Let snů LILI: elfí podívaná na úkor děje

Let snů LILI: elfí podívaná na úkor děje60%

Městské divadlo Brno nasadilo po Mary Poppins další dětský muzikál, tentokrát z elfí říše. Je to především velkolepá podívaná, avšak na úkor příběhu, který, stejně jako zápletka a poučení, je až příliš jednoduchý.

Lili

Let snů LILI je muzikál o dívce, která už je moc velká na to, aby věřila na elfy a vymyšlené světy. Její babičce se to ale nelíbí, a tak se s Lili vydává na cestu do Říše elfů, kde vládne král Oberon se svou ženou Titanii a kde začíná válka mezi elfy a trolly. A jedinou nadějí pro ně je lidské dítě, které může svou vírou moc elfů znovu obnovit.

Říše elfů a hudba

Dominantou díla je výtvarná složka. Scéna a kostýmy jsou velmi krásné. Divákovi utkví v paměti například scéna, kdy se za hudby elfky s krásně vytvořenými křídly houpají na lanech. Každý z kostýmů také výrazně symbolizuje svůj národ, takže je především pro dětského diváka snadno pochopitelné, kde se děj právě ocitá. Zajímavé byly i postavy živých stromů. Stejnou pochvalu si zaslouží také masky Marka Capouška, a to především elfí uši a maska trolla Nemotoruse. K podívané přispěla i svižná choreografie, z níž zaujal například tanec trollů.

Hudba německého autora Martina Lingnaua je také působivá a dobře koresponduje s děním na scéně. Nemá sice příliš chytlavé melodie ani výraznější samostatné písně, připomíná spíše filmový soundtrack. Tím je ale originálnější a liší se od jiných muzikálů.

Původně pro zábavní park

Velkým úskalím jsou děj a myšlenka. Nejspíš je to proto, že muzikál původně vznikl pro zábavní park, kde asi děje nebylo potřeba. Jako samostatný muzikál v divadle to však nestačí. Jedinou myšlenkou je to, že když si rodiče chtějí udělat čas na děti, tak si ho udělají. Takto totiž příběh končí – rodiče Lili, kteří příliš pracují a na dceru nemají čas, si najednou uvědomí, že práce počká a poslouchají její vyprávění. Toto je až příliš jednoduché i pro ty nejmenší děti. Nehledě na to, že oproti například již zmíněné Mary Poppins, kde si přišli na své i dospělí diváci, v tomto případě jim to bude připadat až nesmyslné. A myšlenku, že děti musí věřit ve fantazii, známe z mnoha jiných děl podobného ražení.

Zlý troll Jan Apolenář

Z hereckých výkonů byl bezkonkurenčně nejvýraznější Jan Apolenář v roli zlého trolla Fůriuse, který si se svou rolí vyhrál a bavil tak dětské i dospělé publikum, a navíc i výborně zpíval. Naproti tomu Alena Antalová v roli maminky byla v první části poněkud rozpačitá a byla na jejím výkonu patrná nejistota v textu a nejspíš i tréma. Po proměně v elfku Titanii se však zlepšila. Teprve sedmnáctiletá Kateřina Marie Fialová v titulní roli byla výborná po pěvecké stránce, po té herecké poněkud jednotvárná. Nejslabším článkem souboru je Jana Gazdíková, která v roli babičky Amyry zdaleka nedosáhla požadavkům těžké role jak herecky, tak pěvecky. A přitom jako jediná ze všech rolí nemá alternaci.

Pán prstenů a Nekonečný příběh v jednom

Jak již bylo řečeno, Let snů LILI je především působivá podívaná, která však není příliš originální – bude vám připomínat Pána prstenů, Nekonečný příběh, Kroniku rodu Spiderwicků a dokonce i Avatar. Vzhledem k popularitě tohoto tématu je sice sáhnutí po muzikálu z elfího světa pochopitelné, škoda jen, že propracovaností děje zdaleka nedosahuje kvalit jiných fantasy děl.

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městské divadlo Brno nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!