Krvavá biblická řežba od Ridleyho Scotta. To je Exodus: Bohové a králové

Krvavá biblická řežba od Ridleyho Scotta. To je Exodus: Bohové a králové70%

Na Boží hod vánoční vplul do kin spektákl od klasika historických megafilmů, tentokrát s biblickou tématikou. Dokázal se režisér Gladiátora vypořádat s upadající kvalitou jeho kdysi skvělých bijáků, nebo mu už nepomůže ani sám Hospodin?

Do starověkého Egypta – konkrétně do jeho slavné éry ve 13. století před naším letopočtem - nás přivádí snímek od amerického režiséra Ridleyho Scotta. Úspěšný americký tvůrce se v něm vrací ke klasickému křesťanskému tématu z biblicko - judaistické knihy Exodus. Že její děj neznáte? Tento příběh vypráví o židovském vojevůdci Mojžíšovi, jeho „rebélii“ proti egyptskému vládci a následnému osvobození tisíců židovských otroků s pomocí nadpřirozené boží moci.

Nádherný vizuál a triky

Film Exodus: Bohové a králové, jehož tématika se mimo jiné objevila již ve starších snímcích Desatero přikázání a Princ egyptský, vás ohromí svou nádhernou vizuální stránkou. Dopomohl mu k tomu nejenom vysoký rozpočet, ale také skvěle vybrané exotické lokace a trikově bezchybné zpracování. Nad renderovanými pyramidami, staroegyptskými loděmi, chrámy a domy, ale také výborně provedenými přelety kamery nad krajinou a koneckonců i hezkými herečkami budete chvílemi blaženě slintat.

V interiérech faraónova paláce, v exteriérech Memfisu, na egyptském pobřeží i v Kanaánu si budete připadat, jako byste se vrátili tisíce let v čase. Režisér a jeho kameramani v tomto ohledu opět dokázali, že jsou mistři oboru dějepisných megafilmů! Chrochtat blahem budete i během trikového zobrazení deseti ran egyptských (jedná se o pohromy, kterými měl Bůh ztrestat Egypt). Užasnete také při několika málo bojových scénách, které film obsahuje. Jejich choreografie je zvládnuta více než na jedničku.

Svižný úvod, ospalejší zbytek

Poněkud horší je to s dějem snímku, který trpí celkovou nevyvážeností, čímž se podobá předchozímu akčnímu spektáklu od stejného tvůrce – zbojnickému eposu Robin Hood. Exodus nejistě balancuje na hraně životopisného díla, fantazy, akční řežby a historického filmu. Navíc přes počáteční svižnou půlhodinku, kde je skvělá bitva s Chetity, později jakoby snímku docházela šťáva. Stopáž mohla být bez újmy o půl hodiny kratší.

Nutno je však férově dodat, že scénáristický tým pod vedením výborného Stevena Zailliana měl těžkou práci, když se pokoušel zpracovat první knihu Starého zákona. Tenký led tohoto tématu zahrnuje od sklouznutí do velkého patosu a náboženského fanatismu, přes zpracování jako velmi ujeté fantazy, až po marnou snahu o „reálnost“.

Předvídatelně "reálný" děj

Nechci spoilerovat, ale prozradím, že film má problém s oním posledním neduhem. Poté, co se totiž dozvíme o počátečním přátelství Mojžíše alias Christiana Baleho s faronem Ramessem II., kterého hraje Joel Edgerton, se děj odvíjí až příliš očekávaným směrem. Platí to pro zobrazení Mojžíšova exilu a nalezení jeho kanaánské manželky (hraje jí Indira Varma), až po první boží zjevení a návrat do Egypta, kde každý z obou hlavních protagonistů a soupeřů „kope“ za jiný národ. O mrtvoly není v této druhé části snímku nouze, ale to bohužel na skvělé dílo nestačí. Větší bitvy v druhé polovině téměř zcela chybí...

Málo originality a skvělých rolí

Film neoplývá ani mnoha originálními nápady. Výjimkou je pouze nápadité zpodobnění Boha jako náladového chlapce, charakterová nejednoznačnost Mojžíše a výjimečně civilně pojaté rozestoupení Rudého moře. Protože se nedočkáme ani zobrazení egyptského útlaku, nemáme důvod, proč fandit jedné či druhé straně. Možná budete i litovat zbytečných krutostí prováděných na Egypťanech nevyzpytatelným Bohem. Naopak je nutno ocenit, že Exodus vnucuje nepříjemnou otázku: „Pokud by existovala vyšší moc, nejednala by někdy pro nás zcela nepochopitelně?

Situaci nezachraňují ani herecké výkony - především vinou oklešťujícího scénáře. Snímek táhne pouze dobře hrající Bale, v jehož stínu zůstává jak nepříliš výrazný „Egypťan“ Edgerton, tak i hvězdní Sigourney Weaver a Ben Kingsley, kteří bohužel nedostali ve scénáři větší prostor. To se týká i Aarona Paula, Marie Valverde a dalších herců.

Lehce nadprůměrný film

Přestože Exodus zůstává pozadu za skvělým epickým animákem Princ egyptský, stejně jako za vrcholem hraných hollywoodských hitů, nejde o špatný film. Pokud přehlédnete nedostatky v hereckých výkonech, jistou povrchnost a nudnější pasáže, můžete se těšit na výpravné a celkem zábavné dílko, přibližující mytologicky pojatou část židovské historie.

Zejména ve 3D zpracování vás snímek doslova přenese do dávno ztraceného světa, který se již nikdy nevrátí. Skvělý Ridley však natočil i mnohem větší trháky, proto snímku uděluji slabších sedmdesát procent. Snad i proto, že jeho historické filmy pro mě mají téměř vždy nepopsatelné kouzlo. Exodu však jakoby chyběl svěží  a strhující duch, který mě na nich vždy tak uchvacuje. Gladiátor forever...

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Exodus: Bohové a králové

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!