Plzeň 2015: Plzeň je Evropské hlavní město kultury. Co to znamená pro kulturní nadšence?

Plzeň 2015: Plzeň je Evropské hlavní město kultury. Co to znamená pro kulturní nadšence?  

Plzeň spolu s belgickým městem Mons čeká opravdu náročný, ale úžasný rok 2015. Staly se totiž Evropskými hlavními městy kultury pro rok 2015. Co to znamená? V prvé řadě obrovské dotace, které mohou využít pro kulturní rozvoj města. A zadruhé samozřejmě také mnoho nezapomenutelných a jedinečných akcí, na které se mohou těšit všichni nadšení milovníci kultury.

Pro rok 2015 se tak stane Plzeň hlavním kulturním centrem České republiky. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, festivaly, filmy, hudební koncerty, nejrůznější konference, přednášky a workshopy a další záležitosti. Chybět nebudou samozřejmě ani unikátní výstavy či sportovní události. V Plzni se rozhodně nebudete nudit, protože na každý den je naplánovaný bohatý program. Celkem si můžete vybrat z více než 600 akcí. „Evropské hlavní město kultury je projekt, který je víc než festival, víc než prezentace umělců, víc než jednorázové oživení města, víc než reklamní prostor pro sponzory. Je to projekt, který má sílu změnit vnímání Plzně, vnímání role kultury, stát se milníkem ve vývoji města,“ uvádí pořadatelé na svých oficiálních stránkách.

Již slavnostní zahájení projektu v Plzni se neslo ve velkém stylu. Náměstí zaplnilo kolem 25 tisíc lidí, aby si užili asi hodinovou show, na které nechyběli ani zahraniční umělci. Na domech se promítala historie města, zazněla symfonie nových zvonů ve věži katedrály svatého Bartoloměje a ve výšce 40 metrů nad hlavami diváků přešel náměstí po provaze provazochodec David Dimitri. Na pódiu vystoupili také čeští zpěváci Jiří Suchý, Dan Bárta a David Koller. Zahájení bylo fenomenální a organizátoři slibují, že tím nezapomenutelné zážitky nekončí.

Projektů bude v Plzni v roce 2015 více než dost. Její obyvatelé, studenti a návštěvníci se mohou těšit na Rock For People Europe. Festival, který se uskuteční v areálu bývalého depa Městských dopravních podniků. Chystá se také Plzeňská klubová noc, speciální PechaKucha a unikátní Festival světla. Milovníci hospůdek a živé muziky se mohou těšit na projekt Živá hospoda. Chybět samozřejmě nebude ani festival vážné hudby Smetanovské dny. Zahájeno bylo fungování nové budovy Divadla J. K. Tyla a zaplnily se plzeňské výstavní plochy a galerie. Milovníci umění mohou navštívit Ateliér Jiřího Trnky i jeho Zahradu. Tento výčet je ale jen velmi omezený, protože nás toho čeká daleko více.

Akcí je tolik, že se v jednom článku shrnout nedají. Proto vám informace o těch nejdůležitějších a nejzajímavějších projektech budeme přinášet postupně v samostatných článcích. Pokud vás tedy zajímá, na co se v Evropském hlavím městě kultury můžete těšit, laďte Plzeň 2015!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!