Jo Nesbo se vrátil s tajemným Přízrakem

Jo Nesbo se vrátil s tajemným Přízrakem100%

V rámci listopadového knižního čtvrtka přišla na trh novinka od Jo Nesba s názvem Přízrak. Vyšla u nakladatelství Kniha Zlín.

Opravdová psaná královna. To je zatím poslední kniha Přízrak od nejoblíbenějšího autora severské krimi Jo Nesba. Opět se vrháme přímo do děje, který nás zaujme svou propracovaností a čtivostí. Ani tentokrát nebudeme ušetření temného podsvětí zločinu. Takže hurá do akce a vyšetřování.

Harry Hole se po třech letech vrací z Hong Kongu do rodného Norska. Ihned po příletu utíká za svými bývalými kolegy z policejního ředitelství, aby mohl otevřít jeden již vyřešený případ. Je do něj totiž osobně zainteresován. Obviněným je jeho nevlastní syn Oleg, ke kterému měl v minulosti velice blízký vztah. Bohužel se dostal do drogové závislosti a zapletl s nesprávnými lidmi. Harry se s ním setkává, ale bohužel není přijat příliš vlídně. Od začátku vyšetřování se ocitá ve velikém nebezpečí, protože se začne šťourat příliš hluboko v srdci drogové scény.

Harry Hole je zpět se svým již devátým případem. Čas prostě letí a pomalu se blížíme ke konci jeho kariéry. Prozatím si můžete vychutnat tento jeho případ, který nás zavede hluboko dovnitř drogové scény.

Jak tomu již bývá zvykem, Jo Nesbo dokáže výborně popsat prostředí daného románu. Tentokrát se ocitáme mezi gangy, které se snaží bohatnout na prodeji zabíjejících drog. Na trhu se objevila látka zvána Violin, která předčí i dříve nedostižný heroin. Díky této novince se dostává do popředí jedna ze zločineckých part, která si zajistí největší produkci této nové látky. Hlavní hrdina Harry Hole brzy poznává, že s nimi nebude žádná kloudná řeč. Podrobné popisy fungování této nezákonné mašinerie jsou velice přesvědčivé. Čtenář si téměř pomyslí, že sám Jo Nesbo musel být dealerem. Hlavní motivací pro prodejce je zisk peněz, ale i vlastní závislost.

Právě užívání drog je druhým hlavním tématem vedle jejich prodeje. Dostáváme se doslova pod žíly několika feťákům, kteří by pro drogu udělali téměř cokoliv. Jejich touha je opravdu realistická, až je z toho člověku smutno. Bohužel toto je tvrdá skutečnost, která se odehrává každý den v různých koutech světa. Jedním z obětí závislosti se stává i Harryho nevlastní syn Oleg.

Tím navazuju na další dějovou linku. Harry se po dlouhé době potkává s expřítelkyní Rachel a jejich společná minulost začne opět vyplouvat na povrch. Dokážou ještě spasit vlastní lásku? Snaha by byla, ale u Rachel se objevuje nový muž. Celá romance se znatelně zkomplikuje. Stejně jako vztah Harryho a Olega. Ti spolu již delší dobu nemluvili a navíc se nevlastní syn vyšetřovatele znatelně změnil. Výrazně ho ovlivnila jeho drogová závislost, která ničí jeho zdraví a usiluje mu o život.

Ale ani Hole není žádný svatoušek. Dlouhou dobu sice abstinoval, ale bývalá závislost se opět začne hlásit o slovo. Udrží se daleko od alkoholu, nebo ho opět stáhne na dno? Navíc se kvůli případu dostává i velice blízko k možnosti, že by mohl požít i daleko tvrdší drogu. Už podle těchto věcí vám musí být jasné, že ani tentokrát nebude jeho osobní bytí procházka růžovým sadem. O jeho životních eskapádách jsme se toho již dozvěděli tolik, že se téměř stal naším nejbližším kamarádem. Také máte neustále tendenci mu fandit, aby překonal všechny své problémy?

Samozřejmě nesmí chybět ani pořádná dávka vyšetřování. Nehledejme u hlavního hrdiny pouze negativní vlastnosti. Jeho intuice je téměř dokonalá a opět ho přivede na stopu zločinců. Stane se neohroženým bojovníkem, přestože utrží nejednu jizvu. Dokonce bude několikrát bojovat o holý život.

Přízrak je další fantastickou knihou z pera úspěšného norského autora. Jo Nesbo je prostě král současné krimi a opět to dokazuje. Vytvořil neuvěřitelně realistickou postavu s mnoha kladnými i zápornými vlastnostmi, která nás již léta provází. Každý jeho román je perlou, která potěší všechny naše čtenářské buňky. Obrovské vzrušení, napětí i závěrečné vyvrcholení. Ani tentokrát se nemusíte bát, že vás jeho kniha zklame.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!