10 filmových specialit, které byste si neměli nechat ujít v roce 2015

10 filmových specialit, které byste si neměli nechat ujít v roce 2015 

V nadcházejícím roce nás v kinech čekají velké věci. Nestává se přece každý rok, že jdou do kin zbrusu nové Hvězdné války! Dočkáme se také posledního dílu Hunger Games, nové verze Jurského parku nebo také Mission Impossible 5 (a vytřískat z téhle série ještě něco zajímavého, to je teda „mission impossible“ jak vyšitá).

O těhle trhácích se určitě bude psát a mluvit pořád a prošvihnout byste je mohli leda pokud se chystáte vyrazit meditovat někam na Severní pól a hodláte doma nechat dokonce i smartphone.

Rok 2015 ale chystá i několik filmových lahůdek, podivností, festivalových hitů nebo ultrazajímavých filmových adaptací kultovních knih, které nemají rozpočet na marketing velikosti HDP menšího afrického státu, ale oku náročného diváka by rozhodně uniknout neměly. Jste-li v artovém kině jako doma, vyhlížejte společně s námi v nadšeném očekávání následující tituly:

1. Birdman

Můj osobní favorit. Mexický režisér Alejandro Gonzales Iñárritu je autorem geniální triologie Amores Perros, 21 Gramů a Babel i mrazivé sociální sondy s mystickým podtónem Biutiful. S novým filmem se pouští do zcela nových a vzhledem k jeho autorské historii poměrně nečekaných vod – Birdman je příběhem hasnoucí herecké star (Michael Keaton), která odmítne roli v dalším pokračování stupidního hrdinského velkofilmu a snaží se prosadit vlastní divadelní hrou na Broadwayi. V roli dcery hlavního hrdiny uvidíme Emmu Stone, v dalších vedlejších rolích se objeví například Naomi Watts nebo Edward Norton. Zařazuji do škatulky „tohle prostě nemůže nebejt skvělý“. 

Datum české premiéry: 22.1.2015

2. Inherent Vice

Další z osobích favoritů (no dobře, mám jich trochu více, no). Spojení dvou géniů – režiséra Thomase Paula Andersona (naposledy „Mistr“, geniální „Magnolia“) a spisovatele Thomase Pynchona. Anderson platí v Hollywoodu za intelektuála se schopností natočit divácký film, Pynchon je označován za nejvýznamnějšího amerického spisovatele současnosti a gurua postmodernismu v literatuře (je-li mezi našimi ctěnými čtenáři někdo, kdo přečetl a pochopil celou jeho „Duhu gravitace“, zaslouží si medaili).

Inherent Vice“, detektivka odehrávající se na konci 60.let v uvolněné Kalifornii, je ovšem označována za Pynchono „lehčí“ dílo. Zahraniční recenze mluví o magické jízdě světem hipíků a ztracených existencí na sklonku věku Vodnáře, v hlavní roli Joaquin Phoenix a hodně, hodně, ale opravdu hodně marihuany…

Datum české premiéry: 2.4.2015

3. Knight of Cups

Filmový básník Terrence Malick představí svůj nový film v únoru na Berlinale. „Knight of Cups“ sice nemá stanovenou českou premiéru, ale vzhledem k tak slovutnému jménu režiséra nepochybujeme, že si k nám cestu najde (Karlovy Vary to každopádně jistí). Malick je jedinečný, nenapodobitelný a evidentně tvrdohlavý – ani velice rozporuplné přijetí jeho „Stromu života“ jej nedonutilo upustit od meditativních opusů umně balancujících na hranici kýče, ovšem protentokrát přidal ještě psychedelický hudební podkres (nebo to tak přinejmenším podle traileru vypadá). Zatímco název filmu odkazuje k tarotové kartě, příběh se odehrává v Hollywoodu a hlavní role v něm ztvárnilo superhvězdné trio Christian Bale, Natalie Portman a Cate Blanchett.

Datum české premiéry: nevíme, ale očekáváme, že bude k vidění ve Varech a následně v létě v kinech

4. The Hateful Eight

Quentin Tarantino sice možná nepatří do seznamu filmů pro náročné, ale v případě tohohle režiséra se rozhodně bude jednat o „specialitu“, takže neváhám sem jeho novinku „The Hateful Eight“ zařadit. Příběh odehrávající se těsně po občanské válce v americkém Wyomingu svede dohromady titulních osm lovců odměn schovávajících se v těsném přístřešku před bouří. Kdo někdy viděl něco od Tarantina, asi si umí představit, co se v onom přístřešku bude dít…v podání například Samuela L. Jacksona, Michaela Madsena nebo Channinga Tatuma. Hell yeah.

P.S. Osmička v názvu filmu je příznačná – jedná se o to Tarantinův osmý film. Mistr se prý nechal slyšet, že po desítce se odebéře do důchodu.

