Dvě ženy - dva světy. Björk a St. Vincent hvězdami Colours of Ostrava

Dvě ženy - dva světy. Björk a St. Vincent hvězdami Colours of Ostrava 

Jestli někdo vstoupil do nového roku napěchován energií, pak jsou to organizátoři čtrnáctého ročníku Colours. Do programu ostravského hudebního kolosu přiskočí téměř obden nové jméno. A protože jména jsou to ohromně lákavá, platí, že kvantita se s kvalitou drží za ruce, připraveny k polibku.

Při oznámení posledních úlovků festivalového týmu jsem si poprskal monitor mangovým džusem. Tak zajímavá jména to jsou. Setřel jsem fleky a přečetl si oznámení ještě jednou. St. Vincent a Björk jsou hlavní hvězdy letošního ročníku. Je mi jasné, že Zlata Holušová, ústřední persóna celého festivalu, ještě má esa všude po kabátě, ale já už můžu jít nahlásit termín letní dovolené.

Začnu od té mne bližší – St. Vincent, vlastním jménem Annie Clark, je mnohokráte korunovanou královnou loňského roku. Americkou zpěvačku a kytaristku (ideálně neupřednostňovat ani jedno z označení) pravidelně velebí The Guardian, Rolling Stones či tuzemský Fullmoon, což v mnoha případech nemusí znamenat ale vůbec nic, jenže tady to znamená úplně všechno. Šuškanda o živých vystoupeních šedovlasé Vincent v průběhu loňska sílila, až v průběhu festivalové sezóny přestala být šuškandou. Vždyť všechny články hodnotící Primaveru 2014 mají St. Vincent v nadpisu. Koneckonců jsem Annie Clark posadil na trůn i já s dodatkem, že o ní snad tým Colours dobře ví. odkaz

St. Vincent prožene svou show naprosto přirozeně od light-popové stylizace do divoké psychedelie, ať jsou tyto pojmy od sebe jakkoliv daleko.

Oficiální text festivalu praví: „Provokativní hravostí, odzbrojující sebejistotou a originalitou nepodléhající jednoduchým hudebním vzorcům si St. Vincent vyhradila právo usednout na trůn vizionářské písničkářské modernistky sváděné rockem, electro popem, jazzem a funky.“  Vidíte? Zase trůny. Samozřejmě že o ní věděli. Na tržišti českých festivalů prozatím nikdo nevyřkl zajímavější jméno.

Druhá velká žena letošního ročníku nepotřebuje obšírné představování. Björk je pojmem. S věhlasnou zpěvačkou, skladatelkou a současně taktéž textařkou a herečkou to ostravské barvy zkouší již podruhé, když první pokus před několika lety zhatila nemoc této éterické Islanďanky. Ať už se k její megalomanské show plné vizuálních eskapád stavíte jakkoliv, stále platí, že Björk je svá, Björk je veliká a Björk oslovuje davy skrze intimitu jednotlivce. Informace, že jde o nejdražšího interpreta v dějinách ostravských barev, má své opodstatnění. V industriálním vítkovickém areálu, dle organizátorů festivalu, ideálně vyzní audiovizuální projekce, doplněná co do barev a výbuchů o údajně nevídanou fireshow z Číny. Ač pro mne osobně je Björk spojena spíše s okázalostí a dalšími pojmy, kterým se obvykle vyhýbám, stále tohle nepochybně velké vystoupení všem jejím fanouškům ohromně přeji. Zároveň je potřeba Ostravě pogratulovat k majestátnímu úlovku z hudebního oceánu a možná současně popíchnout pořadatele EHMK 2015 – co že to máme v té Plzni? Deep Purple a Mandrage?

Počtáři vědí, že co se odhalení zahraničních interpretů týče, jsme teprv lehce za polovinou, a přitom již teď mezi klenoty výběru patří např. The Cinematic Orchestra, Caribou, Swans, Dillon, Caravan Palace nebo José González. K tomu připočtěte diskuze, filmy a divadla. Sečteno podtrženo – ovoce je pro všechny dostatek. I manga.

Info:

limitovaná edice čtyřdenních vstupenek za 1.890 Kč v e-shopu Colours of Ostrava (http://eshop.colours.cz) a v síti Eventim, cena platí pro 4.000 kusů nebo do 28. února 2015. A s takovým headlinerem je opravdu třeba kupovat včas. Více informací na www.colours.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

St. Vincent - Colours
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci: ,

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!