10 muzikálových premiér, na které se můžete těšit v roce 2015

10 muzikálových premiér, na které se můžete těšit v roce 2015  

Patříte mezi muzikálové nadšence nebo si jen dáte do nového roku předsevzetí vyrážet více za kulturou? Ať už spadáte do první či druhé skupiny, máme pro vás dobrou zprávu. I v roce 2015, tedy v druhé půli divadelní sezóny, se můžete těšit na úplně nové muzikály či obnovené premiéry. Přinášíme vám deset tipů, kam zajít nejen v Praze za tímto dramatickým žánrem, který spojuje divadlo, hudbu i tanec.

1) Dracula

A začínáme hned velikánem mezi českými muzikály. Legendární Dracula měl premiéru již v roce 1995, tudíž příští rok oslaví své dvacáté narozeniny. Pro fanoušky to neznamená nic jiného než to, že se mohou těšit na 28 exkluzivních představení. O další nastudování muzikálu Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese se tentokrát postaralo pražské Hudební divadlo Karlín. Návštěvníci uvidí svůj oblíbený muzikál v novém – poprvé totiž zazní celé představení výhradně za doprovodu živého orchestru.

Nové uvedení muzikálu se snažilo co nejvěrněji kopírovat původní obsazení z roku 1995. Můžete se tak těšit na Daniela Hůlku, Magdu Malou, Leonu Machálkovou, Tomáše Trapla, Richarda Genzera či Martina Poštu. Sestavu pak doplní Marian Vojtko, Kamila Nývltová, Daniela Šinkorová a další. Všichni pod režijní taktovkou Filipa Renče. První představení se koná 28. února 2015. Lístky na jednotlivá představení jsou ale již nyní téměř vyprodány. 

2) Mýdlový princ

Muzikálová komedie o tom, že i když to s námi jde někdy z kopce, vždy je možné ten kopec nakonec zdolat.“ Tak představuje v jedné větě svůj připravovaný muzikál Divadlo Broadway. Zbrusu nový muzikál odstartuje slavnostní premiérou 12. března 2015. Představení, jehož režie a libreta se ujal Radek Balaš, povypráví o prostředí amatérských herců v malebném prostředí Šumavy. Celým dějem budou provázet slavné hity Václava Neckáře, který si v muzikálu také zahraje. Chybět nebudou ani „Půlnoční“, „Hej, pane zajíci“, „Má lásko“ či „Lékořice“.

Divadlo Broadway láká diváky na mnoho slavných jmen. V muzikálu si zahrají Martin Dejdar, Sagvan Tofi, Tereza Kostková, Jitka Schneiderová, Aleš Háma, Václav Kopta či Ivana Jirešová. Chybět nebudou však ani ostřílení zpěváci Josef Vojtek, Petr Kutheil, Olga Lounová a mnoho dalších. Pokud jste také zvědaví, jak spojení těchto osobností v komediálním muzikálu dopadne, neváhejte si zarezervovat včas svá místa. 

3) Evita

Opravdovou muzikálovou klasiku si pro své návštěvníky připravilo pražské Divadlo Studio DVA. V únoru příštího roku představí na svých prknech Evitu, strhující muzikál z autorské dílny Andrew Lloyd Webbera a Tima Rice z roku 1976. Slavný muzikál vypráví příběh Evy Perónové, manželky Juana Peróna, argentinského diktátora. Slávu si získalo také filmové provedení muzikálu, kde v hlavních rolích excelovali Madonna a Antonio Banderas. V České republice byl muzikál nastudován již čtyřikrát.

Páté nastudování nabídne Divadlo Studio DVA již 19. února 2015, kdy proběhne slavnostní premiéra. A na jaké zpěváky se můžete těšit? V roli Evity vystoupí protřelá muzikálová hvězda Monika Absolonová. Vedle ní vystoupí Petr Strenáčik, Karel Roden, Ondřej Izdný a Veronika Vyoralová. Všechny písně, včetně nejslavnější „Don’t Cry for Me Argentina“, si budete moci poslechnout za doprovodu živého orchestru. 

4) Přízrak Londýna

V březnu se můžeme těšit na tajemný muzikál Přízrak Londýna. V něm se vrátíme do Londýna 19. století, kde právě řádí krvelačný sériový vrah Jack Rozparovač, postrach všech prostitutek. Během desetiletí se o tajemném vrahovi, kterého se nikdy nepodařilo dopadnout, zrodilo mnoho legend i pověstí. Jeho řádění se stalo inspirací pro několik filmů či románů. A nyní se stal hlavním námětem nového krimimuzikálu Přízrak Londýna, který uvede Divadlo Hybernia. Dozvíme se konečně, kdo tenkrát vraždil? To se uvidí až 11. března při slavnostní premiéře.

I Přízrak Londýna slibuje mimořádné obsazení. Vždyť v jedné z hlavních rolí by si měla zahrát také Ivana Gottová! Kompletní seznam zpěváků ještě není znám, ale chybět by neměly Monika Absolonová, Michaela Dolinová, Ilona Csáková, Michaela Nosková či Hana Seidlová. Zpěváky bude reprezentovat třeba Lukáš Langmajer, Lumír Olšovský, Petr Dopita či Oldřich Kříž. 

5) Tajemství

Od 5. února 2015 se do repertoáru pražského Divadla Kalich vrací muzikál Tajemství. Druhý muzikálový počin z pera Daniela Landy se představí v pouhých dvaceti reprízách. „Je na každém divákovi, co si z představení odnese. Když se na dvě hodiny nechá strhnout jeho příběhem, je to víc než dost. Kdo se ovšem podívá hlouběji, uvidí i další vrstvy představení a pochopí, co se v něm snažíme sdělit. Vypovídáme především o obrovské síle mít život ve vlastních rukou. Většina lidí o takové síle ani neví. My hrajeme o tom, jak rozdílné je být hráčem, a být hrán,“ představuje Landa muzikál Tajemství.

