Boj sněžného pluhu s mafií: akční podívaná ze zasněžených vrchů Skandinávie

Boj sněžného pluhu s mafií: akční podívaná ze zasněžených vrchů Skandinávie70%

Milovníci Skandinávie budou jistě souhlasit, že jedna z nejkrásnějších věcí, se kterými se lze v severských krajinách setkat, je tamní příroda. Své o tom jistě ví i Stellan Skarsgård, který se rozhodl po delší době opustit Hollywood, aby změřil síly s nejnebezpečnějšími členy norské mafie.

Nils (Stellan Skarsgård) se většinu života stará se svým pluhem o to, aby silnice ve městě byly čisté a průjezdné – i za to jej místní obyvatelé zvolí Obyvatelem roku, na což je Nils náležitě hrdý (i proto, že sám z města nepochází). Radost však záhy vystřídá zármutek nad ztrátou milovaného syna, o kterém policie tvrdí, že zemřel na předávkování drogami. Tomu však jeho otec odmítá uvěřit. V momentě, kdy zjistí, že jeho syna zabila norská mafie, se rozhodne pomstít za každou cenu. A jeho nejlepší zbraní se kromě ostřelovačské pušky stane sněžný pluh, který je schopen odklidit z cesty téměř cokoli. A Hrabě (Pål Sverre Valheim Hagen), jeden z šéfů drogových gangů, nebude výjimkou…

Ostrý thriller s dávkou násilí a černého humoru

Poněkud pomalejší filmový rozjezd vystřídá vzápětí jedna akce za druhou – lépe řečeno, akce Nilse, který se ze dne na den mění z milujícího otce na chladnokrevného zabijáka a likviduje gangstery jednoho po druhém s důsledností nájemného vraha, aniž by předtím prošel jakýmkoli výcvikem. Nad hromadou zmizelých se nikdo příliš nepozastavuje - policie po celou dobu jen žasne nad tím, co se to najednou děje, a ani diváci si k nim pravděpodobně žádné pouto nevytvoří, protože mizí opravdu bleskovou rychlostí. Alespoň scénárista Kim Aakeson k nim byl poněkud shovívavější a každému je proto věnována několikasekundová opona poté, co nalézají věčný klid v ledových proudech vodopádu. Ve spojení s V. Molandem (Aberdeen, Bezva chlap aj.) a hlavním hrdinou tak opět tvoří velmi povedenou trojici, jež nám předkládá zajímavou podívanou, u které se rozhodně nebudete nudit. Pokud vám nevadí zabíjení v americkém stylu, větší dávka krve a povedený černý humor.

Zabiják versus neurotik

Kromě Skarsgarda v roli Nilse Dickmana je také třeba poukázat na výkon Pala Hagena v roli hlavního šéfa, kterého všichni přezdívají Hrabě. Právě on je považovaný za toho nejobávanějšího, v průběhu filmu se role poněkud (i herecky) poněkud paradoxně vymění. A tak zatímco z Nilse se stává hrůzu nahánějící muž s ledovýma očima, Hrabě postupně ztrácí svou vyrovnanost, což vyústí v mnoho (pro diváka) možná zábavných situací. A to především v momentě, kdy Hrabě obviní z likvidace svých mužů cizí gangy, čímž vyprovokuje zuřivou válku, která přitíží nejen jemu samému. A tak zatímco on sám plánuje, jak všechny udržet pokud možno co nejdál od sebe, jeho rivalové a Nils naopak musí vymyslet způsob, jak s ním nadobro skoncovat.

Film, který jen tak neuvidíte

A to nejen kvůli zpracování – snímek totiž (pravděpodobně z mnoha příčin) nedostává na plátnech kin tolik prostoru, kolik by si možná zasloužil. Přestože tedy měl oficiální premiéru 6. listopadu, v mnoha případech bylo možno se s ním setkat až tento pátek, popř. o víkendu (na Slovensku se jeho vydání dočkají dokonce až v lednu příštího roku). Jsou však města (a není jich málo), kam se snímek vůbec nedostane. Pokud tedy váháte, na co v dohledné době zajít, a máte chuť na podívanou s poněkud lehčí zápletkou, zato však pořádnou dávkou humoru, akcemi a krásnými scenériemi, je Boj sněžného pluhu ten pravý.

Kromě povedeného zpracování (za které film získal velké uznání na několika festivalech a kromě toho i několik nominací, např. na prestižní soutěži MMF Berlín), doplňuje jednotlivé scény i westernová hudba, navíc film popisuje i ostatní národnosti (což asi není náhoda, potvrzení režiséra však jistě nedostanete). Celkový náměť tragické smrti a pomsty tak zjemňují jednotlivé drobné příhody, které se nesou spíše v komediálním duchu, a zaručují tak, že se u snímku určitě nebudete nudit.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Boj sněžného pluhu s mafií

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!