí programu budou workshopy, přednášky a debaty s celebritami ze světa filmu a nových médií, jako je William Uricchio ze slavné americké univerzity MIT.

Ke stálým festivalovým kategoriím tento rok přibyly tři nové. První se jmenuje Co se v mládí naučíš a filmy se v ní budou věnovat vzdělání, školním systémům a alternativních metodám výuky. I když obsah kategorie nezní na první poslech příliš aktraktivně, patří do ní například film Škola disentu o mladých čínských revolucionářích, kteří se rozhodli bojovat proti národnímu systému vzdělávání, který má v malých Číňanech systematicky budovat silný patriotismus.

Druhou novou kategorií je V zajetí mysli, která dává prostor filmům o duševních chorobách, psychických krizích a upozorňuje na někdy velmi jednostranné vnímání těchto fenoménů, které charakterizují moderní civilizaci. V rámci této sekce stojí za zhlédnutí uričtě dokument 9999 o zločincích s psychickým onemocněním, kteří jsou kromě vězení své nemoci na doživotí zavřeni i v belgické léčebně s plánovaným propuštěním v roce 9999. Protikladem k bezvýchodnosti prostupující film 9999 je kanadský snímek Sejde z očí, sejde z mysli, kde naopak pacienti se zločinnou minulostí mají druhou šanci na normální život.

Třetí novinkou je letos sekce s napovídajícím názvem Jugoskop, která pojímá dokumentární tvorbu zemí bývalé Jugoslávie. Nabídne náhled do mysli ďáblova advokáta, srbského právníka, který obhajoval srbského válečného zločince Radovana Karadžiće nebo obraz lesbické a trans komunity v Chorvatsku ve filmu s názvem Zas a znova.

Kromě filmů přiveze Jeden svět spolu s nimi i mnoho zajímavých osobností z řad tvůrců i aktérů dokumentů, kteří odhalí zákulisí filmů v debatách následujících po filmech, ovšem ne po všech, projekce s debatami je třeba si předem pohlídat. Debaty jsou rozdělené na normální, kdy po filmu mají diváci možnost pokládat otázky tvůrcům, a pak na panelové debtay, které navazují na téma dokumentu. Například po filmu o zásahovém týmu vyšetřovatelů lidskoprávní organizace Human Rights Watch proběhne ve Francouzském institutu debata o české pomoci v zahraničí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!