Asaf Avidan: geniální hudební interpret, nebo mistr stand up comedy?

Asaf Avidan: geniální hudební interpret, nebo mistr stand up comedy? 

Písnička One day/Reckoning Song, díky které mladého čtyřiatřicetiletého Izraelce známe, je proti jeho celé tvorbě pouze rádiovou hitovkou pro mainstreem. (Na YouTube ji do dnešního dne vidělo přes 140 milionů lidí.) Kdo nebyl na festivalu Colours of Ostrava 2013, byl příjemně překvapen a určitě i šokován jeho tvůrčím bohatstvím, které mimo hudební dovednosti zahrnuje také stand-up komediální talent. O jeho přednosti se s námi podělil v sobotu 25.10.2014 v pražském Foru Karlín.

Asaf Avidan je skvělý písničkář, hlasový mág, show man. V rámci svého světového tour Back to basics se díky organizátorům Charm music zastavil také u nás. Jeho osobité vystoupení, a především příběh, je postaven na tom, že se v osmnácti letech zamiloval do barmanky. Úchvatně nám popsal pocity, barvy a extrémy zahrnující nymfy, uragány které jím otřesly, když prožíval jedno z prvních velkých osudových setkání s láskou.

Když spolu začali chodit, když to začlo skřípat, když jí vadilo, že on nezvedá prkýnko, když šel radši spát k mámě, i když měl ve dvě ráno chuť na něco dobrého z ledničky, něco sladkého, co by mohl přirovnat ke své holce… Cítil potřebu se vyjádřit, křičet, pojmenovat to, co se v něm děje. Jak sám řekl:

 „Zpívání musí bolet a lámat srdce. Taky se není třeba bát text opakovat, protože tím chci vyjádřit, jak je to důležité, aby se vás to dotklo až na kost, abyste to pochopili."

A tak se chopil kytary, harmoniky, dalších nástrojů, elektroniky a začal si hrát s hlasem a textem. Vznikla z toho před dvěma lety deska Different Pulses, kterou věnoval hematologickému oddělení nemocnice Hadassah, ve kterém se léčil s rakovinou.

Kdo by tedy čekal sexy chlápka s kytarou, boybandem za zády a lacinými tríčky, hodně se splete. Je to typ zlobivého kámoše, který vám originálním způsobem za hudebního doprovodu popíše zásadní rozdíl mezi rychlým zamilováním a táhnoucím se odmilováním. A který by vám s drobnou nadsázkou "nikdy nelhal".

„Když jsme byli spolu, byli jsme jedním kontinentem, postupně se z nás staly ostrovy s větší a větší vzdáleností a mezi kterými se objevily rozbouřené řeky, pak moře..."

Asaf má úžasný dar popisu, improvizace a bohaté fantazie orientem provoněného humoru.

Můžeme se s ním vydat na rock-folk-rock n-roll-pop-bluesovou jízdu plnou hrdelních katapultů, propadů, závratí a budeme přitom jeho vzlyky rádi poslouchat. Samozřejmě si je vědom jisté nadsázky, která z jeho tvorby může vycházet a oslovovat patetiky, proti nim má skvělou obranu - humor. Dělá si legraci ze všech poloh a barev svého hlasu, a díky svému komediálnímu talentu přesvědčí, že toho sám na podiu zvládne více než schizofrenní osmihlavý kačer.

Ve Foru Karlín si vystačil sám bez kapely. O to víc jsme se mohli soustředit na jeho talent.

„Jak se máte? Abych nebyl nervózní, představuji si vás právě teď nahý. Moc vám to sluší!“

Na podiu měl věšák, notebook, elektrickou a akustickou kytaru, harmoniku a několik dalších vychytávek. Prostor byl skvěle ozvučen, osvětlen a plnou kapacitou naplněn spokojenými posluchači. Možná bych uvítala, kdyby se nesedělo, ale stálo. Koncert byl tak dobrý, že by mi snad ani na necelé dvě hodinky nevadilo, že mi někdo dýchá za krk.

Asaf si nás zkrátka doslova "vtáhl" na svou stranu. Těším se na jeho další desku – Gold Shadow, která by měla vyjít v lednu.

Jednoznačně jeho koncert i desky doporučuji!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!