Teorie všeho: Redmaynův koncert v hollywoodském universu

Teorie všeho: Redmaynův koncert v hollywoodském universu70%

Do českých kin vstupuje životopisný snímek o slavném astrofyzikovi, který byl oceněn Oscarem za nejlepšího herce v hlavní roli. Je Teorie všeho sondou do světa geniality Stephena Hawkinga, který bojuje s těžkou chorobou, nebo jen obyčejným příběhem dvou zamilovaných lidí s nadprůměrným herectvím Eddieho Redmayna?

Na jednu z otázek můžeme odpovědět hned na začátku. Film Teorie všeho rozhodně není obyčejný. Scénář, který vznikl podle knihy Jane Hawking Travelling to Infinity: My life with Stephen, těžce hledal cestu na stříbrné plátno. Jeho autor Anthony McCarten musel po několika letech práce dlouze přesvědčovat Hawkingovu bývalou ženu o jeho zfilmování.

Příběh odkrývá doktorské studium Stephena Hawkinga na univerzitě v Cambridge, při kterém pozná studentku umění Jane. Láska na první pohled je ale nedlouho poté zkoušena těžkou hrou osudu. Lékaři po zdánlivě lehkém úrazu určí Stephenovi nemilosrdnou diagnózu v podobě ALS, která mu podle všech předpokladů zničí nervovou soustavu v rozmezí dvou let. Jane se rozhodne zůstat, protože láska k budoucímu géniovi musí překonat veškerá zlá očekávání.

Pokud hledáte film, který vyzdvihne mimořádný přínos Stephena Hawkinga světu astrofyziky a vědy obecně, doporučuji některý z mnoha dokumentů. Hlavní postava, kterou je zdánlivě Redmaynův Hawking, je totiž jakýmsi povinným prvkem do filmové mozaiky. Pochopitelně by bylo více než pošetilé snižovat jeho úlohu, ale Hollywood - pokud je to možné - už řadu let staví životopisné snímky na lidských hodnotách, velkých emocích a citech, které hory přenáší. Ústřední postavou je tu tedy logicky Jane Hawking (Felicity Jones), která obětuje svůj vlastní život a kariéru, aby se stala ošetřovatelkou a neúnavnou motivátorkou svého milovaného manžela. Film akcentuje úlohu blízkého člověka v příběhu obyčejných a v tomto případě i mimořádně neobyčejných lidí, kteří by bez ní možná nikdy nedokázali ve světě uspět.

Po stránce filmového řemesla se Teorii všeho moc vytknout nedá. Obsazení je sympatické - Jones se po boku oscarového Eddieho Redmayna nenechá zastínit. Sám profesor Redmayne, kterého tak vtipně titulují média i kolegové, vynikajícím způsobem vystihl zoufalství muže, který díky své nemoci nemůže sám bez pomoci pronásledovat své sny a poslání, ale ani pochovat své děti. To vše v režii Jamese Marshe, který si hawkingovým snímkem vydláždil cestu k dalším slibným projektům, a s podkresem hudby Johanna Johannssona, který za svou práci získal Zlatý glóbus.

Pokud jste příznivci lásky, která je lékem na téměř všechny nástrahy života, budete fandit Jane a prožívat její oběť, kterou denně svému slavnému manželovi přináší. Druhá skupina fanoušků životopisných děl dostane ucelený slovníkový výklad o začátcích geniálního vědce, jeho boji s ALS se seznamem zásluh, kterým ve filmu dvakrát či třikrát publikum zatleská. Výrazně na všechny zapůsobí věrohodnost filmového Hawkinga v podobě nejlepšího mužského výkonu uplynulého roku. V kině dostanete teorii všeho, ale jen málo skutečné praxe. Největším poselstvím je totiž otázka, zda může mimořádný cit vydržet za cenu vlastního nepohodlí a jestli se štěstí jednotlivce může odrážet v nezištné pomoci milované osobě.

Jediná, jednoduchá a elegantní rovnice, která ji zodpoví. Nebylo by to skvělé pane profesore?

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Teorie všeho

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!