Pohádkář: Detektivní romance, které místy dochází dech

Pohádkář: Detektivní romance, které místy dochází dech60%

Mezi českými ženami se stal velmi populárním román spisovatelky Báry Nesvadbové - Pohádkář. Povedl se podobně i stejnojmenný film od úspěšného režiséra Vladimíra Michálka, jehož námět vychází ze zmíněného bestselleru?

Zatímco „sukničkáři“ milují mnoho žen najednou, některé ženy mají v oblibě tento typ mužů. Do podobného vztahového propletence nás přivádí i nový český snímek Pohádkář podle románu Báry Nesvadbové.

Podvodník a věčně nezodpovědný bohém Marek v podání Jiřího Macháčka udržuje vztah se dvěma ženami navzájem. Duo, které Marka střídavě miluje a nenávidí, představuje zkušená herečka Aňa Geislerová a modelka Eva Herzigová.  

Kdo byl muž v řece? 

Snímek od talentovaného režiséra Vladimíra Michálka a scénáristy Marka Epsteina je (na rozdíl od knihy Pohádkář) zasazen do detektivního rámce. Z řeky bylo vytaženo tělo neznámého muže, jehož vzácná krevní skupina je identická se zmizelým Markem. Ten se topil v dluzích a zabředl do různých podvodů.

Následný děj, v němž pomocí flashbacků sledujeme příběh talentovaného proutníka a núspěšného podvodníčka, se proto částečně odvíjí od pátrání policejního kriminalisty.

Toho si zahrál sympatický Matěj Hádek. V příběhu si vzápětí policista, kterému se rozpadla rodina, uvědomuje paralelu mezi svým nepovedeným životem a osudem ztraceného Máry. 

Dobří herci, kamera i režie 

Jak tedy dopadlo celkové vyznění romantického snímku? Je potřeba zajisté vyzdvihnout vynikající kameru, převážně povedené herecké výkony i nevšední pohled na vztahový trojúhelník, stejně jako zkušenou Michálkovu režii.

Na vedení filmu je vidět, že režisér je talentovaným filmovým „matadorem“, který již několikrát zazářil. Jeho snímky, jako byla Kafkovská Amerika, drsně existenciální Je třeba zabít Sekala nebo melancholické Babí léto, patří mezi zlatý fond české kinematografie.

Režii doplňuje skvělá kamera Martina Štrby, jenž se podílel na několika dalších Michálkových filmech. Proto obrazově a řemeslně patří Pohádkář k tomu lepšímu, co jsme v posledních letech mohli v tuzemských filmových luzích a hájích vidět.

Macháček i Geislerová hrají skvěle

Stejně tak Macháčkův herecký výkon patří k výborným, i když nedosahuje nesmrtelných Samotářů. Nezaostává za ním ani charismatická Aňa Geislerová a mladičká Anna Linhartová v roli Markovy dcery, kterou zřejmě čeká skvělá herecká kariéra.

Výborné jsou především scény, v nichž se objevuje šarmantní dvojice Macháček – Geislerová. Oba herci dokazují, že pro ně není překážkou jakákoliv, byť sebetěžší role.

Hvězdné herecké trojici kupodivu obstojně sekunduje i Eva Herzigová, která není profesionální herečkou. Z hlavních rolí je poměrně nevýrazný pouze Matěj Hádek, což je však dáno jeho podivně chladně-nemastnou roli.

Děj bez větších zvratů

Co se týká hudebního podkreslení filmu, tak neurazí, ale ani nenadchne. U samotného příběhu je pak nutno ocenit snahu tvůrců o vybočení z řady běžných romancí ve stylu, že každý má vztah s každým a občas se mezi sebou vystřídají. Nebo jeden člověk neúspěšně usiluje o přízeň druhého. Problémem však je, že celý scénář jako celek nefunguje moc dobře.

Přes několik postelových scén i dobře zahraných vztahů mezi Macháčkem a jeho neustále střídanými a zhrzenými partnerkami, se děj snímku vleče bez výraznější dramatické linky nebo zvratů. Nedočkáme se ani vtipných momentů, které by mohly zachránit situaci.

Film má být romantickým dramatem, ale i to jaksi selhává, neboť o problémech hlavní postavy se zmiňuje pouze mimochodem, jakoby nebyly vůbec podstatné. 

Filmový scénář moc nefunguje

Nedočkáme se výraznějších dějových překvapení či charakterového vývoje postav. Zdá se, jakoby se hlavní hrdinové motali v opakované smyčce. To se sice v životě stává, ale v uměleckém díle, kterým má film být, to vyznívá divně. Je to o to smutnější, že film nezachraňuje ani kriminální zápletka, přidaná dodatečně scénáristou do původní románové předlohy. Kdyby ve snímku nebyla, bylo by to celkem jedno.

Promrhaný potenciál zamrzí

Jakoby jindy nápaditému Epsteinovi chyběla invence, kterou skvěle uplatnil v kriminálním dramatu Ve stínu, i jinde. Otázkou je, na kolik ho k nemastnému vyznění nového snímku dotlačili producenti Pohádkáře.

Ani závěr filmu neohromí, naopak svou nejednoznačností ubírá ději na síle. Děj plyne a plyne bez nápadu i výraznější atmosféry. Bohužel tak jde o promrhaný potenciál scénáristy, a možná i románové předlohy, kterou jsem nečetl.

Průměrný film o průměrných životech

Pohádkář je režijně, řemeslně i herecky famózně odvedeným filmem, který ale sráží horší děj. Ten film posílá do šedého průměru. Na hezkou Geislerovou, Herzigovou i talentovaného Macháčka se dobře dívá, ale to nemůže stačit na celovečerní snímek.

Pokud milujete romantické snímky nebo ústřední trojici herců Macháček-Geislerová-Linhartová či obdivujete krásu Evy Herzigové, jděte na film do kina. V opačném případě se rozmyslete. Pohádkář je sice zajímavým dílem, ale rozhodně nejde o nic výjimečného, na co byste vzpomínali dlouhé týdny.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Pohádkář

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!