U kritiků nejvíc bodovala Cesta ven, objevem roku je Jiří Mádl

U kritiků nejvíc bodovala Cesta ven, objevem roku je Jiří Mádl 

Čeští filmoví kritici ocenili debutanty a sociální drama Petra Václava. Cenu pro objev roku získal za film Pojedeme k moři Jiří Mádl.

Pátý ročník Cen české filmové kritiky vyzdvihl začínající umělce. Nepřímo tak podpořil myšlenku reinkarnace české kinematografie, která podle mnohých nemá za sebou vydařený rok. Kategorie se oproti minulému galavečeru zúžily na osm z jedenácti. O možnost získat Cenu české kritiky přišli herci ve vedlejších rolích a hudební skladatelé.

Z více než padesáti snímků, které vznikly v roce 2014, kritici ukázali zejména na sociální drama o mladé romské matce, která bojuje s osudem v obtížném sociálním zázemí. Autor scénáře a režisér Petr Václav získal cenu v obou kategoriích a navíc ve svém filmu Cesta ven objevil Klaudii Dudovou, která si odnesla ocenění pro nejlepší herečku. Snímek triumfoval i v hlavní kategorii nejlepší film a se čtyřmi proměněnými nominacemi se stal vítězem celého večera.

Rovný počet hlasů dostali nejlepší kameramani. Za film Hany získal skleněný hranol Martin Žiaran a za Místa zvítězil Jaromír Kačer. Mezi dokumentaristy se radovali Martin Dušek a producentka Kamila Zlatušková, kteří představili život mladého milovníka tuningu v K oblakům vzhlížíme.

Za svoji prvotinu dostal ocenění i autor filmu Pojedeme k moři - režisér a scénárista Jiří Mádl byl zvolen objevem roku. Nejlepším hercem se stal Martin Finger v režijním debutu Ondřeje Sokola, černé komedii Krásno.

Václav Moravec, který podruhé provázel slavnostním předáváním v Divadle Archa, představil mezi cenami i úspěchy českého, svobodného filmu za uplynulých 25 let a upozornil spolu s hosty na klesající úroveň dramaturgie na tuzemské filmové scéně. 

Výsledky Cen české filmové kritiky za rok 2014:

  • NEJLEPŠÍ FILM: Cesta ven - K. Chvojka, M. Lochman, J. Macola
  • NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM: K oblakům vzhlížíme - Martin Dušek, Kamila Zlatušková
  • NEJLEPŠÍ REŽIE: Petr Václav (Cesta ven)
  • NEJLEPŠÍ KAMERA: Martin Žiaran (Hany) a Jaromír Kačer (Místa)
  • NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ: Petr Václav (Cesta ven)
  • NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON: Martin Finger (Krásno)
  • NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON: Klaudia Dudová (Cesta ven)
  • CENA RWE PRO OBJEV ROKU: Jiří Mádl (scénář a režie Pojedeme k moři)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Výherci Cen české filmové kritiky za rok 2014
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Archa nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Archa

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!