PečaKučaNajt: 400 sekund na prezentaci je hodně málo

PečaKučaNajt: 400 sekund na prezentaci je hodně málo 

Ostrava zase pro jednou odhodila masku industriálního města a stala se hostitelem pro několik osobností uměleckého světa. Správně, konala se další Pecha Kucha Night (PKN).

Stejně jako v předchozích ročnících se uskutečnila v tradičně-netradičním ostravském prostředí. Tentokrát se všichni milovníci tvůrčích činností sešli v nevyužívané hale vítkovického nádraží. „PechaKucha v Ostravě je výjimečná tím, že se pokaždé koná v jiném prostoru. Nádraží Vítkovice bylo jedním z těch míst, o které jsme usilovali od začátku pořádání PK v Ostravě, tj. od roku 2010.“ uvedl jeden ze členů organizačního týmu Jiří Vicherek.

Objekt se otevřel kolem sedmé hodiny večerní, avšak samotný program začal až po půl deváté. Návštěvníci tak měli čas se zahřát svařákem, vyzkoušet výborné domácí cupcakes Sladkého Království nebo jen tak korzovat po tomto nevšedním prostoru. A pak to najednou začalo.

Nad hlavou se lidem střídal umělec za umělcem. Vše se odehrávalo ve velmi rychlém sletu. O tom je vlastně celá PechaKucha Night – v omezeném čase (dvacet slidů: jeden slide – dvacet sekund) představit projekt či uměleckou činnost.

Na pomyslném pódiu se postupně vystřídal například módní návrhář Peter Berky, autoři urbanistických projektů Vysloužil architekti, platforma negalerijní prezentace umění Kukačka či svatební fotografové 2FOTO. Celým večerem nás provázela moderátorka Kateřina Huberová, jejíž hlas připomínající zvuky vycházející z nádražního rozhlasu, nádherně doplňoval celou železniční atmosféru.

Prostředí nebylo luxusní, záchody nebyly voňavé a na schody si člověk radši nesedal, přesto usuzuji, že to mnohým nevadilo. Hala byla téměř zaplněná. „Návštěvnost nebyla překvapením. O PK je v Ostravě opravdu zájem.“ doplnil Vicherek. Veškeří oslovení návštěvnicí se shodli na tom, že objekt je opravdu stylový a originální. „Nejvíce mě fascinuje trafika plná štamgastů, kteří popíjejí svá každodenní pivka a panáky,“ komentoval originální místo pětadvacetiletý David.

Rozhlas ohlásil odjezd posledního vlaku směr Ostrava, byl tu konec večera. Unavenější jedinci se odebrali do tepla svých domovů, zbytek zůstal na místě a oddával se afterparty.

PechaKucha Night probíhá v několika městech nejen v ČR, ale po celém světě. Nicméně ta ostravská je něčím jiná, a to nejen tím, že se odehrává pokaždé v jiném prostoru, nebo že se neplatí vstup. Zkrátka shromažďuje lidi, kteří chtějí netradičně strávit večer a rozšířit si obzory. 

Foto: Kateřina Čajanková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!