Datum české premiéry: zatím nepotvrzeno, ale očekáváme, že stejně jako za mořem, tedy 13.11.2015

5. Lost River

Ve filmovém světě je možné všechno. Třeba i to, že se Ryan Gosling, který nás ve filmech jako „Drive“ nebo „Only God Forgives“ přesvědčil, že jeho největším hereckým umem je být svalnatý a tvářit se jako, ehm, Ryan Gosling, natočí artovou surrealistickou fantasy. Ne, to jsme si nevymysleli, snímek „Lost River“ měl premiéru v Cannes a recenze byly, řekněme, ambivalentní. Příběh osamocené matky dvou synů, z nichž jeden objeví tajemné podvodní město, byl kritiky mimo jiné označen za „kolosálně beztvarý a přetvařující se“. Pravděpodobnost, že se proto objeví v kinech, je asi hodně malá – ale na některý z festivalů by si cestu najít mohl a je to taková obskurnost, že jsem ho prostě nemohla vynechat. Osobně řadím do kategorie „to bude tak hrozně špatný, až by to mohlo bejt dobrý“.

Datum české premiéry: nedoufáme, zájemci nechť hledají v dobrodružných vodách internetu…

6. Sea of Trees

Další návrat velikána, tentokráte Guse Van Santa („Americké psycho“). Příběh depresivního Američana, který odjede do Japonska spáchat sebevraždu a v lese pod posvátnou horou Fudži se spřátelí s Japoncem s podobným úmyslem. Pokud si říkáte, že zajímavější už to být nemůže, vězte, že pod taktovkou Van Santa se v hlavních rolích potkají Matthew McConaughey a Ken Watanabe. Kdybych používala smajlíky, bude tady teď za sebou pět těch nejvíc nadšených.

Datum české premiéry: zatím nevíme víc, než že to bude (snad) letos. 

7. Sils Maria / Clouds of Sils Maria

Pod zkráceným názvem „Sils Maria“ se do našich kin dostává loňský festivalový hit o stárnoucí herečce (Juliette Binoche), která se musí vyrovnat s tím, že její slavnou filmovou roli převzala mladší následovnice (Chloe Grace Moretz) a se svým vlastním ambivalentním vztahem k mladší asistence (Kristen Stewart). Mnohovrstevnatá intepretace komplikovaných mezilidských vztahů z pera renomovaného francouzského režiséra Oliviera Assayase je plnokrevných psychologickým dramatem ověnčeným několika festivalovými cenami. A podle všeho se v něm ukázalo, že Kristen „Bella upíre kousni mně“ Stewart je fakt dobrá herečka.

Datum české premiéry: 29.1.2015

8. Sama nocí tmou / A Girl Walks Home Alone At Night

Hit festivalů i šuškandy na filmových serverech je mixem několika neobvyklých elementů – film iránské provenience je celovečerním debutem režisérky-ženy a pojednává o upírech. Feministická upírská alegorie z Teheránu nezní úplně jako pravděpodobný divácký hit, přesto s ním režisérka Ana Lily Amirpour doslova ohromila publikum na festivalu Sundance. Jednoznačně první místo ve škatulce „nesmím si nechat ujít, už proto, že o tom budou všichni mluvit“ (vlastně už mluví).

Datum české premiéry: 8.1.2015

9. Bílý Bůh /White God/ Féhér Istén

Podobenství o vztahu člověka a psa, kde se liduprázdnými ulicemi Budapeště prohání smečky divokých zvířat a kde člověk je jenom překážkou ve svobodě zvířecí říši – tak recenze charakterizují nový film zavedeného maďarského tvůrce Kornela Mundrucza. Nečekaný hit sekce „Un certain regard“ v Cannes ohromil diváky i kritiky surrealistickou atmosférou a dokonalým technickým provedením. Rádi se necháme také ohromit.

Datum české premiéry: 5.2.2015

10. High Rise

Absolutní klenot na závěr. Britský režisér Ben Wheatley už jednou přivedl redakci Informuji do naprostého vytržení, když jsme při promítání jeho „Pole v Anglii“ nemohli ve Varech odtrhnout oči od plátna. Wheatley se nyní rozhodl zfilmovat látku, u které bych jásala, i kdyby to točil Hřebejk: novelu „High Rise“ britského sci-fi barda J.G. Ballarda (pokud jste o něm neslyšeli, možná jste viděli jinou adaptaci jeho knihy – Spielbergovu „Říši Slunce“ z roku 1987).

Dystopická vize o nájemnících luxusního mrakodrapu, kteří se uzavřou před okolním světem a jejich rezidence se změní v pověstné „člověk člověku vlkem“ ale asi nemohla padnout do rukou nikomu povolanějšímu než Wheatleymu. V hlavních rolích se navíc objeví dva nejkrásnější obyvatelé Britských ostrovů, Tom Hiddleston a Sienna Miller. Čistá cinefilní extáze.

Datum české premiéry: ano, prosím, kdy už?!? 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!