Obsazení muzikálu je pro fanoušky také zatím tajemstvím. Jestli se tak v hlavní roli objeví i samotný Daniel Landa, je prozatím pouze otázkou spekulací. I přesto jsou lístky již v předprodeji a pomalu se začíná množství volných míst zužovat. Komu tedy nezáleží na obsazení, může vesele nakupovat.

6) Tři mušketýři

Na scénu se vrací také oblíbený muzikál o velkém přátelství a lásce Tři mušketýři. Tentokrát v pouhých dvaceti reprízách! Slavní mušketýři D’artagnan, Athos, Aramis a Porthos se opět utkají se lstivým kardinálem Richelieu a proradnou Mylady na prknech Divadla Broadway. Slavný muzikál, vytvořený na motivy románu Alexandra Dumase, se stal po premiéře roku 2004 velmi populární. Hudbu má na svědomí Michal David, texty písní Lou Fanánek Hagen. Těšit se můžete kromě skvělých hitů také na speciální kostýmy, efekty či videoprojekce.

Tři mušketýři odstartují svoji muzikálovou jízdu již 22. ledna 2015. V hlavních rolích se tento rok objeví Tomáš Beroun, Josef Vojtek, Petr Kolář, Juraj Bernáth, Stanislav Hložek, Petr Ryšavý a Jan Kopečný. V roli kardinála Richelieu se prostřídají Bohouš Josef, Tomáš Trapl a Marian Vojtko, který v současnosti exceluje jako fenomenální fantom opery ve stejnojmenném muzikálu. Samozřejmě že nebudou chybět ani schopné zpěvačky. Návštěvníci se mohou těšit například na Alžbětu Bartošovou, Radku Fišarovou, Markétu Procházkovou, Zdenku Trvalcovou, Lindu Finkovou a mnoho dalších. 

7) Sunset Boulevard

A nyní se přesuneme z Prahy i do dalších měst České republiky. Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě si pro fanoušky muzikálů představilo pro rok 2015 opravdovou lahůdku. V únoru představí jako první českou premiéru jednoho z nejslavnějších muzikálů Andrewa Lloyda Webera Sunset Boulevard, muzikál na motivy legendárního filmu Billyho Wildera. Příběh vypráví o Normě Desmond. Bývalá hvězda němých filmů touží po svém comebacku do byznysu, ale zjišťuje, že její sláva s nástupem mluvených snímků pohasla. Její jedinou nadějí je setkání s mladým scénáristou Joem Gillisem, jehož kariéra právě strmě klesá ke dnu.

Slavnostní premiéra proběhne v Národním divadle moravskoslezském 19. února 2015. Ale lístky na premiéru i další představení mizí závratnou rychlostí. U únorových i březnových termínů je k dispozici jen pár míst v zadních řadách. Vypadá to, že pražským představením se rodí velmi silná konkurence. Režie by se měla ujmout Gabriela Petráková.  

8) Let snů – Lili

Své eso v rukávu má pro druhou část sezóny také Městské divadlo Brno. Dne 24. ledna 2015 se zde uskuteční premiéra rodinného fantasy muzikálu s názvem Let snů – Lili. Představení pro děti i dospělé vzniklo původně pro zábavní park Efteling v Holandsku. Muzikál Let snů byl součástí jedné z atrakcí, které bylo napsáno přímo na míru. Protože inscenace zaznamenala obrovský úspěch, dokázala, že může fungovat i mimo zábavní park. A právě proto se v lednu objeví na prknech Městského divadla Brno. O režii se postará Petr Gazdík, hudební nastudování zařídí Dan Kalousek a František Šterbák.

A na co se mohou návštěvníci těšit? Muzikál přináší zcela nové světy plné magie, nadpřirozena a bájných bytostí. Chybět nebudou elfové, víly, fauni či trollové. V představení vystoupí dětští i dospělí herci, kteří vytvoří tu pravou rodinnou atmosféru. Těšit se můžete třeba na Dominiku Elischerovou, Stefanii Pálovou, Petra Šimčáka, Natálii Grossovou či Janu Gazdíkovou. 

9) Hello, Dolly!

Jeden z nejslavnějších muzikálů všech dob Hello, Dolly! se od dubna příštího roku objeví i na pódiu Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Muzikál skladatele Jerryho Hermana a textaře Michaela Stewarda se poprvé představil již roku 1964 na newyorské Broadwayi. Proslavila se také jeho filmová verze, kde se v hlavních rolích představili Barbra Streisand a Walter Matthau. Českou verzi hudebního představení si mohli poprvé užít návštěvníci Hudebního divadla Karlín v roce 1966. Později se objevily další české inscenace.

Slavnostní premiéra v plzeňském Velkém divadle proběhne 26. dubna 2015. Návštěvníci se mohou těšit na příběh neodolatelné zprostředkovatelky sňatků Dolly Leviové. Nejlepšího zákazníka si nechává ale pro sebe a kouzlem své osobnosti dokáže mrzutého starého mládence proměnit v galantního a milujícího muže. 

10) Na skle malované

Zbojnický muzikál o nejslavnějším slovenském hrdinovi Jánošíkovi uvede příští rok Městské divadlo Zlín. Nejslavnější polský muzikál Na skle malované se dostává i do České republiky a režie se ujímá Hana Mikolášová. Protože se premiéra uskuteční až 25. dubna, příliš informací k dispozici ještě není. Rovněž o obsazení muzikálu zatím nejsou žádné podrobnější informace. 

Foto: musical.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!