Hlubocké Jistě, pane premiére! pobaví perfektními dialogy a suchým britským humorem

Hlubocké Jistě, pane premiére! pobaví perfektními dialogy a suchým britským humorem90%

Je možné v době globální krize věřit v demokracii, řídit se evropskou morálkou, splnit předvolební sliby a navíc se u toho udržet v premiérském křesle? Na tyto nelehké otázky si odpovídá jihočeské Divadlo Pikl, které uvedlo již 10. reprízu populární britské komedie Jistě, pane premiére!.

Podle autorské dvojice Antonyho Jaye a Jonathana Lynna ji režíroval Jiří Havlín. Na malé scéně hlubockého kulturáku Panorama předvedlo Piklovo divadlo už na Silvestra tuto vybroušenou konverzační satiru, která pořádně polechtá bránice, ačkoliv se nás otázky, které nastoluje, dotýkají víc, než si možná myslíme.

V kanceláři premiéra Velké Británie je poslední dobou rušno; ekonomická situace není nejrůžovější a navíc je tu to nepříjemné předsedání Evropské unii… Že by neurotického předsedu vlády Jima (Zdeněk Pikl) zachránila tučná půjčka od Kumranistánu ve výši 10 bilionů dolarů?

Hlasy jeho nejbližších spolupracovníků jsou různorodé – vládní tajemník Humphrey (Eduard Váňa) je jednoznačně pro, osobní tajemník Bernard (David Zenkl) je podstatně konzervativnější, zvlášť když se seznámí s konkrétními smluvními podmínkami.

Jimův šarm a roztomilou roztržitost tito dva kolegové krásně vyvažují; Humphrey čistě pragmatickým uvažováním o výši své budoucí penze a kontinuitě moci, intelektuálskou mluvou v co nejdelších větách, Bernard zase svým poněkud svatouškovským moralizováním a uměním říci v minimu slov (pokud možno latinských) maximum poselství. Obrana lidských práv u něj stojí vždy výše než vyhlídky na osobní prospěch.

Konkrétně jeho přísloví „Timeo Danaos sed dona ferentes!“ v tomto případě platí, jak vyplyne ze setkání s velvyslancem Kumranistánu (Luděk Šindelář), který v hledišti přivodí jen svým příchodem bujaré veselí. Věrohodný přízvuk, výraz, slizkost - jeho postava studené britské tváře hned zaktivizuje. Diskuse o relativismu kulturních hodnot mezi Východem a Západem je zahájena, tváří se sice jako humorná, ale premiér má v gatích. A nejen on...

Z velvyslancových choutek je zhnusená i Claire (Petra Karvánková/ alt. Václava Štěpanovská), jinak sebevědomá a sofistikovaná osobní poradkyně premiéra Jima. Rychle se ale z prvotního šoku vzpamatuje a neváhá pro abstraktní záchranu Evropy obětovat konkrétní životní osudy jednotlivců. Karvánkové herecký výkon patří k těm nejlepším, od vynikající hlasové stylizace přes sympatickou ženskou polohu nad věcí až k ochromujícímu: „V případě potřeby použijte prostě odpověď v červených deskách".

Do celé kauzy se totiž pochopitelně musí zaplést média – ba sám ředitel BBC (režisér Jiří Havlín) a v jistém smyslu ještě naložit kamení na potápějící se loď britského kabinetu. Ambiciózní moderátorka Simona (Radka Vacková) však tentokrát úspěch televizních diváků nesklidí (což se ovšem nedá říci o divácích v sále!). Premiér má totiž připraven záložní plán, který všem vyrazí dech…

Jaký plán? Navštivte jednu z posledních březnových repríz (6. a 7 a dále 20. a 21.) a dozvíte se to!

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!