15 nejzajímavějších dokumentů loňského roku

15 nejzajímavějších dokumentů loňského roku 

Jak prožil Nick Cave svůj dvacetitisící den na Zemi a Marta Kubišová srpnovou okupaci, co se dělo v Egyptě od svržení prezidenta Mubaraka a co říkají vědci na sci-fi Interstellar? Na tyto a další otázky se snažily dát odpověď nejzajímavější dokumenty roku 2014.

V uplynulém roce se u nás a ve světě urodily dokumentární filmy nevšední, divácky úspěšné i zásadní. Vybraná patnáctka těch nejzajímavějších (nejoriginálnějších, nejodvážnějších, s nejvíce ohlasy) je roztříděna do tří skupin podle tématu - na snímky zaměřené na životy osobností, společenské problémy a politiku, vesmír a přírodu.

Osobnosti

1) Nick Cave: 20 000 dní na Zemi

Zhlédnout film o jednom dni v životě ikonického hudebníka je pro jeho fanoušky (milou) povinností. Ti ostatní se pak mohou kochat působivým, ne zcela tradičním dokumentárním stylem kombinujícím realitu a fikci.

2) Magický hlas rebelky

Hudebníci prostě táhnou. Dokument Olgy Sommerové o Martě Kubišové byl zčásti financovaný přes crowdfunding a na MFF Karlovy Vary získal diváckou cenu.

3) Století Miroslava Zikmunda

Slavný, před 95 lety narozený cestovatel má na co vzpomínat. Jeho vyprávění podává svědectví nejen o exotických zemích, ale i dějinných paradoxech 20. století.

4) Citizenfour

Dokument s 97% hodnocením od kritiků na Rotten Tomatoes zachycuje setkání novináře a reportérky s Edwardem Snowdenem v Hongkongu.

5) Hledání Vivian Maier

Loni se do našich kin dostal "detektivní" dokument z roku 2013 sledující stopy života americké fotografky. Ta se živila jako chůva a proslavila se až po smrti, kdy bylo v zaprášených krabicích objeveno její rozsáhlé dílo.

6) Pavel Wonka se zavazuje

Film sklidil značnou mediální pozornost ne díky svým (pochybným) kvalitám, ale kvůli kontroverznímu pohledu na známého disidenta.

Společnost a politika

7) Já jsem lid

Francouzský snímek mapující politické změny v Egyptě z pohledu obyčejných lidí získal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě ocenění Nejlepší světový dokument a nejlepší dokumentární debut.

8) Danielův svět

Portrét české pedofilní komunity dává skrze svého hlavního protagonistu a jemu podobné nahlédnout do (nelehkého) osobního života lidí, pro které je láska zakázaná.

9) The Islamic State

Novinář Medyan Dairieh strávil v Islámském státu tři týdny, během nichž pořídil cenný filmový materiál vypovídající o fungování IS. Výsledkem je mrazivě aktuální dokument.

10) Putinovy hry

Autoři dokumentu poukazují na dopady příprav ZOH v Soči na obyvatele i tamní životní prostředí.

11) Comeback

Slovenský film se zaměřuje na život ve věznici a pokusy o začlenění do společnosti po propuštění.

12) Plán

O politice, developerství a rozkrádání veřejných prostředků. Ústředním bodem je zde Bémův územní plán Prahy, později nahrazený Metropolitním územním plánem. Dosti depresivní (a poučná) podívaná nejen pro urbanisty a "fanoušky" Pavla Béma.

13) Dál nic

Tematicky příbuzný snímek o stavbě posledního úseku dálnice D8. Jak praví oficiální text distributora - "sedm let stavby, šestnáct kilometrů dálnice a zablokovaná společnost". Námět Hitler, hudba Wagner, účinkuje český národ."

Vesmír a příroda

14) The Science of Interstellar

K Nolanově sci-fi Interstellar vznikl dokument vrhající světlo na černé díry, zákonosti času a prostoru a na naše možnosti osídlení cizích planet. U nás se sice nepromítal, ale je k vidění na YouTube. Komentář čte sám oscarový Matthew McConaughey.

15) Madagaskar: Království lemurů 3D

Na první pohled další ze série animovaných filmů je ve skutečnosti trojrozměrným dokumentem, kterým provází hlas Morgana Freemana. Král Jelimán si seriózní dokument jistě zasloužil.

Zdroj foto: http://www.kviff.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!